Tagen ur en tysk efterkrigskokbok.
"Falsk leverpastej"
Ingredienser: 2 gula lökar, 1 MS olja, 100 g jäst, 1 MS mannagryn, 1 MS ströbröd, salt, 1 TS hackad mejram, 1/4 liter buljong
=> De finhackade lökarna rostas ljusbruna. Jästtärningarna smulas in i kastrullen. De kommer att smälta - låt Er inte avskräckas av "doften". Tillsätt buljongen, mannagryn och ströbröd. Krydda. Koka ihop under ständigt rörande tills det blivit en bredbar massa. Låt svalna. Klart.
Den som inte har buljong tar vatten och kryddor som muskot, peppar, vitlök, persilja, ..., salt - egentligen allt som kan tänkas passa.
Blir det inte bredbar utan vattnigt är det bara att öka på mannagryn- eller ströbrödfronten.
Den här massan är föregångaren till de välkända Tartex-pastejerna som Ni säkert känner.
Smaklig måltid
Martin
Ps: Går naturligt att smaksätta med skogssvampar eller paprika eller tomater ... mums!