Lite olika tips jag hittat
"Skörda kottarna precis när de börjar få lite lätt ljusbruna fläckar.
Om du tittar inne i en kotte så ska det finnas gott om gula frön, lupulin"
"Om den känns fuktig, och när man trycks ihop den fjädrar den långsamt tillbaka så är det tidigt att plocka.
Om den känns lite som papper och fjädrar tillbaka omgående utan att stanna i hoptryckt läge så är den färdig för att plockas."
Dessutom kan man väl tycka att om man ska använda humlen för att brygga öl så ska man väl låta den mogna så länge som möjligt för att få så mycket beska som möjligt. Sen så kanske diverse smaker försvinner om man väntar för länge innan man skördar, men som jag förstått så är beskan (eller alfasyran) det som är svårast att få till i vårat lite kallare klimat. Men om det nu är så så kan man ju kanske skörda vid lite olika tillfällen.
För att få bort den gräsiga smaken ska humlen också torkas, 10-20 min i 40-60 grader i ugnen är vad jag läst mig till. Själv körde jag 15 min i 60 grader (det lägsta min ugn gick att ställa in på) och det verkade som det blev bra (men ölen är inte klar än så jag vet inte riktigt hur det blev)