Ensilage har man hållit på med i många herrans år, vet inte när dom började, men det var säkert på 30-talet. Det är helt enkelt gräs som man lägger i en hög och pressar ur så mycket luft man kan, då kommer mjölksyrabakterier igång och omvandlar det till det vi kallar ensilage. Det är alltså lite motsats till hö, som man istället torkar för att det ska gå att lagra, annars är det ju samma gräs.
I början la man det i stora trätorn, dessa ersattes sen med de här stora blå och gröna tornen som du säkert sett på vissa gårdar. Där ligger det utan att luft kommer åt och håller sig på så vis hela vintern.
Tornen var emellertid rätt dyra investeringar, så då började man lägga i plansilo istället, man la helt enkelt ut en plast, la på gräset och packade så hårt man kunde och la sen plast uppepå och tätade till, så fick man samma effekt som i tornen, en lufttät lagring.
Nackdelen fram till dess var att man fraktade hem väldigt mycket vatten i gräset, det är ju både tungt och onödigt att fodra med. Så då började man att torka gräset mer och mer innan man la in det i silon, problemet var då att det blev svårt att packa ihop ordentligt, det blev en hel del luft kvar, och det fungerar egentligen bäst i dom riktigt täta tornen. Men dom är ju som sagt väldigt dyra, så då kom nåt snille på att man kunde pressa en bal i rundbalspress, och sen linda in hela balen i plast, då fick man ett väldigt tätt paket, ock kunde köra ganska torrt gräs. Och där är vi nu då.
Personligen tycker jag det gått till överdrift med dessa balar, en bonde som lägger in kanske 1500 såna borde kunna göra ett betydligt billigare foder på annat sätt, i tex en plansilo, och dessutom slippa all denna plast.
Fördelen med ensilage, som man alltså upptäckte för länge sen, är både högre smaklighet och högre näringsvärde eftersom man skördar ett spädare gräs. Att ge moderna kor hö i sån mängd som det skulle behövas för att mjölka som dom gör nu, går helt enkelt inte,dom får inte i sig såna mängder.
Hoppas det klarnade lite..