Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bas frågor  (läst 8894 gånger)

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Bas frågor
« Svar #20 skrivet: 13 aug-09 kl 22:51 »

Svaret på din fråga i TS är följande: du måste ha en box på 9 kvadrat eller en ligghall på 7,2 kvadrat förutsätt att du fodrar i en hage. Om du väljer ligghallsalternativet måste du ändå ha en boxplats på 9 kvadrat som ska gå att värmas upp.  Eller vänta nu, är det fortfarande lagligt med spiltor? Då kommer du ju undan med ännu mindre. 


Jag orkar inte leta upp bestämmelserna nu men jag har bestämt för mig att nybyggnation av spiltor inte är "tillåtet".

LottaLuvin

  • Gäst
SV: Bas frågor
« Svar #21 skrivet: 14 aug-09 kl 01:49 »
Jag tycker också det är toppen med någon som frågar FÖRE men det är inte på något sätt konstruktivt att bli sur på de som kommer med råd som går utöver standarden (jo jag tycker nog att ex.vis en hage BÖR vara av större yta än 20*20 m för en frisk häst men den är ju tillåtet enligt lag).

Det är inte heller RÅD som gjorde mig upprörd. RÅD som går utöver minimistandard är jättebra. Åsikter är jättebra. Inget tvivel om den saken. Men det är ett ganska brett spektra mellan välvilliga råd och åsikter, och dödsmördarattacker för ens okunskap trots att man tydligt, klart och öppet säger just 'jag har inte kunskapen. kan någon hjälpa mig att bygga den (kunskapen)?'.

Å andra sidan.. så kan man inte gå genom livet utan att aldrig någonsin missförstå, aldrig bli förbannad på nån 'oskyldig', aldrig vara annat än perfekt.. Det är inte dödsstraff på missförstånd. Så fortsätt brinna för det ni brinner för, fortsätt reagera på djurmisshandel och dåliga förhållanden.. osv.

Så fortsätter jag att reagera när jag tycker mig se nån som får en släng av sleven 'oförskyllt'.

Lev mjukt
/Lotta


Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Bas frågor
« Svar #22 skrivet: 14 aug-09 kl 03:30 »
Sen får man ju inte glömma att hästar är individer de också (tänkte på det här med hästkompisar). En häst, ett sto, jag känner, går tillsammans med en sju åtta andra och trivs jättebra med det, men de gånger det bara är hon och en till så blir hon precis förstörd, går runt runt, väntar, svettas och hispar tills de andra kommer tillbaka, antingen det är i stallet eller i hagen. Där skulle inte en enda hästkompis räcka. Jag vet inte om de testat att lämna henne helt ensam eller om de inte vågat göra det ens.

Ett annat sto i ett annat sammanhang, som också har några (tre fyra, minns inte riktigt) hästkompisar i sin hage, avskyr dem och går alltid så långt bort från dem hon bara kan, biter och sparkar om de kommer i närheten. Det går knappt rida ut tillsammans för hon ska bara bråka med de andra hästarna (fast hon är jättetrevlig mot folk).

Fast individualism tar väl lagar knappast hänsyn till...

Jag är själv lite i trådstartarens situation, vi har stall, vi har en jättehage med både skog, äng och massa backar att klättra i, men vi vill lära oss mer innan vi köper våra hästar. Min son har ridit på ridskola i snart fem år, jag i två och vi har varsin 'helghäst' i ett stall i närheten där vi lär oss allt det andra och så läser jag lite här då och då, de trådar som jag känner kan vara till hjälp. Råd är bra men ibland är de lite väl spydiga och inte så snälla (man ser det nog lättare om man är i trådstartarens situation snarare än i andra änden skulle jag tro).

Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Bas frågor
« Svar #23 skrivet: 14 aug-09 kl 08:39 »
Det är inte heller RÅD som gjorde mig upprörd. RÅD som går utöver minimistandard är jättebra. Åsikter är jättebra. Inget tvivel om den saken. Men det är ett ganska brett spektra mellan välvilliga råd och åsikter, och dödsmördarattacker för ens okunskap trots att man tydligt, klart och öppet säger just 'jag har inte kunskapen. kan någon hjälpa mig att bygga den (kunskapen)?'.


Men vet du, jag ser faktiskt inga dödsmördarattacker i tråden?! Ts blev sur redan efter mitt första inlägg och tyckte inte om tonen vilket borde indikera på åtminstone en dördsmördarattack. Citerar;
Jag skulle definitivt rekommendera att inte hålla dig på lägsta tillåtna nivå utan försöka ge hästen ett så gott hästliv som möjligt.

Om vi börjar med hästkompisar så anser jag att det är ett måste, det kommer att förhöja kvalitén på hästens liv avsevärt!
Du kan ha hästen med ett halmat liggskydd av god storlek men har du tänkt köra lösdrift så bör du ha riktigt stora, gärna kuperade hagar som genom sin storlek gör att de inte blir alltför upptrampade.
Att hårdgöra ytor vid grind, foderplats och utanför ligghallen är smart. Även en uppstallad häst mår förstås bra av stora hagar men det är än viktigare för någon som går ute dygnet runt.

Jag slår också ett slag för att gräva ner vattenkabel (av den sorten där vattnet inte fryser) så att hästen alltid har tillgång till vatten. Det sparar din rygg och man vet att det aldrig fryser.

Sedan är det för mig ett måste att ha någon sorts stallbyggnad där du kan ta in hästarna för att sköta om dem, visitera (ytterst svårt i mörkret ute på en lösdrift), sko och verka samt även stalla upp då hästen behöver torka upp eller om det blir fruktansvärt kallt (över 30 grader kallt får mina lösdriftshästar spendera tid på stall).
Du vill säkert ha något uppvärmt ställe där du förvara sadel och dyl. samt plats för foder.
Hästen ska ha enligt min mening ha tillgång till grovfoder dygnet runt vid lösdrift (de håller värmen genom att äta).

Kolla också hur det ser ut i din kommun med gödselhantering och dyl.

Låna all tillgänglig litteratur från biblioteket för ytterligare tips!

Hittar du några dödsmördarattacker där? ???

Ts har fått många goda råd av folk som lagt ner tid på att förklara både vad som krävs för att hålla sig inom lagens råmärken och vad en häst mår bäst utav. Varför inte bara plocka russinen ur kakan och gå vidare med den information man har fått.

Jag ser vidare i tråden att hon fått en fråga om varför ts vill köpa häst om hon är så ny inom hästeriet. Visst är det ett ifrågasättande men någon dödsmördarattack tycker jag inte att det är.
Det skrivna ordet är ju tyvärr väldigt "platt" jämfört med när man pratar och har tonfall, miner och gester att tillgå. Ibland sker det missförstånd p.g.a. detta.

Frid/Sar

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Bas frågor
« Svar #24 skrivet: 14 aug-09 kl 18:29 »
Eftersom jag då ÄR TS så kan jag ju säga att då jag i andra trådar har "sonderat terängen" och frågat vad som gäller INNAN jag har påbörjat något eller för den delen skaffade höns så tänkte jag göra det samma ang häst. De andra gångerna jag fått svar (i andra trådar) har jag fått FAKTA inte åsikter eller borden.

Den känsla jag sitter kvar med just nu är: skit i detta med häst. Det är alldelse för krångligt. Och jag känner mig ledsen. JA, jag känner mig påhoppad - inte av en enskild med av tonen i de svar jag fick tillsammans - vilket gjorde att jag skrev in inlägget med att jag inte gillade tonen i tråden.

Jag startade tråden för att jag tidigare har fått hjälp av alla fantastiska männsikor har på allternativ som kan så mycket (tusen tack alla ni som skrivit uppmuntranade till mig). Jag ville bara kolla läget, lite anonymt, lite enkelt INNAN jag går vidare och läser lagen själv + pratar med hästägare + vetrinärer + läser diverse böcker = vilket jag gjort INNAN jag tex skaffade hund, katt, höns osv.

Nu känns det bara som att .... vi skiter i detta, lägger ner tråden och går hem.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Broberg

  • Gäst
SV: Bas frågor
« Svar #25 skrivet: 14 aug-09 kl 19:36 »
Skit inte alls i att skaffa häst, bara ta reda på fakta och planera det ordentligt först.
Enligt min erfarenhet är "typ" 95 % av alla hästmänniskor ena djävla stroppar, som kan och vet bättre än alla andra, kan alla termer etc. De är för det mesta också av den sortens folk som är ordentligt högavlönade och har kostym och slips som arbetskläder.

Nu får jag säkert skit av allt "fint" hästfolk, men detta är min åsikt och den står fast!

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Bas frågor
« Svar #26 skrivet: 14 aug-09 kl 21:35 »
Men jag vet inte hur många gånger du fått beröm för att du faktiskt frågar INNAN! Jag tycker personligen att det är både ansvarsfullt och strongt. :-*

Sedan ÄR det mycket som ska klaffa för att en häst ska få ett värdigt hästliv och ett värdigt hästliv går inte hand och hand med djurbestämmelserna som är fruktansvärt "lama" i sitt utförande.

Jag tycker inte alls att du ska skita i att skaffa häst däremot kan jag tycka att det är en bra början att bli medryttare och kanske ha hästen uppstallad någonstans de första månaderna innan du tar hem (förhoppningsvis) hästarNA.
Med stora marker att bygga hagar på har du ett ypperligt läge för hästliv!

Vi har alla gjort stora misstag tidigare i ens hästaktiva liv och kan jag genom att dela med mig av vad som BORDE ha gjorts till någon annan så att denne inte behövde gå igenom samma sak så skulle det ge mig en personlig tillfredställelse.

Sedan är jag inte helt säker på om du inte gillade svaren för att de inte var en exakt upprapning av djurbestämmelserna (som går att googla på) eller om det var för att du tycker att det låter svårt och krångligt och på något sätt känner dig omyndigförklarad?

Hur som hoppas jag att du kan sätta dig ner och läsa igenpm svaren med de positiva glasögonen på och få en sammanställning över vad folk faktiskt tycker är viktigt för att hästen ska må bra (inte bara överleva).

Lycka till med hästeriet! :)

Eftersom jag då ÄR TS så kan jag ju säga att då jag i andra trådar har "sonderat terängen" och frågat vad som gäller INNAN jag har påbörjat något eller för den delen skaffade höns så tänkte jag göra det samma ang häst. De andra gångerna jag fått svar (i andra trådar) har jag fått FAKTA inte åsikter eller borden.

Den känsla jag sitter kvar med just nu är: skit i detta med häst. Det är alldelse för krångligt. Och jag känner mig ledsen. JA, jag känner mig påhoppad - inte av en enskild med av tonen i de svar jag fick tillsammans - vilket gjorde att jag skrev in inlägget med att jag inte gillade tonen i tråden.

Jag startade tråden för att jag tidigare har fått hjälp av alla fantastiska männsikor har på allternativ som kan så mycket (tusen tack alla ni som skrivit uppmuntranade till mig). Jag ville bara kolla läget, lite anonymt, lite enkelt INNAN jag går vidare och läser lagen själv + pratar med hästägare + vetrinärer + läser diverse böcker = vilket jag gjort INNAN jag tex skaffade hund, katt, höns osv.

Nu känns det bara som att .... vi skiter i detta, lägger ner tråden och går hem.

Luff

  • Inlägg: 998
    • Västergötland
SV: Bas frågor
« Svar #27 skrivet: 14 aug-09 kl 23:54 »
Skit inte alls i att skaffa häst, bara ta reda på fakta och planera det ordentligt först.
Enligt min erfarenhet är "typ" 95 % av alla hästmänniskor ena djävla stroppar, som kan och vet bättre än alla andra, kan alla termer etc. De är för det mesta också av den sortens folk som är ordentligt högavlönade och har kostym och slips som arbetskläder.

Nu får jag säkert skit av allt "fint" hästfolk, men detta är min åsikt och den står fast!

Men skit ner dig - jag är jäklar ingen fin person men jag har ändå åsikten att man innan man skaffar ett flockdjur som enligt alla erfarenheter OCH vetenskapliga rön där individerna till 99 % trivs bäst med minst en hästkompis - får kan inte vifta flugfor eller klia manke eller leka - vilket även äldre hästar gör - så ska man ha kunskap.
Jag har jobbat m hästar i 20 år och haft häst i över 30 - mestadels kallblod. OCH jag hade under mina tonår en ensam häst pga av en envis far som tyckte fåren dög till sällskap. Den lycka hästen - som hette Luff - visade då jag skaffade honom sällskap var rörande - han verkligen sög in den andres lukt och gick nästan och hummade av lycka de första dagarna. Jag kunde ge honom de sista åren i hästsällskap och jag svor på att aldrig mer ha en häst ensam. Gamla tiders hästar som gick ensamma på torpen arbetade oftast med sina ägare timtals varje dag.

 
//Luff

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Bas frågor
« Svar #28 skrivet: 15 aug-09 kl 01:38 »
Jag vet att jag kommer med åsikter, men mina arbetskläder är abeco-ställ, stövlar o keps eller körhjälm och ett par rejäla getskinnshandskar, för det mesta.

 I övrigt håller jag inte med dig Broberg alls. Dom flesta som kommer med åsikter och kan och vet allt, är medelålders damer som i vuxen ålder fått råd att skaffa sin första häst efter att ha ridit några år på ridskola som ung. :P
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Bas frågor
« Svar #29 skrivet: 15 aug-09 kl 20:41 »
Det är underbart med häst!
Om man någonngång drömt om egen häst så fins det inget annat sätt att skaffa sig erfarenhet av det utan att, ja just det, skaffa häst. Och det går för det mästa utmärkt! Att äga också, är man sen sen så onaiv så att man börgar med att ta reda på vad som i minimum krävs av en, då finns ju risken ;) att det blir riktigt bra och roligt också, och det var ju vitsen. Mycket är bra i lagar och förordningar, en del är stolligt även om det är en god tanke bakom, annat saknas helt tyvär. Men jag håller för min del med om att i första hand hålla minimikrav och sen kompletera med det som just mina hästar mår bra av är en klok väg att gå. Tvärtdom är så besvärligt, helt oavsätt hur bra hästarna har det och trivs med tillvaron.

Så jag heja rpå, det blir nog bra, men dröj inte för änge med hästplanerna och fortsätt att vara vetgirig och ifrågasättande.

Mvh
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

suzanneborgstrom

  • Inlägg: 6
SV: Bas frågor
« Svar #30 skrivet: 17 aug-09 kl 10:33 »
Hej
Vi har haft lösdrift nu i fyra år och det funkar alldeles utmärkt.  :D Vi kunde ingenting om hästar när vi skaffade vår första, men letade mycket info på nätet och följde framförallt det vi tyckte var logiskt. Kan också säga att vi i början lyssnade mycket på "erfarna" hästmänniskor, men upptäckte efter hand att det var bäst att gå på det vi själva såg funkade. Vi hittade en jättetrevlig hemsida: Krulliga hästen där de har skrivit massor av info om hur det funkar att ha lösdrift.
En häst kan utan problem stå med andra djur även om de inte har en hästkompis. Det som är viktigt är att de har sällskap!
Vad gäller krav på byggnader finns inget för sommarmånaderna men du måste ha ett sk vindskydd för vinterhagen. Vi har aldrig haft problem med att ta ut veterinär eller hovslagare till öppna hagar. Skulle det regna kan vi ställa oss under en viadukt eller annat skydd om det är i sommarhagen men mestadesl står vi ute. I början hade vi bara på täcke under de kallaste dagarna, men efter hand upptäckte vi att det var bättre att börja sätta på dem täcken i slutet på september då höstvindarna börjar vina ihop med regn. Det är den sämsta och kallaste perioden för hästen. Åter igen, tänk på hur vi själva skulle agera vid den typen av väderlek.
Det är som sagt vad mycket jobb med hästar, men du får så otroligt mycket tillbaka också. Hade vi vetat att det skulle vara så mycket hade vi kanske inte köpt häst, men jösses vad mycket vi hade gått miste om.

mattetillmånga

  • Inlägg: 121
    • Övriga världen
SV: Bas frågor
« Svar #31 skrivet: 17 aug-09 kl 11:45 »
Hej!

Jag har inte orkat läsa alla hundraelva svar men vill ändå ge min syn på det hela.

Tycker först och främst att det är kanonbra att du vill ta reda på så mycket som möjligt innan start. Lagen är minimimått på hästhållningen så utgå från den och plussa hellre på med boyta, hagstorlek etc. Hästar är flockdjur, gjorda för att leva på stäppen bland rovdjur. De behöver artfränder för att kunna vila ordentligt då de sover i vakpass åt varann. Två hästar fungerar alldeles utmärkt. Visst får och kan man ha häst med t.ex bara får, men min åsikt är att de är lyckligare med någon som pratar samma språk, kan klia varann och leva liiiite närmare det liv de en gång var skapta för.
När det gäller häst och fårstängsel vill jag inte rekomendera det till häst då de kan skada sig om de fastnar med hovar eller huvud, satsa på bra eltråd och ha fårstängslet utanför trådarna om du är rädd att fåren smiter, dessutom är fårstängsel lite får lågt för häst.

Någon gav tips på varmblodstravare för att de inte så lätt får fång. Men att tänka på är att varmbloden äter MYCKET mera mat per dag, att de är nästan gratis tycker inte jag är ett skäl att skaffa en. Frågan är om en häst som jobbat på travet blir helt nöjd av att "bara" gå som sällskapshäst? Min åsikt är att alla hästar ska få ha en uppgift inte leva åt någon annan häst. Sen är det upp till ägaren att se till att hästen får en passande uppgift, kan den inte ridas/köras får den kanske jobba med konster, löshoppning på låga hinder osv osv. Sen är det ju inte säkert att den billiga varmblodshästen är hel heller efter allt jobb på travet. Billiga hästar brukar inte vet.besiktigas av säljarna.

Små hästar som shettisar får visserligen lättare fång, men det drabbar även stora hästar. Att mata två hästar på lösdrift med fri tillgång på hösilage är inte bra då själva ensileringen (kallas det så?) bara håller i 4-5 dagar och sedan bör kasseras för risk för sjukdomar hos hästarna. På 4-5 dagar hinner inte två hästar äta upp siitt "höägg". Jag tycker själv att det är mycket trevligare att utfodra mina hästar tre-fyra gånger om dagen då man får bättre kontakt med dem och dessutom hinner upptäcka sjukdomar och skador fortare. Åker jag bort någon dag och inte har passning lägger jag ut så de klarar sig över dagen, men det är mer ett undantag. Som en perentes vill jag berätta att hästar är gjorda för att äta ofta, helst jämt annars får de lätt magkatarr och ev magsår då magen går på "tomme". Jag rekomenderar dig att utfodra och väga höet åt hästarna såå vet du att de inte äter sig tjocka. Har själv en shettis som stått vid "kakbordet av höägget" i vintras och hon bantar nu... (har 10 hästar själv så i vintras i fjällen gav jag de hösilageägg på lösdriften).  Tjocka hästar får lättare fång, även om nu fång även kan bero på flertalet andra orsaker och drabbar även smala vältrimmade hästar.

Oj jag kan skriva hur mycket som helst. Men som avslutning så vill jag ge dig tipset att tänk före, dvs tänk igenom vad som kan hända i en hage, utestallet, boxen, ridturen, hanteringen etc. På så vis kan man förebygga många olyckor både själv och för hästarna..  Se farorna innan de uppstår, se över hagen, stängsla bort farligheter osv.

Lycka till!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Bas frågor
« Svar #32 skrivet: 17 aug-09 kl 12:47 »
Gott att ni tar upp det här med varmblodstravare, det är ju titt som oftast det blir en sån just för priset... :-\

Jag älskar att rida varmblodstravare av många orsaker! Det är lätthanterade hästar också som är skodda och beresta och med en bra "grundkondition" även om dom varit avställda ett tag.

MEN, nånstans blir det ju helt fel när en nybörjare skaffar sig ett varmblod som är van att jobba precis som mattetillmånga skriver. Klart dom blir överpigga och ryttaren blir rädd och problemen hopar sig...  :-\
Dom flesta som har kommit snett på med sin f.d. travhäst har förmodligen ingen som helst erfarenhet att utbilda ett halvblod heller från "scratch". Dom gnäller att hästen inte kan galoppera, men dom skulle förmodligen inte lyckas lära ett outbildat halvblod heller galoppskänkeln... :-\

Skaffa ett varmblod om du är beredd att ge hästen mycket motion och älskar fart och fläkt eller är bredd att lägga ner mycket seriös träning för att utbilda hästen.

Citera
Min åsikt är att alla hästar ska få ha en uppgift inte leva åt någon annan häst. Sen är det upp till ägaren att se till att hästen får en passande uppgift, kan den inte ridas/köras får den kanske jobba med konster, löshoppning på låga hinder osv osv. Sen är det ju inte säkert att den billiga varmblodshästen är hel heller efter allt jobb på travet. Billiga hästar brukar inte vet.besiktigas av säljarna.

Shettisar och varmblod ligger ju risigt till allt för ofta  :(

" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

 

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Bas frågor
« Svar #33 skrivet: 17 aug-09 kl 17:09 »

En häst kan utan problem stå med andra djur även om de inte har en hästkompis. Det som är viktigt är att de har sällskap!


Jag blir alltid lite ledsen när jag läser såna här inlägg. mattetillmånga beskriver det bra i sitt inlägg tycker jag: " Visst får och kan man ha häst med t.ex bara får, men min åsikt är att de är lyckligare med någon som pratar samma språk, kan klia varann och leva liiiite närmare det liv de en gång var skapta för"

Från början hade jag två hästar, nu är flocken uppe i fem, och det är först nu jag riktigt fattar hur synd det är om hästar som inte får sällskapa med andra hästar.  :( För nu ser jag flocklivet på nära håll,  och hur mycket bättre hästarna faktiskt mår av att vara en del av den. Hästar som jag tyckte  mådde fint innan....

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Bas frågor
« Svar #34 skrivet: 17 aug-09 kl 17:43 »
Från början hade jag två hästar, nu är flocken uppe i fem, och det är först nu jag riktigt fattar hur synd det är om hästar som inte får sällskapa med andra hästar.  :( För nu ser jag flocklivet på nära håll,  och hur mycket bättre hästarna faktiskt mår av att vara en del av den. Hästar som jag tyckte  mådde fint innan....

Jag håller helt med alla som anser att hästar ska ha andra hästar som sällskap. Därför kan jag tycka att det är märkligt att det inte är ett krav i djurskyddsbestämmelserna ... däremot FÅR hästarnaq numera inte stå på spilta. Hallå! Snacka om att sila mygg och svälja kameler.
Jag anser att hästar som står på spilta under nattens mörka timmar samt dagtid vistas tillsammans i hagen, har det bra mycket bättre än de stackars hästar som tvingas stå på box 23 timmar om dygnet. 1 timme får de komma ut och motioneras.
Det är i sådana fall som man måste använda sitt sunda förnuft. Förhoppningsvis har man också möjlighet att diskutera detta med en förnuftig djurinspektör som ser till helheten istället för att klaga på detaljer.
Andra detaljer som en del inspektörer gärna diskuterar är ju takhöjden. Där anser jag att 1 cm hit eller dit inte ska få avgöra om vi har med lugna raser att göra. Handlar det däremot om unghästar och andra hästar som gärna går i taket, ja då är det ju en självklar säkerhetsrisk.

Luff

  • Inlägg: 998
    • Västergötland
SV: Bas frågor
« Svar #35 skrivet: 18 aug-09 kl 16:23 »
En häst kan utan hästkompisar finna det svårt att slappna av - som flockledare för ett gäng får är dom ständigt vakthavande, och detta märker man inte förräns häsaten får en kompis - genom att den tex blir piggare och mer nöjd med sin tillvaro. Det är som att leva på svältgränsen - hästen kan leva så men mår inte bra.
OBS - det finns individer som inte kan gå med andra hästar MEN det står liksom inte instämplat i pälsen på dom och är ofta behäftade med någon form av udda beteende - ett beteende som man som nybörjarhästägare kanske mår bäst av att slippa - mycket dominant tex eller hos märrar hormonproblem.
//Luff

Broberg

  • Gäst
SV: Bas frågor
« Svar #36 skrivet: 18 aug-09 kl 22:44 »
Citera
Men skit ner dig - jag är jäklar ingen fin person men jag har ändå åsikten att man innan man skaffar ett flockdjur som enligt alla erfarenheter OCH vetenskapliga rön där individerna till 99 % trivs bäst med minst en hästkompis - får kan inte vifta flugfor eller klia manke eller leka - vilket även äldre hästar gör - så ska man ha kunskap.
Jag har jobbat m hästar i 20 år och haft häst i över 30 - mestadels kallblod. OCH jag hade under mina tonår en ensam häst pga av en envis far som tyckte fåren dög till sällskap. Den lycka hästen - som hette Luff - visade då jag skaffade honom sällskap var rörande - han verkligen sög in den andres lukt och gick nästan och hummade av lycka de första dagarna. Jag kunde ge honom de sista åren i hästsällskap och jag svor på att aldrig mer ha en häst ensam. Gamla tiders hästar som gick ensamma på torpen arbetade oftast med sina ägare timtals varje dag.

Jag menar inte alls att hästar inte behöver någon hästkompis, det behöver de självklart enligt min åsikt.

Broberg

  • Gäst
SV: Bas frågor
« Svar #37 skrivet: 18 aug-09 kl 22:48 »
Citera
I övrigt håller jag inte med dig Broberg alls. Dom flesta som kommer med åsikter och kan och vet allt, är medelålders damer som i vuxen ålder fått råd att skaffa sin första häst efter att ha ridit några år på ridskola som ung.

Ja, jag tycker de flesta "hästfolken" är av den sorten.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Bas frågor
« Svar #38 skrivet: 18 aug-09 kl 22:55 »
Har väldigt lösa planer om att eventuellt skaffa en häst om något/några år. Har nu börjat undersöka lite om själva hästen och lagar mm. Bor i södra sverige och funderar på en robust hästsort som jag ska använda att rida på (inte arbeta i skogen mm)
Vad kräver lagen att hästen har i minimum? Tex kan man ha häst i sk lösdrift? Måste de ha stall? Får de vara ute om de KAN gå in själva?
Hur mycket bör jag räkna med att de äter? Inte bete utan det jag måste köpa in. Kortsagt vad är budgetten på en häst? Vetrinär inräknat

Som sagt jag har VÄLDIGT LÖSA planer på häst. Vill bara kolla läget, inte ha en uppsatts till svar utan mer kortfattat, enkelt. OM jag senare vill omsätta planerna i verklighet kommer jag naturligtvis att ta reda på mer fakta. Jag måste bara kolla om häst är något som KAN bli verklighet under de förutsättningar som jag/vi bor.

Hoppas någon kan ge mig svar.
Detta må¨ste du ha enl lag .
Vindskydd med tak o tre sidor som är ca6kvm per häst.
Torr bädd åt hästen som den kan ligga på .
En kompis oavsett om det är en häst eller får men det rekomenderas hästsällskap.
Gödselhantering , dvs du får inte slänga skiten på bakcen.
Koll på vart ditt foder kommer ifrån.
Inga saker hästar kan skada sej på i hage eller i stallmiljö.
1 box per 7 lösdriftshästar har jag för mej .
Lösdrift kräver 1hkt per häst.
Foderförvaring utom räckhåll för hästarna.
Väl anpassad utrustning.

Det finns säkert massa jag glömmt  :P kanske nån annan vill fylla på .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Bas frågor
« Svar #39 skrivet: 19 aug-09 kl 06:58 »
Detta må¨ste du ha enl lag .
Vindskydd med tak o tre sidor som är ca6kvm per häst.
Torr bädd åt hästen som den kan ligga på .
En kompis oavsett om det är en häst eller får men det rekomenderas hästsällskap.
Gödselhantering , dvs du får inte slänga skiten på bakcen.
Koll på vart ditt foder kommer ifrån.
Inga saker hästar kan skada sej på i hage eller i stallmiljö.
1 box per 7 lösdriftshästar har jag för mej .Lösdrift kräver 1hkt per häst.
Foderförvaring utom räckhåll för hästarna.
Väl anpassad utrustning.

Det finns säkert massa jag glömmt  :P kanske nån annan vill fylla på .

Gäller detta oavsett hästras? Jag menar, personligen skulle jag inte släppa mina shettisar på 1 hektar var med risk att de får fång/äter sig till fetma.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 2 användare
Anna58, nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser