Det du skall tänka på vid slakt är.
1.Lugnt och fint hanterande inför avlivningJag gör alltid så att när jag slaktar oavsett nöt eller annan tamboskap så slänger jag ut lite kraftfoder på backen inne i hagen.Djuret börjar då äta i lugn och ro,då passar jag på med bössan.Ett välplacerat skott i pannan.Grymt? ::)Ja,vissa kan tycka detta,locka djuret in i döden med god mat.Mycket bra för detta djur,ingen stress,går inne i sin egen hage.Lugnt samt värdigt för djuret tycker jag.
Därefter avblodning.
När det gäller sedan lamm,då är avflåning av huden väldigt noga.Ett måste att se till att du inte får någon ullkontakt med köttet.Samt att någorlunda korthåriga,rena lamm är tacksammare att flå.Var sedan extra noga när du "sotar" lammen,samt var försiktig med urinblåsan.Går det hål på denna så är det inte så lyckat.Detta är sporadiskt vad jag kan komma på just nu.Ett tips är att dra skinnet av fåren.jag använder eltelfer efter att jag snodd av bakben samt inåt buken.Fungerar mycket bra.
Lennart