Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blodört  (läst 6747 gånger)

sue

  • Gäst
Blodört
« skrivet: 10 jan-06 kl 11:36 »
Har hört att blodört är bra mot hudåkommor, som bölder,vårtor mm,nån som vet?
Den lär iövrigt vara giftig.
Nån som vet hur man hittar den,om den är odlingsbar mm.
mvh Sue

Monica

  • Inlägg: 543
Re:Blodört
« Svar #1 skrivet: 17 jan-06 kl 22:15 »
Varför inte använda maskrosor istället? Ganska lättillgänglig  ;D Får du något över kan du ju alltid göra lite vin också  ;D :-[

Holt

  • Inlägg: 40
    • Uppland
Re:Blodört
« Svar #2 skrivet: 21 jan-06 kl 11:09 »
Blodört är en växt från östra Nordamerika, med det latinska namnet Sanguinaria canadensis och som heter bloodroot på engelska. (Inte att förväxla med den svenska växten blodrot) Blodört tillhör växtfamiljen Papaveraceae eller vallmoväxter på svenska men skiljer sig i utseende från de svenska vallmoväxterna. Den bör klara de flesta svenska klimat och trivs med mycket ljus på våren men skugga på sommaren och växer naturligt som skuggväxt under lövbärande träd och buskar. Blommar på våren med kortlivade, vita blommor.

Blodörtens rot användes av amerikanska indianer mot astma, reumatism, feber etc och saften mot vårtor och som en motsvarighet till hennafärgning på händerna, då den missfärgar huden. Vi har en släkting med samma rykte och egenskap: skelört. Medan blodörten har röd-orange saft, har skelörten gul men som mörknar vid kontakt med syre och blir mörkorange om man får den på huden. Vallmoväxters saft är giftig genom att bland annat innehålla s.k. alkaloider (organiska kväveföreningar s.s. morfin, koffein, nikotin och stryknin), vilka ofta används inom medicinen. Även skelörtens saft anses ta bort vårtor. Man bör däremot experimentera med försiktighet då den kan ge allergiska reaktioner. Blodörtens mest använda alkaloid, sanguinarine, har antibakteriella egenskaper och används i bl.a. tandkräm för att motverka plackbildning.
"Det är varje människas förbannade plikt att bli ett original" (Albert Engström)

 

jogra

  • Inlägg: 2
    • Blekinge
SV: Blodört
« Svar #3 skrivet: 04 jun-18 kl 21:24 »
Någon som vet var man kan köpa blodört salva?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser