2 stora surdegsbröd
Surdegskultur
Ekologiskt rågmjöl
Ekologiskt vetemjöl
Vatten
Salt
Jäst
1. Sätt en surdegskultur genom att ta en patentburk eller liknande och blanda 1-2dl ekologiskt rågmjöl med 1,5-2dl vatten. Låt stå några dagar, skaka ibland (kanske 2-3 ggr på 4 dagar).
2. Ta en degmaskin och häll i större delen av surdegskulturen, spara kanske en halv dl. i botten på burken, mata burken med 1dl ekologiskt rågmjöl och 1dl vatten, skaka och ställ undan tills nästa bak.
3. Slå på 6dl fingervarmt vatten (man ska precis kunna hålla kvar fingret utan att det gör ont.) och starta maskinen
4. Slå över Ekologiskt rågmjöl tills konsistensen liknar tjock välling eller ganska rinnig gröt.
5. stäng av maskinen och lägg en handuk över. Låt stå över natten.
6. På morgonen så slår man på 3-4dl fingervarmt vatten och startar maskinen.
7. Lägg i ¼ pkt färsk jäst, en rejäl nypa salt och slå sedan på vetemjöl tills degen släpper från kanterna av bunken.
8. Låt maskinen knåda 10minuter, nu är degen lös igen, slå på mer mjöl och låt knåda några minuter till
9. Lägg på en handuk och låt stå över dagen.
10. På eftermiddagen/kvällen, slå ut degen på lätt mjölat bakbord, dela i två delar, rundriv och lägg på plåtar.
11. Starta ugnen och ställ den på 300 grader, låt bröden vila tills ugnen har blivit varm,
12. Grädda i 300 grader 15min och ställ sedan ned värmen till 125 och sätt ugnsluckan på glänt med en tesked. Grädda ytterligare 45 minuter. Låt en skål med vatten stå i bottnen av ugnen under hela gräddningen.
13. Låt bröden svalna inslagna i duk.
Surdegskulturen blir bara bra om man använder ekologiskt mjöl, den är i princip odödlig, men om det dröjer länge mellan baken, så mata den med någon matsked rågmjöl. Den bör vara rinnig i konsistensen. Bröden håller sig förhållandevis länge, förvara i brödburk eller ev. plastpåse/frys.
Kulturen ska förvaras i sin burk i rumstemperatur tills man använder den nästa gång, Vi har vår i köket i ett hörn. Det kan gå flera månader och den är fortfarande vid god vigör, men kan få en ganska bitsk syrlighet om man inte använt den på länge.
Det kan också ta några bak innan kulturen blir riktigt bra.