Du slaktar väl hemma? Hemslakt kräver inga tillstånd och behöver inte anmälas.
Snacka med slaktaren så att du vet hur han vill ha det, om han behöver el och sånt. Se till att ha en spann eller slaktback med kallvatten för inälvor och en spann för blodet om du vill ta rätt på det, samt en hjälpreda som kan röra i det. Efter slakten låter du inälvorna ligga i kallvatten till nästa dag, byt gärna nån gång. Slaktkroppen hänger du upp på svalt ställe, ca 12 grader så att den inte svalnar för fort. Sen kan han hänga nån vecka beroende på temperatur, innan du styckar.
Ang. skinnet så tar du reda på vem på trakten som skickar till berederi och så köper du en säck salt. När skinnet är av lägger du det med fällen neråt och häller på ca 5-6 kg salt och ser till att det är ett jämt lager. Efter 1-2 veckor skakar du av saltet, stoppar skinnet i en plastsäck och tar med den till den som skickar större mängder och saltar om det där. Ni skriver beställningssedel. Då skriver du vilket slags beredning du vill ha.
Så du ska inte klippa baggen, det där fixar de i Tranås. Vilket berederi spelar ingen roll.