Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Isolering/tätning och eldning i vedpanna  (läst 2114 gånger)

alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
Isolering/tätning och eldning i vedpanna
« skrivet: 08 jan-09 kl 16:47 »
har jag dålig isolering? Det är imma på fönsterglasen.
Bästa sättet att täta om det är så?

Elda i vedkamin. Björk skall väl vara det bästa.  Pellets lika bra?
om jag ej har tillräckligt, övrigt träslag? bra, dåligt och mittemellan.
Har en hel del spillvirke kanske det kallas.  Färgrester på, tror det är falu rödfärg bl a. Skadligt för panna-skorsten?
Vet ej om det har betydelse hur mycket jag eldar.

Mvh
Bernhard
 
« Senast ändrad: 12 jan-09 kl 17:50 av alfredsson »

torbjorn

  • Inlägg: 13768
    • Medelpad
SV: Isolering/tätning och eldning i vedpanna
« Svar #1 skrivet: 08 jan-09 kl 16:59 »
Att det är imma på fönstren har inget med isoleringen att göra, det betyder bara att glaset för tillfället är så kallt att luftfuktigheten räcker till för att vatten ska kondensera på det. Om man har enkelglas är det fullt normalt på vintern, även med dubbelglas kan det förekomma om luftfuktigheten är hög inomhus (t ex i samband med matlagning, tvätt eller dusch).

Alla träslag har sina egenheter ur eldningssynpunkt men i praktiken spelar det ingen större roll när man eldar veden i en panna eller kamin. Huvudsaken är att veden är någotsånär torr. Det fina med björkved är framför allt att den är tung, så en kubikmeter björkved räcker längre än en kubikmeter annan ved. En annan bra sak med de flesta sorters lövved är att träet har en öppen kärlstruktur, det gör att det är lättare att elda fuktig lövved än fuktig barrved, vattnet drivs bort mot ändarna av vedträet istället för att ligga kvar där det är och "hålla emot" uppvärmning av vedträet ända tills det har kokat bort.

Färgresterna är vanligtvis inte skadliga för pannan (om det inte skulle vara t ex någon underlig plastfärg som bildar saltsyra vid förbränning), det är snarare frågan om att de kan vara skadliga för grannar och andra som andas in rökgaser och flygaska. Man ska passa sig om det är rivningsvirke som för länge sedan är målat med t ex gul eller vit färg, som i värsta fall kan innehålla kadmiumföreningar eller blyoxid. Om färgen är från 70-talet och framåt förekommer dock så giftiga pigment knappast i färg som är såld i Sverige. Tryckimpregnerat virke ska man absolut INTE elda, det ska gå till miljöstation.

alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
SV: Isolering/tätning och eldning i vedpanna
« Svar #2 skrivet: 12 jan-09 kl 17:43 »
Tack, (men .... )

Det är imma på fönsterglasen, det är dubbelglas, och ingen hög luftfuktighet inomhus. Sista två mån. har jag ej bott där. Åker dit och eldar, en gång om dan (ca. 14-15 gr. inomhus)
diskar kanske en gång i veckan o duschar ett par. Knappast hög luftfuktighet av det.
Så varför är det imma?

torbjorn

  • Inlägg: 13768
    • Medelpad
SV: Isolering/tätning och eldning i vedpanna
« Svar #3 skrivet: 12 jan-09 kl 18:07 »
Är imman mellan fönstren eller på insidan av det inre glaset? Om imman kommer mellan fönstren så beror det på fuktigt trävirke i fönsterbågarna och/eller dålig ventilation mellan dem.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

346 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser