Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...  (läst 10893 gånger)

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« skrivet: 08 jan-09 kl 09:03 »
Har ju börjat mjölka min get  ;D

Får ca 1 1/2 - 2 dl per gång nu och har sparat mjölken i frysen.

Igår tinade jag alltihop och gjorde början på en färskost. Men i Åter-tidningen står att man ska ha 1-2 % mesofil i mjölken, men en del skriver här på forumet om ca 1-2 dl per liter mjölk (10-20%). Vilket är rätt? Eller kan man göra olika, eller blir det olika typer av ostar?

Undrar sedan vad man gör med vasslen som blir över?

Kan man syra getmjölk som vanlig komjölk till fil? Gör man yoghurt på samma sätt som fil?
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #1 skrivet: 09 jan-09 kl 18:53 »
Procenten är olika recept bara. Prova båda och välj den du tycker bäst om vetja  :)

Vasslen är god att baka på.

Du kan göra fil på getmjölk som vanligt. Den blir lite tunnare i konsistensen. Men är jättegod. Fil gör du vid 21 grader och yogurt vid 40 grader. Vissa ställer den på ett element, bakom kylen där det är varmt, häller upp i en mattermos....sätten är olika.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #2 skrivet: 10 jan-09 kl 09:05 »
Ok, min ost blev lite keso-konsisten på.. men jag tror jag dränerade den för lite, den ska väl egentligen stå 1 dygn enl receptet i Åter. Men den smakade mest syrligt inte alls get...

Fil är det att tillsätta filkultur och låta stå i 21 grader och när man gör yoghurt tillsätter man youghurtkultur och har i 40 grader? Hur länge?

Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

bondbönan

  • Gäst
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #3 skrivet: 11 jan-09 kl 14:33 »
Hej!

Jag mjölkar 1-1,2 l per dag när killingarna är större. Av ca tre liter mjölk gör jag en hårdost. Köp löpe på ICA och värm mjölken, tillsätt två-tre teskedar löpe, lite salt och enskvätt yoghurt. Vänta ca 40 minuter, ta upp ostmassan lägg i en ostform (går bra med en plastbunke med många hål i). Lägg på en tyngd, vänd varje dag, ta bort handduken när en ostyta bildats. Vänd (mogna) i tre veckor, svalt, och badda med whisky eller rom etc så att den inte möglar. Mums!

Vasslen kan man baka på eller koka ner till messmör. Lyx!

Lycka till!
Mia

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #4 skrivet: 13 jan-09 kl 08:50 »
Hej!

Jag mjölkar 1-1,2 l per dag när killingarna är större. Av ca tre liter mjölk gör jag en hårdost. Köp löpe på ICA och värm mjölken, tillsätt två-tre teskedar löpe, lite salt och enskvätt yoghurt. Vänta ca 40 minuter, ta upp ostmassan lägg i en ostform (går bra med en plastbunke med många hål i). Lägg på en tyngd, vänd varje dag, ta bort handduken när en ostyta bildats. Vänd (mogna) i tre veckor, svalt, och badda med whisky eller rom etc så att den inte möglar. Mums!

Vasslen kan man baka på eller koka ner till messmör. Lyx!

Lycka till!
Mia

Jag som trodde hårdost var svårt.. men det receptet lät ju jättelätt. Men kan man bland get och komjölk med gott resultat? Har lyckats få tag i handmjölkad komjölk.

Hur gör man messmör? Låter spännande.
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #5 skrivet: 13 jan-09 kl 15:46 »
Du kan blanda ko och getmjölk. Det finns t.ex en god fransk ost som heter Le Marriage, som till och med är gjord på get, ko OCH fårmjölk. Inte för att jag vet hur fransoserna ser på äktenskapet, men nog liknar det mer ett triangeldrama!?  ;)

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #6 skrivet: 13 jan-09 kl 15:52 »
Den här tråden ska jag hålla koll på! Visserligen har jag inte riktigt tid att mjölka mina getter, men nog är jag sugen!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #7 skrivet: 13 jan-09 kl 23:56 »
Det tar längre tid att åka till affären för att köpa mjölk  ::)

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #8 skrivet: 14 jan-09 kl 10:59 »
Det tar längre tid att åka till affären för att köpa mjölk  ::)

Ja, när du säger det på det viset, sant! Eh, fast 6 liter i veckan, som vi gör av med, det kan nog inte mina 2 getter förse mig med, så jag får nog handla lite i alla fall. Jag har aldrig ens smakat färsk getmjölk! Kanske skulle mjölka lite en gång bara för att få prova, och komma över första tveksamheten. Måste man skilja mor och killingar delar av dygnet för att kunna få ut nåt? Det känns lite småtaskigt..  :-[ Hur gamla ska de vara innan man gör det? Vi väntar killingar när som helst.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #9 skrivet: 14 jan-09 kl 11:22 »
Jippi, min get mjölkade 3 dl igår! Det går åt rätt håll iaf.

Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #10 skrivet: 15 jan-09 kl 00:24 »
Vad har du för getter Tuve? Min sämsta ger 9 dl varje dag. Det är drygt 6 liter i veckan det. Mina två bästa ger 3 & 3,7 liter om dagen som mest. Hur gamla är dom som killar in i år Tuve? Getmjölk smakar mjölk. Annars har man slarvat.

Jag skiljer på dom om natten. Dom lär sig att ta sig en nattslurk innan och så har dom hö och havre inne hos sig. Allt är lugnt och efter mjölkningen på morgonen så får alla vara ihop hela dagen. Jag börjar med det när dom är två veckor. Då ska dom utveckla våmen och den ökade andelen fasta födan dom får i sig befrämjar det. Stor våm = bättre mjölkget som vuxen.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #11 skrivet: 15 jan-09 kl 08:16 »
Vad har du för getter Tuve? Min sämsta ger 9 dl varje dag. Det är drygt 6 liter i veckan det. Mina två bästa ger 3 & 3,7 liter om dagen som mest. Hur gamla är dom som killar in i år Tuve? Getmjölk smakar mjölk. Annars har man slarvat.

Jag skiljer på dom om natten. Dom lär sig att ta sig en nattslurk innan och så har dom hö och havre inne hos sig. Allt är lugnt och efter mjölkningen på morgonen så får alla vara ihop hela dagen. Jag börjar med det när dom är två veckor. Då ska dom utveckla våmen och den ökade andelen fasta födan dom får i sig befrämjar det. Stor våm = bättre mjölkget som vuxen.

Ja, getmjölk smakar mjölk - helt klart! Iaf min mjölk... innebär det att jag inte slarvat ;D Gruff? Smakade hos en kompis och den tyckte jag smakade jättemycket get. Men det kanske har med ras och hur länge man lagrat mjölken.

Jag skiljer dem åt på dagen... hoppas att det inte är fel :-\... men för mig är det lättare att mjölka på kvällen än på morgonen. Nu jobbar jag hemma, men när jag börjar jobba igen är det helt omöjligt för mig att mjölka på morgonen. Då är det lättare att bara dela på dem och mjölka innan kvällsfodringen.

Gruff, innebär det att man själv kan utveckla sina killingar till bra mjölkgetter? Dvs stor våm = bra mjölkget. Sedan vet jag att på kor så mjölkar kor bättre som inte gått som dikalv som barn...
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #12 skrivet: 15 jan-09 kl 16:26 »
Jag har Göingar, genbank. Mina damer är födda 02 och 04. Deras förra ägare mjölkade dem, men jag har hittills inte kommit mig för. Jag har ingen aning hur mycket de ger. Hade mest sett så låga siffror på forum...

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #13 skrivet: 16 jan-09 kl 04:01 »
Låt oss säga så här. Att komjölk är mer förlåtande för bakterier i mjölken. Getmjölken utvecklar getsmak fortare vid slarv än vad komjölk utvecklar kosmak :-) Men man kan ju diska en repig hink tills man blir halvt fördärvad och ändå få smak p.g.a reporna. Eller så har man ordning på det rostfria och går in i huset och håller upp drickmjölk i en plastkanna så det smakar innan dagen efter. Kollar man steg för steg, när smaken kommer. Så hittar man ofta boven. Så är det det där med första sköljningen. Aldrig kallt eller hett vatten först. Det kalla gör så att fettet stelnar på ytan. Och det heta gör att proteinet koagulerar och blir "mjölkfilm"

Jag tycker du mjölkar när du vill. Getter är fina på att finna sig tillrätta i en rutin.

Nej, jag var nog lite oklar där om våmen. Man kan hjälpa getkillingen att bli så bra den kan utifrån sina förutsättningar genom att försäkra sig om en bra upptagning genom våmen. Killingar har ingen våm från början, utan utvecklar den senare. Om den går på tutten på heltid så är den inte lika motiverad till fast föda. Och tränar inte våmen lika mkt. som om man skiljer dom om natten. Perestaltiken och blodflödet utvecklas bättre, likaså volymen. Åh, engelsmännen förklarar det där bättre än jag. Goat Husbandry - David Mackenzie. jag skulle tro, att det är det samma med korna du berättar om. Att magen får jobba mer tidigare.

Tuve, killingar får ju i sig runt 1-1,5 liter om dagen. Så börjar du att sära på dom om natten sen så att mjölken hinner samlas mer, så ska du se att mjölken räcker både till familjen och killingarna. Ni tar det som har producerats under natten och kilingarna får allt som produceras under dagen. Men bli inte förskräckt ifall det blir lite i början. Geten måste vänja sig vid själva mjölkningen, mjölkaren och det tar lite tid för vävnaden att sträcka ut sig också. Killingarna går ju och tuttar och tömmer hela tiden så att juvret är mindre i början. Men efter någon vecka så kommer dom igång.

 

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #14 skrivet: 20 jan-09 kl 16:03 »
Ah, det där var verkligt bra information, tack, Gruff! Jag hade ju kunnat klanta mig vid första mjölkningen, och sen tycka att den inte var god, och aldrig mjölka mer!
Så om jag ska försöka sammanfatta råden, och lägga till egna undringar:
-börja när killingarna är ca 2 veckor
-sära get och killingar ett halvt dygn eller så innan du mjölkar
-tvätta juvret,  hur?
-använd rostfritt
-skölj i mellanvarmt vatten, (diskmedel eller ej?)
-förvara i kyl hur länge?
-hur fryser/tinar man mjölk man ska spara till ost?

Några mer självklarheter, som en nybörjare kanske missar? Själva mjölkningsrörelsen vet jag hur man gör, saknar bara övning och kanske lite muskler ;)

Återstår att hitta på hur jag ska sära dem, har bara en getbox. Kanske ställa damen bredvid boxen, i koppel. Blir det inte ett fasligt klagande? Behöver jag binda de andra vuxna där inne, när mamman inte är där att skydda sina barn mot horn i sidan? För min del skulle jag nog mjölka på kvällen, enda gången jag kan lämna mina barn till nån annan. Jag gissar att rutin är viktigt för getterna, och jag bör inte mjölka kväll ibland, och morgon ibland? Kan det vara ok att bara mjölka på helgerna, t.ex? Jag inser att det inte blir mycket om jag gör så.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #15 skrivet: 20 jan-09 kl 17:49 »
Nu ska vi se :)

Man kan tvätta juver med ren (kokt?) trasa, ljummet vatten med en droppe Yes. Finns också våtservetter eller juvertvätt att köpa om man vill det.

Rostfrit, glas eller i sista hand emalj. Men tillbringaran vi har i köket är plast. Den ska ju inte förvaras så länge.

Inget medel i första sköljen. Så diska som vanligt och skölj noga med rent, gärna hett vatten.

Nu hinner det knappt stå så länge hos oss. Men 5-7 dagar har gått bra i kylen.

Nu är jag så lyckligt lottat att jag har en frysbox. Så jag ställde ner hela ystkastrullen i frysen och tog upp den när den blev full. Vedspisen brann ändå, så den fick tina på ett hörn där.

Skulle det funka med en grind diagonalt i ett hörn, tror du?
« Senast ändrad: 20 jan-09 kl 20:42 av Gruff »

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #16 skrivet: 20 jan-09 kl 18:33 »
Jag har en stor hundbur ( i nät) som getkillingen får vara i. Den står i boxen så de ser varandra hela tiden, killingen har fått sällskap av en liten kanin ;)
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #17 skrivet: 20 jan-09 kl 20:43 »
Jag har en stor hundbur ( i nät) som getkillingen får vara i. Den står i boxen så de ser varandra hela tiden, killingen har fått sällskap av en liten kanin ;)

Hihi, så gulligt.

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #18 skrivet: 21 jan-09 kl 10:11 »
Antar att yes inte är det enda diskmedel man kan ha?
Och hur är det med rutin och frekvens på mjölkningen?
Hur mycket gottis ska geten ha under mjölkningen? Nåt tips för hur man får det att vara länge, så hon håller sig stilla?

ninna b

  • Gäst
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #19 skrivet: 21 jan-09 kl 15:17 »
Tänk på att diskmedel är avfettande......  såpa är nog ett bättre val.
 
Vilket foder du ska ge beror ju på om du ska ge kraftfoder eller inte. ..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

498 gäster, 5 användare (1 dolda)
Toothpaste, torpjens, Rickard Svensson, Tobias Eriksson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser