Jag har fått tag i en älghud från en kalv som jag vill göra en fäll av. Alltså behålla håren. Jag har aldrig tagit hand om skinn förut, har nu försökt läsa på. Det är inte alltid det står uppspaltat hur man enklast ska gå till väga. Därför slänger jag nu ut denna fråga och ber om tips och ev. förslag på att byta ut vissa av momenten.
Jag har saltat köttsidan (endast några timmar efter kalven blev skjuten)
1. Om några dagar ska jag salta om huden, visst kan den ligga rätt länge efter det innan jag fortsätter?
2. Skrapning av köttsidan.
3. Fettgarvning av den fuktiga köttsidan. (Med olja och äggula ca 35 grader C (ev. såpa)
4. Låt hänga minst ett par dygn. Bearbeta med jämna mellanrum (med fett?)
5. Blötlägg i såpvatten i minst 5 h.
6. Skölj ur såpan och vrid ur skinnet.
7. Mjölning (vete- eller havremjöl, tar nog vetemjöl) när pälsen är halvtorr. Mjölet strös och ej gnides.
8. Låt ligga några dagar
9. Skaka av mjölet
10. Ev. fukta ett par timmar innan mjukgörning påbörjas. (köttsidan?)
11. Mjukgörning
Jag kommer att utföra alla moment i en lada där det inte finns någon uppvärmning. Borde jag göra något av momenten inomhus, alt. i en kallfarstu?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
Maria