Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att välja skorpor i affären...  (läst 3095 gånger)

Anso1971

  • Inlägg: 725
    • Dalarna
Att välja skorpor i affären...
« skrivet: 20 sep-08 kl 21:26 »
...är inte så enkelt när man försöker göra medvetna val. Jag hade att välja mellan ett lokalt bageris skorpor och eldorados. Min första tanke var att välja från lokala bageriet. De var dyrare men jag vill välja mat som färdats kort bit. Men efter att ha läst på innehållsförteckningen blev jag tveksam. Diverse E-nummer och annat som jag inte visste vad det var.

Tog upp Eldorados och läste på den. Enbart mjöl, rapsolja, salt, socker och jäst. Så den innehållsförteckningen ihop med priset gjorde att jag tog de långväga skorporna istället.

Hur resonerar ni i sådna här lägen? Vilket är viktigast, naturliga råvaror eller närproducerat?

Tänkte också på när jag sist köpte Felix tomatketchup att många som försöker göra medvetna val i affären säkert har svårt att välja mellan den ekologiska och den med mindre socker och mer tomater. För oss blir det ungefär varannan gång den ena och varannan gång den andra... Jag tycker de borde göra en ekologisk med större andel tomat!!!
Medlem i JAK, amningshjälpen och sv. byggnadsvårdsföreningen, ammade min yngsta i 3½ år, har alltid känt mig udda och sagt att jag är född under fel århundrade, skönt att hitta hit!
Bor med mina tre barn på en gård med äppelträd, hallonbuskar, höns och utsikt över Siljan.

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #1 skrivet: 20 sep-08 kl 21:42 »
Ha !!
Köpte skorpor idag,
 tog långsmala för att de är lättare att doppa.
Läste inte ens på påsen.
Sån är jag. ;)
Hedemorahöns

Sia

  • Inlägg: 1237
    • Dalarna
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #2 skrivet: 21 sep-08 kl 13:50 »
Ja, SUCK,
hur man än gör så gör man fel.....
ring till det lokala bageriet å fråga när dom tänker göra lika goda skorpor som eldorados på enbart mjöl, rapsolja, salt, socker och jäst?
(borde ta skruv, he,he.)
Varför ska man gå upp så tidigt på morgonen? Det är iallafall på kvällen det är som roligast.

 

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #3 skrivet: 21 sep-08 kl 14:45 »
Fy ja, ibland känns det som att det tar timmavis att ta sig runt affären när man ska vrida och vända på allt och försöka välja rätt. I skorpfrågan hade jag nog valt som du. Man får kanske lätt för sig att det lilla lokala företaget automatiskt ska ha justare produkter jämfört med multinationella jättar, men tydligen är det inte alltid så. Vill absolut inte betala dyrt för något jag inte vill stoppa i mig.

Klart man borde bli bättre på att uppmärksamma producenterna om vad man vill ha, men sånt gör jag nästan aldrig tyvärr...

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #4 skrivet: 23 sep-08 kl 11:40 »
Om man vill ha koll på vad de konstiga ingredienserna är för något kan jag tipsa om "Handbok för den Kräsne Konsumenten". Där finns info om alla konstiga tillsatser och E nummer. Mer info finns på http://www.utbildningscenter.se/

Annika Johansson

  • Inlägg: 1241
    • Östergötland
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #5 skrivet: 23 sep-08 kl 21:36 »
 :)
Bra, en till duktig o medveten konsument! Jag hade oxå valt eldorados skorpor, MEN ringt mitt lokala bageri o framfört min tanke.. Om det lokala bageriet inte vet varför de missar en kund, kan de heller inte göra någon förändring i sina recept. Om de sen väljer att göra den förändringen eller inte, är upp till dem. Men jag vill inte äta mer än nödvändigt av onaturliga/onödiga råvaror, så jag köper den "renaste", men uppmanar min lokala leverantör att komma med nya "renare" produkter, för DÅ köper jag lokalt oxå.
Jag vill tänka på alla aspekter. Suck. Jaa, det tar en stund att handla mat.

Annika

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #6 skrivet: 24 sep-08 kl 10:52 »
Hej!

Jag läste i Naturskyddsföreningens tidning Natur, om just det här scenariot.
Problemet där var om man skulle välja svenska icke-ekologiska tomater
eller spanska ekologiska tomater.
Deras argument var just att välja de ekologiska tomaterna, inte bara av hälsoskäl
utan även för att få ett marknadstryck på ekologiska varor.

Som nån skrev är det väl också bra att påpeka valet för den producent som
"förlorade" varför han gjorde det. Om inte annat så är det ju schysst att göra så. :)

BTW, så råkade jag ut för nåt liknande för några månader sen.
Jag skulle ha honung, och kunde konstatera att det var billigare att köpa
KRAV-certad honung från Argentina än konventionell honung från Lindome (ca 3 mil från mig).
Sen kan man ju alltid ha åsikter om hur KRAV kan certifiera en produkt som är beroende av
vart bina flyger - det vet man ju aldrig, om man inte sätter en GPS-sändare på var och en av dem.  :P


/Patrick

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #7 skrivet: 24 sep-08 kl 12:00 »
I fallet med tomaterna hörde jag på radion eller tv:n (minns ej vilket) även argumentet att de spanska är mer "klimatsmarta" under säsongen då de kan odlas på friland än de svenska som odlas i växthus, detta trots transporterna. De holländska var alltid sämst, av en anledning som jag glömt. Det var en representant från Naturskyddsföreningen även detta.

Fö läste jag i Odlaren en notis om att Sverige har högst tillväxt i Europa på ekologiska livsmedel.  :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #8 skrivet: 24 sep-08 kl 12:13 »
Såvitt jag vet är sydländska grönsaker oftare besprutade än holländska. Det är mycket man får ta ställning till för att försöka köpa rättvist, miljövänligt och nyttigt.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #9 skrivet: 24 sep-08 kl 12:16 »
Jag har också haft för mig att holländskt är rätt ok, men detta var nog mest ur klimatsynpunkt tror jag.

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #10 skrivet: 24 sep-08 kl 13:47 »
De holländska var alltid sämst, av en anledning som jag glömt. Det var en representant från Naturskyddsföreningen även detta.


jag antar att det är den här artikeln i aftonbladet som du menar

http://www.aftonbladet.se/matvin/matmiljo/article2435487.ab

BÄST: Svensk frilandsodlad eller hemodlad tomat, under säsong, maj till september.
NÄST BÄST: Svensk växthusodlad tomat under säsong, mars-oktober. Spansk eller italiensk frilandsodlad tomat
SÄMRE: Svensk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.
KLIMATVÄRSTING: Holländsk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.
UNDER LÅGSÄSONG, NOVEMBER-FEBRUARI: Avstå från tomater, välj morötter i stället.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #11 skrivet: 24 sep-08 kl 14:17 »
Blir lite konstig smak att lägga morotsslantar på pizzan bara... :P

Ang. andelen ekologiska livsmedel:
Det är säkert riktigt att vi har den högsta tillväxten av ekologiska livsmedel,
men det kändes när vi var i Tyskland i somras, som att de både har den största andelen
ekologiska livsmedel, såväl som förädlade sådana.
Även i små närlivsbutiker kunde man hitta ekologiska varianter av i stort sett alla typer av varor.
Vissa varor fanns över huvud taget inte som "konventionella". :)


/P

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #12 skrivet: 24 sep-08 kl 14:23 »
jag antar att det är den här artikeln i aftonbladet som du menar

http://www.aftonbladet.se/matvin/matmiljo/article2435487.ab

BÄST: Svensk frilandsodlad eller hemodlad tomat, under säsong, maj till september.
NÄST BÄST: Svensk växthusodlad tomat under säsong, mars-oktober. Spansk eller italiensk frilandsodlad tomat
SÄMRE: Svensk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.
KLIMATVÄRSTING: Holländsk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.
UNDER LÅGSÄSONG, NOVEMBER-FEBRUARI: Avstå från tomater, välj morötter i stället.


Nej, det var antingen på radio eller tv, men det verkar vara samma budskap.

marwes

  • Inlägg: 8
    • Träningsvärsktan
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #13 skrivet: 24 sep-08 kl 21:38 »
Det är inte lätt att välja rätt. Hur man än gör har man liksom svansen bak.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #14 skrivet: 24 sep-08 kl 23:16 »
Fö läste jag i Odlaren en notis om att Sverige har högst tillväxt i Europa på ekologiska livsmedel.  :)

Det kanske stämmer, men så hade vi ju en hel del att ta igen-jämfört med en del andra länder.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

solstrimma

  • Gäst
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #15 skrivet: 27 sep-08 kl 11:49 »
...är inte så enkelt när man försöker göra medvetna val. Jag hade att välja mellan ett lokalt bageris skorpor och eldorados. Min första tanke var att välja från lokala bageriet. De var dyrare men jag vill välja mat som färdats kort bit. Men efter att ha läst på innehållsförteckningen blev jag tveksam. Diverse E-nummer och annat som jag inte visste vad det var.

Tog upp Eldorados och läste på den. Enbart mjöl, rapsolja, salt, socker och jäst. Så den innehållsförteckningen ihop med priset gjorde att jag tog de långväga skorporna istället.

Hur resonerar ni i sådna här lägen? Vilket är viktigast, naturliga råvaror eller närproducerat?

Tänkte också på när jag sist köpte Felix tomatketchup att många som försöker göra medvetna val i affären säkert har svårt att välja mellan den ekologiska och den med mindre socker och mer tomater. För oss blir det ungefär varannan gång den ena och varannan gång den andra... Jag tycker de borde göra en ekologisk med större andel tomat!!!
jadu jag köpte oxå skorpor häromdagen...
det blev KRISPROLLS från pågen med kardemummasmak.
innehållsförteckning:
vetemjöl,socker,vegetabiliskt fett,jäst ,kardemumma,salt.
 ;)

solstrimma

  • Gäst
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #16 skrivet: 27 sep-08 kl 11:50 »
Om man vill ha koll på vad de konstiga ingredienserna är för något kan jag tipsa om "Handbok för den Kräsne Konsumenten". Där finns info om alla konstiga tillsatser och E nummer. Mer info finns på http://www.utbildningscenter.se/

då tipsar jag om boken "den hemlige kocken" skriven utav Mats-Eric Nilsson
MYCKET bra bok!

solstrimma

  • Gäst
SV: Att välja skorpor i affären...
« Svar #17 skrivet: 18 okt-08 kl 11:52 »
Om man vill ha koll på vad de konstiga ingredienserna är för något kan jag tipsa om "Handbok för den Kräsne Konsumenten". Där finns info om alla konstiga tillsatser och E nummer. Mer info finns på http://www.utbildningscenter.se/

eller så läser man "den hemlige kocken" som handlar om just detta och han har beskrivit SÅ väl vad det är för olika tillsatser i olika mat. :D





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser