Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pris på kött  (läst 28697 gånger)

puck

  • Inlägg: 113
    • Uppland
Pris på kött
« skrivet: 08 sep-08 kl 12:40 »

Ska i höst slakta mina första rödkulletjurar. De är då drygt 18 månader gamla, välväxta tycker jag själv  :-[ Jag tänkte ta återtag och funderar nu lite på vad man kan ta betalt för köttet, på ett ungefär. Jag tänkte sälja i åttondelar, styckat och klart. Vad tar ni?

Det är så svårt att ta betalt!

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Pris på kött
« Svar #1 skrivet: 08 sep-08 kl 17:32 »
En bild skulle passa bra  :)

Vi säljer tjurarna i halvor eller om det är superstora djur i fjärdedelar.
Åttondelar?
blir väl bara nästan ingenting och så pytte pytte bitar minsta filen typ  ;D
« Senast ändrad: 08 sep-08 kl 17:36 av Grimla »
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

puck

  • Inlägg: 113
    • Uppland
SV: Pris på kött
« Svar #2 skrivet: 08 sep-08 kl 18:24 »
Nej, det är klart, det blir små bitar och mycket att hålla reda på...  :P Kanske bättre att sälja främst i fjärdedelar och så sälja valda delar för lite dyrare penning till dom med små frysar.

Men det där löser jag. Nu vill jag bolla priser!  :)

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Pris på kött
« Svar #3 skrivet: 29 sep-08 kl 01:24 »
Vi säljer fjärdedelar, 100 kr/kg för kalv och 90 kr/kg för ungnöt. Då är det styckat, färsen är mald och det är vacuumförpackat.

Jonte P

  • Inlägg: 131
SV: Pris på kött
« Svar #4 skrivet: 29 sep-08 kl 14:55 »
Vilket pris du behöver ta beror ju på flera saker. Det bästa är att göra en kalkyl över dina kostnader och de mervärden ditt kött har jämfört med andras / det som säljs i affären.

Jag säljer själv nötkött direkt till kund. Det är ungnöt (stutar som gör att köttet blir marmorerat) och jag säljer endast i fjärdedelar eller uppåt. Köttet är ekologiskt (KRAV), kommer från djur som gått på naturbete, djuren har inte fått kraftfoder annat än som små kalvar (omega-3), hängmörat minst fjorton dagar, styckat i detaljer resp malt till färs som är vacuumpackade och märkta med etiketter med en massa information. Jag kör och hämtar köttet på styckningsanläggningen och levererar ut till kund, vi skickar ut information och har kostnader för marknadsföring (t ex hemsida) samt erbjuder våra kunder att komma på "öppen gård" en gång om året. Kostnad för livsmedelshantering hos kommunen tillkommer liksom licensavgift till KRAV och certifieringskostnad för den ekologiska certifieringen. Allt kött säljs givetvis med moms och betalning sker via faktura. Mycket tid läggs på säljarbete, framförallt innan man sålt in köttet. Kostnader för slakt, hängning och styckning tillkommer givetvis. Alla dessa kostnader behöver jag ha betalt för. Dessutom är det en unik produkt som är svår (omöjlig) att hitta i affären. Kvalitet måste få kosta! Mitt råd är att inte gå ut för lågt. Det är svårt att höja i efterhand. Tänk på att det är betydligt mindre jobb att sälja till slakteriet. Å andra sidan är man då i händerna på deras prissättningssystem som inte tar så mycket hänsyn till köttets ätkvalitet utan mer till vad som är ekonomiskt fördelaktigt för slakteriet. Rödkullor vill man nog helst inte sälja till slakteriet. 

Tänk även på att ca 35 % av den slaktade vikten (den man får betalt för om man säljer till slakteriet) går bort vid hängmörning och styckning / putsning!

Lycka till med köttförsäljningen, det är kul med all positiv feedback man får från nöjda kunder!
Ekologisk småbrukare med lantraser (rödkullor, fjällnära, gutefår, ölandsgäss & åsbohöns)

puck

  • Inlägg: 113
    • Uppland
SV: Pris på kött
« Svar #5 skrivet: 30 sep-08 kl 22:15 »
Falin, det var snällt av dig att ta upp tråden igen och tack för prisinfon!

Jonte P Jo, jag håller på att räkna på saken. Ville med den här tråden höra vad andra tar för att få en översikt. Jag vill inte lägga mig för högt. Men förstår nu att det snarare är det man ska göra... För inte är det roligt att behöva höja priset (vilket jag fått lov att göra på lammköttet i år).

Tack för era svar!

puck

  • Inlägg: 113
    • Uppland
SV: Pris på kött
« Svar #6 skrivet: 01 okt-08 kl 21:11 »
Falin Dum fråga: 90:-/kg, är det för slaktvikten eller för det kött kunden verkligen får?

Nu har jag räknat och räknat så jag är alldeles kolrig i huvudet. Vad sägs om de här priserna hos slakteriet, lite saftigt va?


Slaktkostnad                                                                                                                1520kr per djur
Samt verklig avfallskostnad                                                                                           ca 3,50 per kg
Styckningskostnad
Grovstyckning (endast sågat i bitar packas i krt med påse 8-10kr per nöt)                       7 kr/kg + 15 kr/krt
Finstyckning (detaljer om 1-1,8kg klassisk stykning)                                                        10kr/kg + 15kr/krt
Vacumförpackning vid finstyckning                                                                                      3 kr/kg
Färs malning samt vacumförpackat                                                                                     8 kr/kg
Kg vikten är räknad på slaktvikten


Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Pris på kött
« Svar #7 skrivet: 01 okt-08 kl 21:30 »
Hmm, jag är inte helt säker på att jag förstår dig rätt.  :-[
Men 90 kr/kg är det som kunden betalar för sin låda när allt är färdigt och klart. Då är det benfritt. Så det är nog det kött kunden verkligen får.

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Pris på kött
« Svar #8 skrivet: 02 okt-08 kl 00:44 »
Jag har en som vill komma och köpa djuret avlivat och avblodat hos mig men ta hem kroppen och hänga, stycka själv. Vilket pris kan man tänka sig då? Och hur vet man vad djuret väger?
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Jonte P

  • Inlägg: 131
SV: Pris på kött
« Svar #9 skrivet: 02 okt-08 kl 11:11 »
Puck, de priser du anger verkar vara inklusive moms eller? Tänk på att det är olika momssatser på livsmedel och på tjänster. Du betalar alltså 25 % moms för slakt, styckning etc men får bara lägga på 12 % moms på köttet du säljer! Det enklaste är att räkna utan moms tycker jag så behöver man inte hålla ordning på de olika momssatserna under tiden man räknar.

Vet du ungefär hur mycket dina djur väger? Du måste ju slå ut slaktkostnaden per kg kött eftersom det är en fast kostnad. Ju mindre djuret väger desto dyrare blir ju slakten per kg kött. Tänk även på att du får slå ut kostnaden på styckad vikt och inte på slaktad vikt! Om djuret väger 275 kg slaktat blir antagligen den styckade vikten ca 180 kg. Om slakten kostar 1200 + moms blir slaktkostnaden 6,70 kr per kg kött plus moms. Motsvarande om djuret väger 350 kg slaktat blir 5,30 kr i slaktkostnad. Jag hade räknat med ca 7-8 kr per kg i slaktkostnad för en rödkulla. Det är bättre att ha lite marginal än att lura sig själv och upptäcka i efterhand att man tog för lite betalt!

Lite grovt kan du i dina beräkningar räkna med att hälften av köttet blir färs.

Även om du säljer köttet själv är det ju intresssant att utgå från slakteriernas notering. Mitt råd är att inte titta vad du skulle få för en liten rödkulla med (ev) dålig klassning utan kolla vad de får som får bäst betalt! Om djuren är ekologiska (certifierade) finns ju även ett eko-tillägg.

Det finns tyvärr alldeles för många som säljer sitt kött alldeles för billigt tycker jag. Förutom att man lurar sig själv dumpar man även marknaden.

Räkna på!
Ekologisk småbrukare med lantraser (rödkullor, fjällnära, gutefår, ölandsgäss & åsbohöns)

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Pris på kött
« Svar #10 skrivet: 02 okt-08 kl 12:00 »
Jag har en som vill komma och köpa djuret avlivat och avblodat hos mig men ta hem kroppen och hänga, stycka själv. Vilket pris kan man tänka sig då? Och hur vet man vad djuret väger?

Mja, får man verkligen det? Såvitt jag minns får man bara hemslakta för eget bruk. Men om man bortser från det, så tar vi 55 kr/kg om någon skulle vilja köpa och stycka själv. Men då har vi ju kostnaden för slakteriet i de pengarna.
Fördelen med återtag är ju att man får reda på vikten. Annars får man som jag ha en sambo som kan se på de levande djuren hur mycket de väger.  ;) För hästar finns ju viktmåttband, kanske funkar på nöt också?

fjällnära

  • Inlägg: 13
SV: Pris på kött
« Svar #11 skrivet: 02 okt-08 kl 12:01 »
ja tar 80 kr/kg ungnöts kött
ja tar  95kr/kg  äldre djur(slakt ko )

1/4 å 1/2 säljer ja enkelt å bekvämt
allt e packat i vaccum förp. + köttfärs å inga ben eller inälvor typ hjärta eller lever (som vi tar igen själva)


 

puck

  • Inlägg: 113
    • Uppland
SV: Pris på kött
« Svar #12 skrivet: 02 okt-08 kl 18:45 »
Puck, de priser du anger verkar vara inklusive moms eller?

Nej, exklusive moms!  :o

Tack så jättemycket, Jonte P, du har hjälpt mig otroligt mycket! Mycket av det du tagit upp har jag själv tänkt på, men att få det bekräftat känns väldigt bra! Matte och företagsekonomi var inte mina bästa ämnen i skolan... Jag har också hört med grannbönderna. De tar 56:-/kg för slaktvikten, vilket väl blir 90-95:-/kg för det som kunden verkligen får?

Jonte P

  • Inlägg: 131
SV: Pris på kött
« Svar #13 skrivet: 09 okt-08 kl 20:40 »
Ja, runt en hundralapp per kg styckat kött verkar rimligt om du säljer i fjärdedelar och alla detaljer plus färs är med.
Ekologisk småbrukare med lantraser (rödkullor, fjällnära, gutefår, ölandsgäss & åsbohöns)

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Pris på kött
« Svar #14 skrivet: 09 okt-08 kl 22:54 »
Mitt råd är att inte titta vad du skulle få för en liten rödkulla med (ev) dålig klassning utan kolla vad de får som får bäst betalt! Om djuren är ekologiska (certifierade) finns ju även ett eko-tillägg.

Och Eko tillägget är 1.50 per kg  ;D ;D
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Ranni

  • Inlägg: 145
    • Drömtorpet´s Kennel och Stuteri
SV: Pris på kött
« Svar #15 skrivet: 05 maj-10 kl 11:06 »
Jag tänkte köpa kött från en granne. Vad är rimligt att betala i kg-pris och det gäller ett helt djur grovstyckat? Djuren har gått på "naturbete och är låglandkorsningar.

louise

  • Gäst
SV: Pris på kött
« Svar #16 skrivet: 05 maj-10 kl 11:55 »
svartslakt eller kontrollslakt? svart eller vit styckning?

SecretQ

  • Inlägg: 524
  • att vara normal e inte min starka sida
    • Östergötland
SV: Pris på kött
« Svar #17 skrivet: 05 maj-10 kl 12:08 »
jämför lite

www.dinkottbutik.se

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Pris på kött
« Svar #18 skrivet: 05 maj-10 kl 20:41 »
Styckat i lådor ligger nog på 45 kr/kg nu förtiden, svart. Helt djur och endast grov styckat borde vara lite billigare. Men är det certifierat ekologiskt eller liknande för man nog lägga till ett par kronor till på kilot.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Anna Ho

  • Inlägg: 1079
    • Östergötland
SV: Pris på kött
« Svar #19 skrivet: 06 maj-10 kl 09:45 »
Jag tänkte köpa kött från en granne. Vad är rimligt att betala i kg-pris och det gäller ett helt djur grovstyckat?

Jag skulle nog svara, det h*n begär  :D
"Lycka är att ha en Heeler i hälarna och en korthårs Collie i knät :-)"

Har mjölkkor, hundar, häst, huskatter och en Maine Coon, marsvin och höns: dv RIR, dv Plymouth Rock och dv Sussex.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

570 gäster, 2 användare
Smålandstokarna, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser