Hallåj!
Nu haver jag satt snapsessens på häggbär.
Är det nån därute i cybermarkerna som vet om man kan köra samma recept (i tid) som för slånbär, rätt av? Bären är ju besläktade, med bittermandelsmaksättande stenfrukt etc.
Följde detta recept:
1. Lägg bären sköljda & färska i burk. (Man kan med fördel frostnypa även häggbär medelst en natt i frysen. Och gärna pricka dom, med gaffel eller nåt, före burkläggning. )
2. Häll på Brännvin Special (32 %; lagom starkt/svagt för att extrahera smakämnena optimalt) så att det täcker bären.
3. Låt stå i ett par veckor. Skaka ofta.
4. Sila av.
5. Låt stå och klarna i några månader. Dekantera sen bort bottensatsen.
6. Färdigt -- eller om man så vill: blandas 1:1 med brännvin. Eller efter tycke och smak.
Vill man ha likör tillsätter man bara socker.
Ju längre lagring sen desto bättre, gäller både snaps & likör.
...
Så, alltså, frågan igen: I slånbärssnaps- & -likörrecept står att man ska låta bären ligga på burk i 1-2 månader, gärna mer. Är det lämpligt/tillrådligt att köra samma långa tid med häggbär också? Innan man silar av? Dom häggbärsrecept jag har läst har alla talat om betydligt kortare tider, 1-2 veckor.
Tror väl inte det kan spela så stor roll egentligen. Men är nyfiken på bästa brygden.
/Peter
PS Ännu en liten tid kan man nog skörda dom anonyma men vackra häggbären, innan dom mosat bort, eller norpats av fåglarna. I alla fall i södra Älvsborg. Jag tog mina vid Häggåns stränder (passande nog), strax nerströms Finabo bro, Fritsla, Mark, förra helgen.