Hej, här kommer lite tips från
www.Konsumentverket.se Kyl
Ta tempen på ditt kylskåp: Ställ in en termometer i ett glas vatten - gärna över natten. Mät dig igenom kylen, en hylla i taget. De flesta utgår från att det är kallast högst upp och ställer mjölk och kött där. Men det är inte alltid den kallaste hyllan.
Kylen ska ha en snittemperatur på
+5°C. Ställ varorna i kylskåpet så att luften kommer åt runt omkring. Täck alltid över maten i kylskåpet så den inte torkar ut. Innan du ställer in matrester i kylen, låt dem kallna ordentligt (utomhus när det är kallt, eller i kallt vatten). Varm mat höjer temperaturen på andra matvaror i flera timmar och gör att kylen drar mer el. Det gäller förstås även frysen. Tina mat i kylskåpet. Det spar el.
Frys
Om du har en särskild infrysningsknapp ska den bara användas när du fryser in mycket på en gång. Glöm inte att ställa om knappen när infrysningen är klar.
Förpackning
Kött, kyckling och fisk som fryses in rå måste förpackas lufttätt. Kött torkar ut och fett härsknar om luften kommer åt. Dessutom smittar stark lukt av sig - vem vill ha bullar som smakar dill?
Frysförpackningar ska vara
syretäta - för att motverka att maten härsknar, ändrar färg och förlorar vitaminer
aromtäta - för att förhindra att bullar smakar dill, till exempel
vattenångtäta - för att förhindra uttorkning
stöttåliga - för att inte andra varor ska riva upp hål och släppa in syre
Limpan från butiken ligger ofta i en perforerad plastpåse, och måste få en tät plast- eller fryspåse. Fryspåsarna är tjockare och mer stöttåliga än vanliga plastpåsar.
Innan du försluter en påse med mat i, pressa ut så mycket luft som möjligt.
Frysburkar av plast ska fyllas helt och förslutas. Rena kesoburkar och smör- eller margarinaskar är också bra frysförpackningar, gärna kombinerade med plastpåsar.
- När du fryser in soppa, saft eller annat flytande, lägg en fryspåse av plast inuti en rengjord mjölkkartong, så får du en behändig form på soppan.
- Kött och fisk håller sig längst i frysfolie av aluminium + fryspåse av plast.
- Aluminiumfolie är luft- och aromtät och fungerar bra i frysen. Å andra sidan är den energikrävande att framställa och svår att återvinna, så av miljöskäl bör man försöka använda den sparsamt.
- Var ekonomisk - ha omsättning på varorna.
- Skriv datum på påsen eller burken.
- Förpacka portionsvis - köttfärsen i lämpliga middagsstorlekar och limpan i mindre delar så får du färskt bröd varje dag.
- Barnmatsburkar är bra att frysa in till exempel klippt dill och persilja i.
- Om du använder folieformar blir det lätt en glipa mellan lock och form. Täta kanterna med frystejp så blir de lufttäta.
Hållbarhet i frysen (råa varor, -18°C)
Älg, magert nötkött 10-12 mån
Fett nötkött 8-10 mån
Kalv, hare, lamm, rådjur, hjort 8-10 mån
Magert griskött 6 mån
Fett griskött 4 mån
Lever, njure, bräss 5-6 mån
Korv, charkvaror 3-4 mån
Mager fisk 8 mån
Fet fisk 4 mån
Köttfärs håller ungefär hälften så länge som helt kött från samma djur. Livsmedel som ligger längre än tiderna ovan kan fortfarande vara ätbara och goda. Men om förpackningen inte har varit riktigt tät, har köttet kanske blivit torrt och grått eller fått bruna fläckar, och då kan det vara oätligt. Även näringsinnehållet minskar när kött torkar ut.
Placering
Undvik att placera kyl och frys intill spis eller ugn, om du har möjlighet. En frysbox kan placeras i ett svalt, exempelvis i källaren. Då drar den mindre energi. En frysbox som står i ett garage (+16°C) drar bara en tredjedel så mycket el som om den står i ett varmt pannrum (+32°C).

Tänk på att äldre vitvaror kan ta eld!
Och stäng av alla stand by-knappar, speciellt dator drar mycket ström..
Kolla också era elavtal.