Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen  (läst 3279 gånger)

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
De flesta av jordens vuxna blir magsjuka av att dricka färsk komjölk. Nordeuropéerna, framför allt skandinaverna, är genetiska undantag. Nu har svenska arkeo- loger hittat den verksamma genen i förhistoriska benrester från Västergötland.

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_790557.svd
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #1 skrivet: 25 jan-08 kl 12:56 »
Men det är ju ändå mäkta märkligt att det är otroligt stor andel finnar som inte tål mjölk, undertacknad medräknad..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Mysla

  • Inlägg: 1554
    • Norrbotten
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #2 skrivet: 25 jan-08 kl 13:39 »
Det är nog mitt finn- eller rysspåbrå som gör att jag inte tål mjölk, men det är en förlust som är lätt att bära.

word!

Men intressant att man hittat genen iaf. :)


Edit: Nu var du inte nog snabb zeke.. ;)
« Senast ändrad: 25 jan-08 kl 13:40 av Mysla »

Ursus

  • Inlägg: 323
    • Jämtland
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #3 skrivet: 25 jan-08 kl 14:39 »
Samma genförändring har väl troligen skett på flera platser. I Indien, Mellanöstern och Östafrika finns det folkslag som dricker färsk mjölk.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #4 skrivet: 25 jan-08 kl 18:57 »
Varför det ökar i dag kan ju vara för att mjölken är pastöriserad o homogeniserad...



Det beror ju också på vad i mjölken man inte tål..

ni har väl läst på eldrimners hemsida.. står i nummer 4 /2005 av deras tidning de skickar ut gratis .. på sid 23..

recentin av ett föredrag..


ALERGIER OCH MJÖLK


UNDER DETTA FÖREDRAG pratar
Michel Lepage om mjölk, ost och hälsa,
intolerans och allergier. Skillnaden mellan
allergi och intolerans, är att om man är
intolerant så tål man mer eller mindre av
födoämnet, är man allergisk så tål man
det inte alls. Mjölk innehåller en mängd
näringsämnen såsom; protein, fett, mjölksocker,
mineraler och vitaminer.
Kalcium (Ca)
Kalcium är den viktigaste beståndsdelen
i skelettet. Men den påverkar även andra
funktioner såsom blodtryck osv. Kalciumtillförseln
är speciellt viktig under tillväxtåren
(0-20 år) för det är under den tiden
som skelettet byggs upp. Rekommenderat
dagsintag (RDI) är då ca 1200 mg/dag,
för att sedan sjunka till 900 mg/dag för
vuxna, gravida bör äta mer. Vi kan tillgodogöra
oss ca 80 % av det intagna. En liter
mjölk innehåller ca 1200 mg Ca, men
man kan ju även äta ost för att få i sig
kalcium. Det man ska tänka på då är att
ost som är gjord på långlagrad (4 dagar)
mjölk som är kyld till 2-4ºC, innehåller
mindre kalcium, ca 50 mg vilket motsvarar
att 4,2 % förloras. Vid pastörisering
sker en viss återfångning av kalciumet,
ju snabbare pastörisering desto bättre är
det. Pastöriseringen i sig gör även att en
viss del av kalciumet inte kommer med i
osten. Ostens surhetsgrad påverkar även
innehållet av kalcium, i en syrakoagulerad
ost, t ex. färskost, löses allt kalciumfosfat
upp, och dräneras därefter ut med vasslen.
Därför innehåller den bara en
bråkdel av det kalcium som en löpekoagulerad
ost innehåller.
Proteiner
Mjölkproteinallergi kan yttra sig som
eksem, diarré eller matsmältningsproblem.
De vanligaste är att man
är allergisk mot komjölksproteiner,
men det finns även de som är allergiska
mot get- och fårmjölksproteiner.
Aminosyror är proteinernas
minsta beståndsdelar, aminosyror
är ihopkopplade och kallas då för
peptider eller polypeptider. Flera polypeptider
bildar tillsammans ett protein.
Då vi äter proteiner kommer
dessa att brytas ner till polypeptider,
peptider och slutligen ner till aminosyror,
detta görs av enzymer i vårt
matsmältningssystem. Det är mellansteget
i form av peptider och polypeptider
som kan orsaka allergier.
För vissa människor kan det fungera
att äta väl lagrad ost, anledningen
till detta är att under lagring av ost
sker en sönderdelning av proteiner
till polypeptider, peptider, aminosyror
och slutligen till ammoniak, det är
bakterie- och mögelenzymer som sköter
detta. Väl lagrad ost innehåller således lite
eller inga peptider och polypeptider.
Laktos
Laktosintolerans uppkommer hos vissa
personer för att enzymet laktas saknas eller
finns i otillräcklig mängd i tunntarmens
slemhinna, det betyder alltså att man
klarar av mer eller mindre mjölk. Laktos
består av två sockerarter (glukos och
galaktos), laktaset är det som klipper upp
bindningen mellan dessa så att vi kan tillgodogöra
oss dessa sockerarter. Om man
är lindrigt laktosintolerant kan man pröva
att dricka opastöriserad mjölk istället för
pastöriserad, anledningen till detta är
att mjölk innehåller laktas som kan börja
”klippningen”. Vid pastöriseringen förstörs
laktaset så man får ingen hjälp på det
viset. Ost och syrade mjölkprodukter räknas
som laktosfria och kan oftast ätas av
laktosintoleranta, anledningen till detta är
att mjölksyrebakterierna redan har förbrukat
all laktos i dessa produkter. Man ska
dock se upp med vissa osyrade ostar samt
ost som innehåller stabiliserad ostmassa.
Det senare är en metod som används
inom industrin för att få en mjukare och
smidigare ostmassa. Tillvägagångssättet
för detta är att man stoppar ostens syrning
vid ett bestämt pH genom att salta
och kyla ostmassan.
Fett
Fett och de ingående fettsyrorna är viktiga
bl a för uppbyggnad av cellerna i
hjärnan, fett för dessutom med sig de
fettlösliga vitaminerna A och D. En för
stor mängd fett gör att vi går upp i vikt
speciellt om fettet kombineras med socker.
Andra anledningar till att vi går upp i
vikt kan vara genetiskt, stress, tobak eller
helt enkelt för lite rörelse. Det är skillnad
på fettet i olika slags mjölk, t ex getmjölken
har mindre fettkulor än komjölk om
räknas därmed som en mer lättsmält
variant.
Vitaminer
Mjölk innehåller följande vitaminer som bl
a har dessa funktioner i kroppen:
B1: förbränningen av socker
B2: protein och energiomsättningen
B12: produktion av röda blodkroppar
A: hud, ögon och slemhinnor
D: kroppens upptag av kalcium och fosfor
A och D är fettlösliga och det innebär att
det krävs fett för att kroppen ska kunna
tillgodogöra sig dem och det passar ju
bra eftersom det finns fett i mjölk.
Michel tycker inte att vi ska sluta dricka
mjölk eller äta mjölkprodukter, för man
går då miste om många näringsämnen
som finns i dessa.
Text: Ida Olofsson
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #5 skrivet: 25 jan-08 kl 19:00 »
Man kan även läsa detta i samma nummer av eldrimners tidning..
på sid 19...

att den mesta mjölken kommer från högt förädlade djur SLB o SRB avlade för att prodocera mycket mjölk... gör att de innehåller mer laktostex..
tyvärr så forskas det väldigt lite på just detta... men de är väl inte svenska avel så intressarde av.. då de säljer sina elit tjurar över hela världen...
 :-\


Allergier
Vete- och mjölkallergi är det som ligger i
topp i allergi-VM. I mjölk finns över 1000
näringsämnen och ca 50 näringsämnen
av de vi känner till. Så vad är det som gör
vissa personer laktosintoleranta? Sverige,
Finland och Island är de länder som toppar
i mängden mjölkdrickning. I Sverige
och Finland har vi ungefär lika många
mjölkallergiker. På Island finns inte det.
Det vi och finnarna också har gemensamt
är hårt framavlade högmjölkande djur.
På Island är djuren inte det. Det man vet
idag är att syrade mjölprodukter och ystning,
när löpe tillsätts, är mindre allergiframkallande.
När Fredrik talade om detta
var det någon ur publiken som inflikade
att det var skillnad på mjölk från avhornade
och inte avhornade djur. Mjölken
från avhornade djur var med allergiframkallande.
För att undvika och förebygga laktosintolerans
kan man ta det lugnt med mjölk till
barn fram till 2 års ålder. Upp till 1 års ålder
är inte tunntarmen färdigutvecklad på
barn. Den är under det första året inställd
på amning, bröstmjölk. Men även under
amning kan barn reagera mot komjölk.
Om mamman dricker mjölk kan det vara
orsak till kolik hos barnet som ammar.
Vad äter Fredrik själv? Mycket frukt till
frukost. Lagad mat till lunch och middag.
Han har alltid med sig en påse med nötter
och torkad frukt som han kan ta som
mellanmål talade han om och visade upp
påsen som han hade i sin väska.
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #6 skrivet: 25 jan-08 kl 19:15 »
Men det är ju ändå mäkta märkligt att det är otroligt stor andel finnar som inte tål mjölk, undertacknad medräknad..
Finnar i allmänhet ingår inte i samma degenererade genpol som resten av nordeuropa.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #7 skrivet: 25 jan-08 kl 20:22 »
 En vänninas son tål opastöriserad och  ohomogeniserad mjölk direkt från kon men inte köpemjölk.
                                  Mvh
                                Charlotte

"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Sågaren

  • Inlägg: 604
    • Medelpad
Re:Genen som gör att nordbor tål mjölk i vuxen ålder funnen
« Svar #8 skrivet: 28 jan-08 kl 15:06 »
har kompisar som adopterat flickor från kina dessa barn tål inte mjölk utan dom får köpa mjölk utan laktos.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

569 gäster, 1 användare
Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser