Man kan även läsa detta i samma nummer av eldrimners tidning..
på sid 19...
att den mesta mjölken kommer från högt förädlade djur SLB o SRB avlade för att prodocera mycket mjölk... gör att de innehåller mer laktostex..
tyvärr så forskas det väldigt lite på just detta... men de är väl inte svenska avel så intressarde av.. då de säljer sina elit tjurar över hela världen...

Allergier
Vete- och mjölkallergi är det som ligger i
topp i allergi-VM. I mjölk finns över 1000
näringsämnen och ca 50 näringsämnen
av de vi känner till. Så vad är det som gör
vissa personer laktosintoleranta? Sverige,
Finland och Island är de länder som toppar
i mängden mjölkdrickning. I Sverige
och Finland har vi ungefär lika många
mjölkallergiker. På Island finns inte det.
Det vi och finnarna också har gemensamt
är hårt framavlade högmjölkande djur.
På Island är djuren inte det. Det man vet
idag är att syrade mjölprodukter och ystning,
när löpe tillsätts, är mindre allergiframkallande.
När Fredrik talade om detta
var det någon ur publiken som inflikade
att det var skillnad på mjölk från avhornade
och inte avhornade djur. Mjölken
från avhornade djur var med allergiframkallande.
För att undvika och förebygga laktosintolerans
kan man ta det lugnt med mjölk till
barn fram till 2 års ålder. Upp till 1 års ålder
är inte tunntarmen färdigutvecklad på
barn. Den är under det första året inställd
på amning, bröstmjölk. Men även under
amning kan barn reagera mot komjölk.
Om mamman dricker mjölk kan det vara
orsak till kolik hos barnet som ammar.
Vad äter Fredrik själv? Mycket frukt till
frukost. Lagad mat till lunch och middag.
Han har alltid med sig en påse med nötter
och torkad frukt som han kan ta som
mellanmål talade han om och visade upp
påsen som han hade i sin väska.