Jag har t.ex. fått 15 år gammalt morotsfrö att gro på friland. Jag sådde det för att få rötter till en ny fröodling, inte för att odla matmorötter, men det gick hyfsat. Fältgrobarheten var då långt under 50%, kanske bara 10-20%. Annars brukar man ange 4-5 års hållbarhet för morotsfrö. Detta frö var förvarat ganska mörkt och ganska väl torkat i sval inomhustemperatur.
Däremot har jag varit med om lökfrö som varit i stort sett dött efter några år. För lök brukar man ange 1 års grobarhet.
Äldre frö ger ofta svagare plantor och tar ibland längre tid på sig att gro. Detta kan vara ett större problem än grobarheten.
Som jag uppfattar det gäller följande:
Bra torkning av frö är viktigare än kylförvaring, samt en förutsättning för lyckad kylförvaring. Jag brukar torka mitt hemodlade frö i rumstemperatur inomhus under rätt lång tid, minst en månad, innan jag tröskar, lägger i papperspåsar, som jag lägger i plastburkar (som skydd mot ohyra och i viss mån fukt). En del anser dock att man bör använda torkapparat el motsv.
Anders