Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Någon som har spännande och lite ovanliga recept på sylter och marmelader?  (läst 11765 gånger)

Majkan

  • Inlägg: 221
    • Skåne
    • www.Vingesus.se/Louise
Hej!
Jag är i marmelad- och sylt-tagen! Känner för lite mer ovanliga recept, spännande och så klart goda! Har gjort en marmelad av äpple, squash, ingefära, rosmarin och socker som blev himla god! Har ni några förslag?
Tackar på förhand!
Marika
Är livsnjutare och levnadskonstnär. Gör allt som tilltalar mig! Är så gott som alltid positiv.

Majkan

  • Inlägg: 221
    • Skåne
    • www.Vingesus.se/Louise
Hej!
Jag är i marmelad- och sylt-tagen! Känner för lite mer ovanliga recept, spännande och så klart goda! Har gjort en marmelad av äpple, squash, ingefära, rosmarin och socker som blev himla god! Har ni några förslag?
Tackar på förhand!
Marika
Hej igen! Det får gärna även vara chutney och curd recept! Tack!
Är livsnjutare och levnadskonstnär. Gör allt som tilltalar mig! Är så gott som alltid positiv.

Eulalia

  • Gäst
läser ur min otroligt spännande vinägerbok:

Indisk Äppelchutney
1 kg äpplen, inte för söta
2-3 stora lökar
100 g valnötskärnor
1/8 l äppelcidervinäger
250 g kandisocker
saft från 1/2 citron
2-3 färska små salviablad
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk gurkmeja
1 krm vardera av kanel, malen ingefära och pimento
1-2 tsk chilisås efter behag

Tvätta äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i inte alltför små bitar.
Värm upp äppelcidervinägern och lös upp kandisockret i vinägern.
Tillsätt under omröring äpplen, lökar, valnötter, citronsaft, finskuren salvia och kryddor.
Låt allt koka en kvart under ständig omröring.
Häll genast i förberedda, urkokta glasburkar med skruvlock. Förslut burkarna med nya täta lock och lämna en stund upp och ned. Passar bra som present!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Det går att hitta en del intressanta recept i olika nätsamlingar - och även om man tittar på småproducenters hemsidor. Där kan man ju bara knycka idéer och utarbeta receptet själv.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Vi gjorde en fantastisk god tomatmarmelad förra året. Har inte det exakta receptet nu men det var nåt i stil med :

1kg tomater, grovt skurna (ta bort stjälfästet)
3 citroner, grovt skurna (skal och allt)
1-2 "bitar" ingerfära, finhackad
1kg syltsocker

Koka allt utom socker tills det blir mosigt, kör igenom köttkvarn. Koka upp med sockret tills marmeladprovet blir bra.

Det blev supergott och uppskattat av alla som fick smaka.

Majkan

  • Inlägg: 221
    • Skåne
    • www.Vingesus.se/Louise
Vi gjorde en fantastisk god tomatmarmelad förra året. Har inte det exakta receptet nu men det var nåt i stil med :

1kg tomater, grovt skurna (ta bort stjälfästet)
3 citroner, grovt skurna (skal och allt)
1-2 "bitar" ingerfära, finhackad
1kg syltsocker

Koka allt utom socker tills det blir mosigt, kör igenom köttkvarn. Koka upp med sockret tills marmeladprovet blir bra.


Det blev supergott och uppskattat av alla som fick smaka.

Hej!
Tack för fina recept, alltid spännande när de är lite ovanliga också! Ska verkligen testa! Finns det fler annorlunda recept?
Tack!
Marika
Är livsnjutare och levnadskonstnär. Gör allt som tilltalar mig! Är så gott som alltid positiv.

juniafrida

  • Inlägg: 37
Päronmarmelad med valnötter
så god som gudarnas ambrosia måste varit!!!   ;)

2-3 citroner, skal och saft
1,5 kg päron
1 kg socker
100 g valnötter
en liten bit ingefära, riven

rensa päronen. päron + citrongrejs ska sjuda under lock i 20 min. Sedan tillsätts socker. Rör tills det lösts sig. Koka upp och koka häftigt utan lock i 15 min. Vänd ner valnötter och ingefära när 5 min återstår.
marmeladen kan gärna vila 20 min utan värme och sen hällas upp.

proportionerna på ingredienserna är ungefära. Det bli gott även om man ändrar lite. kanske testa med lime?
lycka till

juniafrida

  • Inlägg: 37
jag kom på ett recept till. I somras flyttade jag och fann kvitten på min gård. En kompis tipsade om kvittenmarmelad som skulle vara gott. Jag sökte på nätet och hittade detta recept från Hirams kokbok.
Det bästa med detta recept är att det inte är några fasta mängder så det går att modifiera som man vill. Marmeladen blir fast och smaken frisk och söt på samma gång. Uppskattas garanterat.
ok nog snackat här är receptet:

Rensa och klyfta frukterna (jag tog bara bort kärnorna och ev grenar). Lägg dem i en gryta och täck med vatten. Koka till mos (ca 30 minuter). Passera sedan massan genom en grov sil (så försvinner kärnhusväggar och skal). Mät upp moset och koka sedan 20 minuter till. Efter det tillsätter man socker i proportionerna 1 liter socker till 1 liter upmätt mos. Rör om till allt löst sig och koka sedan 5 minuter till utan att röra om.
Häll upp på burkar.


Ebba

  • Inlägg: 105
    • Småland
Boken "Sylt och marmelad" av Jan Hedh innehåller mängder av annorlunda recept på alla möjliga slags frukter och bär, även rotfrukter. Hans bok bör finnas på de flesta bibliotek men jag hittade den nu för ett överkomligt pris på nätet inbunden för 156 kr (+frakt) på Adlibris. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151848864

Jan använder bara naturens eget pektin och bannlyser alla slags onaturliga tillsatser. En väninna till mig har prövat många av recepten och jag har smakat rotsellerimarmelad med valnötter (spännande), björnbärsmarmelad med kanel och chili (supergod) och fler jag inte minns.

Kolla in Hargodlarnas hemsida för inspiration. http://www.hargodlarna.se/ De är oerhört duktiga på marmelad..  Rabarber och fläder smakade jag senast och namnet Sommar var mycket passande. Titta även in på Finessernas hemsida,www.finesserna.se för inspiration.

Lycka till med experimenterandet

Ebba
« Senast ändrad: 16 dec-07 kl 22:24 av Ebba »

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
Krusbärsmarmelad med whiskey.
1 kg krusbär
1 kg socker
1 msk vaniljsocker
4 msk whiskey
Koka krusbär och socker 15 minuter. Tillsätt vaniljsocker och whiskey. Häll upp på burkar.
Jättegott.
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Moumolia

  • Gäst
Rabarberchutney

500 g rabarber, 5 - 6 stjälkar
2 röda lökar
1/4 dl ren ättika, 24 %
3/4 dl vatten
1 dl russin
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
5 dl socker

Skölj rabarbern. Skär den i bitar. Skala och skiva löken.
Häll ättika, vatten, rabarber, lök och russin i en gryta. Koka massan 10 minuter.
Rör ner ingefära, nejlikor och socker. Koka chutneyn tills den tjocknar, 30 - 40 minuter.
Ös upp chutneyn i glasburkar. Sätt på täta lock.

Färdig efter 2 - 3 dagar.


Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
Jag provade en super god marmelad som innehöll lite av varje antar jag, det var äpple i för att få lite konsistens men så var själva smaken ingefära och chili. Den var stark och riktigt god. Passar både till mat, kex och på mackan eller i kaka. Tyvärr har jag inget recept så det får bli till att experimentera i höst :)

Majkan

  • Inlägg: 221
    • Skåne
    • www.Vingesus.se/Louise
Tack så mycket för trevliga och lite annorlunda idéer! Ska testa lite olika varianter! Fortsätta gärna och skriv flera förslag! Tack
Marika
Är livsnjutare och levnadskonstnär. Gör allt som tilltalar mig! Är så gott som alltid positiv.

Sally

  • Inlägg: 641
Krusbärsmarmeladen med whisky provade jag förra sommaren- den är gudoooomlig! Det blev nästan slagsmål om sista burken  ;)

Sally
Går det...så går det!

orkidea

  • Gäst
Krusbärsmarmeladen med whisky provade jag förra sommaren- den är gudoooomlig! Det blev nästan slagsmål om sista burken  ;)

Sally

Den lät god. Ska allt pröva//Orkidea

orkidea

  • Gäst
Vi gjorde en fantastisk god tomatmarmelad förra året. Har inte det exakta receptet nu men det var nåt i stil med :

1kg tomater, grovt skurna (ta bort stjälfästet)
3 citroner, grovt skurna (skal och allt)
1-2 "bitar" ingerfära, finhackad
1kg syltsocker

Koka allt utom socker tills det blir mosigt, kör igenom köttkvarn. Koka upp med sockret tills marmeladprovet blir bra.

Det blev supergott och uppskattat av alla som fick smaka.

Detta recept lät annorlunda men värt att testa//orkidea

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Inte så annorlunda kanske, men förbaskat god! Den har blivit min nya favorit!

RABARBERMARMELAD MED CITRON OCH KANEL

1 kg rabarber
1 liter socker
1 citron
2 kanelstänger
ev 2 tsk melatin

Skär rabarbern i bitar och varva med socker och citron i en gryta. Låt stå några timmar. Koka upp och sjud i ca ½ timme med kanelstänger. Blanda sist i melatinet.

TIPS: Man kan använda hackad mandel i.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Majkan

  • Inlägg: 221
    • Skåne
    • www.Vingesus.se/Louise
Låter väldigt gott! Och rabarber har jag i massor! Tack, den ska jag testa!
Marika
Är livsnjutare och levnadskonstnär. Gör allt som tilltalar mig! Är så gott som alltid positiv.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
När jag var hos tandläkaren såg jag några häftiga recept i en reklambilaga till en tidskrift, bl a persikosylt med citrontymjan i. Tänkte undvika att riva ut bladen, för jag utgick från att recepten fanns på nätet. Så jag gick in på suedzucker och hittade en spännande receptsamling. Nu var just det receptet inte med, men jag tror nog jag kan få till det.

http://www.suedzucker.de/rezeptbox/rezeptkarten/



Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Nån som har testat hjortronmarmelad? Säsongen är snart här...
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

571 gäster, 3 användare (1 dolda)
Själv är bäste dräng, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser