Okej, nu är nog julmusten färdig. Konstigt nog är den inte särskilt söt och den innehåller nog inte heller mycket alkohol, som vi känner (= kanske som klass 1). Det kunde ha varit mera kolsyra i. Men annars smakar den ganska julaktigt, kanske inte precis som julmust, men den är nog en bra juldricka för folk som inte gillar för sött. Får väl ställa fram lite socker till den som behöver.
Så här gjorde jag. 1 msk nejlikor, 450 g socker, 6 dl vatten och en bit pomeransskal kokades i 10 min. Tillsatte 5 msk humle. Lät dra 15 minuter. Silade. Sen blandade jag i 1 l Malzbier (en tysk produkt, som innehåller malt, humleextrakt och socker samt sockerkulör). När temperaturen var lagom tillsatte jag 1 tsk citronsyra och 1 msk jäst (vanlig bakjäst) och 10 l vatten. Det skulle stå till nästa dag, men jag tyckte inte det jäste så bra, så jag lät den stå två dagar innan jag hällde den på flaskor och ställde i den någorlunda kalla källaren (i alla fall kallare än resten av huset; tyvärr var det just då minusgrader ute, så jag tänkte att den nog inte var så bra). Drickan (dvs sockerdrickan i det receptet jag baserade experimentet på) skulle vara färdig efter 8 dagar. Det är nu det.
Om det finns någon som också vill satsa på julmust, kan ni väl höra av er hur ni gjorde.