Det lät mystiskt! Den där polska ostkakan hur görs den då?
En variant som min mamma lärde mig är ÄNNU enklare;
En liter naturell youghurt, helst den fetaste, lägg den i frysen tills den blivit helt fryst, ta sen upp och låt rinna av i silduk, smaksätt nu o salta efter behag.
Tro mig, DEN BLIR KANONGOD!!!
Jag gör ofta polsk ostkaka "sernik na zimno" och detta är vad jag använder som ostmassa.
Obs! Detta är faktiskt inget skoj, det funkar!
Häpp!
Här kommer den!
Sernik na zimno3 liter filmjölk eller youghurt
5 dl socker
200 gram smör
5 äggulor
2 msk vaniljsocker, helst det äkta med svarta prickar i
1 dl mjölk
2msk gelatinpulver
5 hårdvispade äggvitor
1 påse fruktgelé
Börja med att ha förberett ostmassan som beskrivet i ovan citat.
Lägg den färdiga ostmassan, rumstempererad, i matberedare tillsammans med sockret, smöret, de 5 äggulorna och vaniljsockret.
Kör tills det blivit en slät massa.
Lägg i kastrullen mjölken och gelatinpulvret. Värm försiktigt tills det har smält. Blanda det i ostmassan. Rör försiktigt ner de hårdvispade äggvitorna.
Häll sedan blandningen i en form med löstagbar kant som du lagt krossade kex i botten. Alternativt kan man om man vill hälla på någon likör på kexen om man vill innan.
Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar, när det stelnat gör i ordning fruktgelét och häll på den färdiga kakan, se till att gelén har svalnat rejält innan du häller på bara..
Längst ner på receptet har min mamma lagt till : -"Är det inte enklare att beställa hos mamma?"
