Wikipedia säger så här om ekologisk mat:
Ekologisk mat är mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, det vill säga kommer från ekologiska odlingar där växtskyddsmedel, pesticider, GMO och konstgödsel ej används. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige är KRAV, som är en ekonomisk förening. Livsmedelsverket anser att det behövs fler undersökningar för att ta ställning till ekologisk mats näringsvärde.[1] Proteininnehållet är lägre i ekologiska grödor.[2] Forskning presenterad under 2007 visar att ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål innehåller högre halter av vitaminer, mineraler och antioxidanter än konventionellt odlade likvärdiga varor. [3]
Märkning / Beskrivning
KRAV: Regler kring odling och produktion. T.ex. växtodling, djurhållning, livsmedelsförädling.
Ekologiskt jordbruk: EUs kontrollmärke, fn frivilligt för producenter men kommer bli obligatoriskt 2009. Gemensamma EU regler sedan 1992.
Marine Stewardship Council (MSC): Garanterar att fisk och skaldjursprodukter är fiskade på ett uthålligt sätt.
Änglamark: COOPs varumärke. Uppfyller nästan alltid Bra miljöval, Svanen, och KRAV.
Försäljningen av ekologisk mat ökade med ca 25% under 2007.