Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  fårkött  (läst 7294 gånger)

Ryr

  • Inlägg: 16
fårkött
« skrivet: 23 okt-07 kl 17:20 »
Hej allihopa!

Jag har precis slaktat ett par stycken lamm och undrar nu vad jag skall ta för pris på köttet?
Hoppas att ni kan hjälpa mig med svar!
Mvh Ryr

Klipparn

  • Inlägg: 983
  • Nygift
    • Skåne
    • Santatorp
Re:fårkött
« Svar #1 skrivet: 23 okt-07 kl 17:46 »
minst 50 kr/kg  ...
Lammproducent och fårklippare..
Swoooosh!     What was that?        That was your life, mate.
Oh. That was quick. Do I get another one?      Sorry, mate, that was it...    (Basil Fawlty)

Ull

  • Inlägg: 59
Re:fårkött
« Svar #2 skrivet: 23 okt-07 kl 19:17 »
Vi tar 50 kr/kg för finstyckat lamm.

leifhh

  • Gäst
Re:fårkött
« Svar #3 skrivet: 23 okt-07 kl 20:47 »
tråksvar: har du hemslaktat får du väl inte sälja alls..... men om du gjort återtag från slakteri är det en annan femma.

Klipparn

  • Inlägg: 983
  • Nygift
    • Skåne
    • Santatorp
Re:fårkött
« Svar #4 skrivet: 23 okt-07 kl 21:01 »
tråksvar: har du hemslaktat får du väl inte sälja alls..... men om du gjort återtag från slakteri är det en annan femma.

rätt iofs
vill du ha kvitto .... skriv hundmat,
Lammproducent och fårklippare..
Swoooosh!     What was that?        That was your life, mate.
Oh. That was quick. Do I get another one?      Sorry, mate, that was it...    (Basil Fawlty)

agge

  • Inlägg: 231
Re:fårkött
« Svar #5 skrivet: 23 okt-07 kl 22:26 »
Får man sälja vidare om man har tagit återtag på lammen ?????

Henning

  • Inlägg: 706
Re:fårkött
« Svar #6 skrivet: 24 okt-07 kl 00:28 »
Får man sälja vidare om man har tagit återtag på lammen ?????
Visst får man det. Då är ju köttet kontrollerat av Livsmedelsverkets kontrollanter.

Man får dock inte stycka eller på annat sätt förädla utan att ha godkända lokaler även om slaktkropparna är godkända.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:fårkött
« Svar #7 skrivet: 24 okt-07 kl 08:50 »
Jag har precis slaktat ett par stycken lamm och undrar nu vad jag skall ta för pris på köttet?

Priset beror väl helt på hur lammen ser ut!

Är dom feta? magra?
Det ser du ju på vilken fettklass o formklass dom fick..

Mvh Rosa
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

annan

  • Inlägg: 918
Re:fårkött
« Svar #8 skrivet: 24 okt-07 kl 10:34 »
vad jag skall ta för pris på köttet?

en variant är att ta det köparen har råd att betala...  rikare=dyrare
eller byte, vi bytte tex kött mot en massa honung
« Senast ändrad: 24 okt-07 kl 10:35 av annan »
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

Lotus74

  • Inlägg: 63
    • Värmland
    • Struven
Re:fårkött
« Svar #9 skrivet: 24 okt-07 kl 11:16 »
Jag har hört av folk här i Värmland att norrmännen betalar hur mycket som helst
för lamm- och fårkött. Nära hundralappen per kilo.
 ;)
Har skånsk blommehönor genbank . En skogis och en katt som tror att hon är en hund + en jättego hund.

Henning

  • Inlägg: 706
Re:fårkött
« Svar #10 skrivet: 24 okt-07 kl 11:22 »
Håller med Rosa.
Klassningen på slakteriet ska återspegla värdet av köttet. Ju högre formklass desto mer köttinnehåll. Söljer man benfria bitar kommer saken i ett annat läge.

Ull

  • Inlägg: 59
Re:fårkött
« Svar #11 skrivet: 24 okt-07 kl 15:42 »
Vi har tagit samma pris oavsett klassning. Vi har aldrig fått någon som har klagat på köttet, tvärtom har folk ringt och varit lyriska.   :)

Vi slaktar och styckar på slakteri. Så långt följer vi lag och ordning, men vi kör ut köttet i vanlig bil, och det är inte ok om man skall vara petig. Transport av kött skall göras i kylbil.

Om man vill vara helpetig är det nog svårt att köpa och sälja lamm utanför livsmedelsbutiker eller godkända gårdsbutiker.

Hur laglig är man när man slaktar hemma? Vart lämnar man slaktavfallet, eller skall man ta tillvara på precis allting inklusive inälvor?


 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:fårkött
« Svar #12 skrivet: 24 okt-07 kl 16:10 »
Jag har köpt lamm- (och annat kött) flera gånger direkt från bonden för ca 8-10 Euro per kilo. Så vitt jag vet har lammen i alla fallen slaktats hos en slaktare från trakten. En tid efter beställningen har jag fått höra "det blir på torsdag eller fredag i nästa vecka". Sen har de ringt dagen innan och sagt "kom i morgon förmiddag". Då har lammköttet i åtminstone ett fall inte ens legat i kyl, utan ett par timmar löst i gammeldags svalt skafferi. Har stoppat köttet i olika plastpåsar och kört hem. Okej att det inte har varit obruten kylkedja hos just den lammleverantören, men så himla noga är det nog inte om man sen själv snabbt kyler och fryser ner köttet. Och hon har många nöjda kunder. Fast jag har flyttat och min nya leverantör har egen restaurang och därmed även tillräckligt stort kylskåp.

Om jag var ni så skulle jag nog i alla fall köpa såna där styroporboxar och slänga i isbitar eller kylelement för transporten.

Men om det är lagligt är förstås en helt annan femma. Tror nog att det är omöjligt att sköta det där enligt reglerna utan att investera alldeles för mycket. Ni får väl själva avgöra hur rädda ni är för lagens långa arm.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:fårkött
« Svar #13 skrivet: 24 okt-07 kl 16:53 »
Men om man säljer lammet "levande" på kvitto och sedan "hjälper" köparen med slakten.. ::) Eller nåt.. Kanske inte gör nån skillnad.. Jag menar att då har man ju inte sålt "kött"  ::)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

leifhh

  • Gäst
Re:fårkött
« Svar #14 skrivet: 24 okt-07 kl 18:59 »
Men om man säljer lammet "levande" på kvitto och sedan "hjälper" köparen med slakten.. ::) Eller nåt.. Kanske inte gör nån skillnad.. Jag menar att då har man ju inte sålt "kött"  ::)


tråksvar: fyller ni bara i ett transportdokument så borde det väl funka rent formellt. Eller? Men förresten, får man formellt sett hjälpa andra med hemslakt?

transportdokument: http://www.sjv.se/download/18.7b4ed7103caa9d4af8000467/E3_12.pdf

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:fårkött
« Svar #15 skrivet: 24 okt-07 kl 18:59 »
Vi slaktar på godkänt slakteri, gör återtag och får det styckat tillbaks. Kunden hämtar hemma hos oss samma dag som vi hämtar från slakteriet. För det tar vi 75 kr/kg. Vill man stycka själv så kostar det 55 kr/kg.

Ull

  • Inlägg: 59
Re:fårkött
« Svar #16 skrivet: 24 okt-07 kl 19:49 »
tråksvar: fyller ni bara i ett transportdokument så borde det väl funka rent formellt. Eller? Men förresten, får man formellt sett hjälpa andra med hemslakt?


Man behöver knappast ha transportdokument om djuret inte lämnar gården.

Varför skulle man inte få hjälpa andra med slakten? Jag slaktar inte själv. De gånger vi slaktat hemma har mina bröder slaktat. Många anlitar en slaktare även vid hemslakt, speciellt om det gäller nöt.

Jag undrar fortfarande hur man lagligt hanterar slaktavfallet om man slaktar så mycket att man säljer kött.

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
Re:fårkött
« Svar #17 skrivet: 24 okt-07 kl 21:23 »
Reglerna är solklara !

SJV:s förordning 2007:2 anger hur kadaver från avlivade och självdöda djur samt slaktavfall från t.ex. hemslakt ska omhändertas.

Tidigare var det vedertaget att kadaver från mindre djur såsom dödfödda kalvar och grisar kunde grävas ned eller komposteras i gödselstack, detta är numera inte tillåtet, utan alla typer av kadaver från produktionsdjur måste tas om hand via den kadaverhämtning som sköts av Svensk Lantbrukstjänst AB eller motsvarande transportföretag i området.

http://www.kalmar.se/upload/sbk/Milj%C3%B6/djurskydd/dokument/Lantbruk%20-%20milj%C3%B6_07.pdf

Döda djur och slaktavfall:
Döda djur skall lämnas till Svensk Lantbrukstjänst (http://www.svensklantbrukstjanst.se/) eller annat godkänt företag som kan hantera denna typ av avfall. Observera att det inte finns undantag för enstaka kalvar, lamm, höns eller smågrisar. Även slaktavfall från hemslakt skall lämnas på samma sätt som döda djur.

RaggarBonden  8)
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"

Martin S

  • Inlägg: 285
Re:fårkött
« Svar #18 skrivet: 25 okt-07 kl 09:33 »
Jag har fått slaktat och finstyckat på ett litet slakteri i närheten.
Sålt för 70,- kilot och folk är nöjda med pris och kvalité. Tänk på, vad svensk lamkött kostar i butiken. Har fått styckat ryggen som racks, populärt i barnfamiljer!

Två lam var lite sämre klassade är de andra. Det ena behöll jag själv, på det andra gav jag en liten bonus i form av en ekstra bog. Då tycker jag dett blev rättvist.

Men när jag pratar med folk, skulle de nog hällre bara köpa godbitarna - stek, sadel, kotletter, racks eller hur man nu styckar och evt. bog. Men det är tyvärr inte många som orkar med att mala kött från slag och hals eller göra något annat vettigt av det. Så i fortsättningen tror jag at jag antingen ber slakteriet om at mala allt sådant eller behåller det för eget förbruk. (Evt kunne man också göra en receptlapp med förslag och lägga i lådan)

För at få fram ett vettigt pris på det paketet, kan man ju ta vanlig kilopris på hela slaktvikten, och så räkna bort vad man anser är värdet på hals och slag - Skilnaden blir inte stor, och det är nog bättre affär för alla.

Finns det någon av er som gör så?
« Senast ändrad: 25 okt-07 kl 10:15 av Martin S »
Dansk invandrare sedan 2000. Inte helt felfri svenska, men jag försöker... Har haft värmlandsfår i Skåne sedan 2005.

leifhh

  • Gäst
Re:fårkött
« Svar #19 skrivet: 25 okt-07 kl 09:58 »
Man behöver knappast ha transportdokument om djuret inte lämnar gården.

---

Jag undrar fortfarande hur man lagligt hanterar slaktavfallet om man slaktar så mycket att man säljer kött.

Grundfrågeställningen i tråden var väl, om jag förstått saken rätt, att sälja hemslaktat kött på något lagligt vis. Och det är ju förbjudet.....

Om djuren inte skall lämna gården (i någon form) är det ju inga problem.... Men skall de lämna gården i död form utan att man fyllt i transportdokument så gäller de regler som Raggarbonden redogjorde för.

Skall man sälja djuret levande och hemslakta det på plats och därefter framkta bort det så ser jag ingen annan lösning än att man fyller i ett transportdokument (iofs är väl detta att tänja rätt ordentligt på reglerna). Och då slipper man skriva hemslakt på ytterligare ett djur i sin stalljournal (det får köparen göra), då skriver man avsalu.... Sedan antar jag att köparen får ombesörja kadaverbortförsel av slaktresterna, då från sin gård, eller hur blir det?

Har jag tolkat det hela rätt nu? Rätta mig gärna!

Enklast är givetvis att käka upp allt köttet själv och ta till var så mycket av "resterna" att det inte finns något för kadaverbilen att hämta. Eller att hålla djävligt tyst om att man säljer hemslaktat kött, vilket ju är olagligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1757 gäster, 2 användare
junneboy, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser