hej!
kärnorna frå 0,5kg kilo körsbär
6dl konjak
3dl socker,250g
skölj och torka kärnorna väl.
krossa dem med en tung brödkavel eller i mortel.
lägg dem i en burk och slå över konjaken.
tillsätt sockret,skruva på locket och skaka om väl.
Låt stå på varm plats i 1 månad.
Sila och häll upp på steriliserade flaskor och korka igen väl.
tips!
även andra fruktkärnor kan användas på samma sätt till kärnlikörer.
en sort eller blandade du väljer själv.
Det är en smaksensation, blir bara bättre med längre lagringstid. Blir med åren färgfattig, men farligt god. Kan även kompletteras med "Kirsberry" finns på bolaget.
Det blir detsamma med slånbär efter dom har frusit. Kan bli lite slirigt, men det går att filtrera bort. Vinner stort på lagring. Kräver lite mer socker.
Svarta vinbar likaså, tappar även de färgen med tiden, men ger en utsökt dryck.
Sen är det där med att vara försiktig, och spara några flaskor för framtiden, vid högtidliga tillfällen.
Jag söker ett recept på päronlikör från forna Jugoslavien, förrutom Slivo en nationaldryck, finns inte på "Bolaget" tyvärr. Likören var 35%, inte för söt i smaken, men juvligt god.
Är det någon som känner till ett recept på denna vara, vore jag mycket intresserad av att ta del av recept.
Leif
