Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad hände med honungsskörden???  (läst 8828 gånger)

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #20 skrivet: 05 sep-07 kl 09:46 »
jag har inget spärrgaller så yngelrummet blir ju i princip så stort som dom vill ha det, jag hittade faktiskt några yngelramar så högt upp som i låda nr 4 i båda kuporna men då var det sen ganska tomt i nedersta lådan. Jag använder nackakupan och invintrar dom med två lådor dvs 20ramar,

risken när man är och rotar i kupan är ju att man klämmer ihjäl drottningen, jag tror att vi gjorde det förra hösten när min mentor och en annan nybliven biodlare skulle hjälpas åt att skatta mina samhällen, två veckor senare fanns inte en endaste täckt yngelcell, jag kunde inte hitta ett endaste spår av en äggläggande drottning, ytterligare två veckor senare visade det sig att jag nog missat några stift och en ny drottning var i full gång men det var så sent som i slutet av augusti och "drönarslakten" inträffade betydligt senare i det samhället än i det bredvid.
är Återprenumerant såklart.

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #21 skrivet: 05 sep-07 kl 12:49 »
i tillräcklig koncentration alltså?

Det kan ju inte skada i alla fall med rabarberemsor, lite störninga av varroa borde det ju bli i alla fall och som hobbyodlare kan man ju unna sig att experimentera lite
är Återprenumerant såklart.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #22 skrivet: 05 sep-07 kl 17:32 »
Det kan ju inte skada i alla fall med rabarberemsor, lite störninga av varroa borde det ju bli i alla fall och som hobbyodlare kan man ju unna sig att experimentera lite
Var placerar du rabarberremsorna?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #23 skrivet: 05 sep-07 kl 18:46 »
mellan lådorna, jag lägger tunna remsor ovanpå ramarna och sen på med nästa låda.
är Återprenumerant såklart.

Eulalia

  • Gäst
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #24 skrivet: 05 sep-07 kl 19:12 »
Det kan ju inte skada i alla fall med rabarberemsor, lite störninga av varroa borde det ju bli i alla fall och som hobbyodlare kan man ju unna sig att experimentera lite

intressant! och ska testas, vid sidan om

ason

  • Inlägg: 105
    • Småland
    • getapulien.se
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #25 skrivet: 05 sep-07 kl 22:26 »
Detta är så spännande...alltså rabarber/varroa bekämpning.
Har hört från en biodlare på västkusten att det ända han använder är rabarber-remsor, dock ska det va den gamla sortens rabarber , den innehåller oxalsyra.... Hmm funderar också på att använda endast rabarber...*funderar, funderar*... Vill inte använda apistan, är lite skraj för det.....
Försöker leva självhushåll sen 2002

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #26 skrivet: 05 sep-07 kl 22:33 »
ja det är ju ingen mening att ta till exempel emblitz eftersom den rabarbern är framtagen just för sin låga oxalsyrahalt, (dock om man stressar den så stiger ju halten även där, tex om man skördar.) nej jag använder en gammal sort, troligtsvis Victoria, som har "normal" oxalsyrahalt
är Återprenumerant såklart.

wictor

  • Inlägg: 763
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #27 skrivet: 06 sep-07 kl 15:23 »
Rabarber och oxalsyra...

Visst innehåller rabarber oxalsyra. Det är av den anledningen som män skall undvika att äta rabarber alltför ofta, högst några gånger per år.
Oxalsyran reagerar med testosteronet hos män, och bildar då njursten. Måttlig koncentration kissar vi ut, men äter eller dricker vi rabarberprodukter för ofta så är det som att be om njursten. Och hur kul kan det vara - på en skala?

Men att använda oxalsyran i rabarber för att behandla varroa. NEJ!

En vettig oxalsyrabehandling går ut på att göra en sockerlag och i denna blanda i viss mängd oxalsyra, droppa detta på bina.
Detta sänker ph-halten i kupans luft väldigt mycket på väldigt kort tid.
Kvalstren dör. (Å andra sidan dör väldigt många bin också, både direkt och även senare eftersom oxalsyran finns kvar som kristaller även sedan sockret förbrukats av bina)

Det är just detta som är effektivt, att SNABBT sänka ph RADIKALT.

Att lägga in lite rabarber leder varken till det ena eller det andra. Eventuellt en svag ph-sänkning.
Och detta kan leda till resistenta kvalster.
Alltså att kvalstren utsätts för en svag ph-sänkning under lång tid, och då lär sig kvalstren att leva med detta.
Det är så evolutionen fungerar.

Det finns effektiva metoder för att döda kvalster, till och med utrota dem ur ett samhälle. Använd de metoderna, det vinner vi alla på.

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #28 skrivet: 06 sep-07 kl 21:23 »
du menar att använda apistan som verkar vara svaret på allas våra böner, kan inte hamna i honungen utan bara i vaxet, var det inte så?
den visan har vi väl hört förr, till exempel DDT var ju undermedlet framför allt annat att döda björksly på banvallarna med, inte farligt alls. Så säger man väl om det mesta idag, genmodifierat är ju också helt ok osv, det konstiga är att jag hela tiden utbrister; vad vad det jag sa, när jag läser om nya rön, som till exempel att fördelningen av omega3 och omega 6 är bättre i ekologisk mjölk, tomaterna är nyttigare osv.
Och om vi fortsätter med de ofta östrogenlikande bekämpningsmedlen så blir ni män sterila hela högen så vad spelar lite oxalsyra för roll i det läget.
är Återprenumerant såklart.

ason

  • Inlägg: 105
    • Småland
    • getapulien.se
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #29 skrivet: 06 sep-07 kl 21:32 »
wictor läser ditt inlägg med respekt men...denna biodlare som använde "bara" rabarber...fungerat i typ 10 år...Hur många samhällen har du, lever du på din biodling? Som självhushållare så tycker jag det är mkt intressant att fösöka tillvarata det naturen ger oss typ rabarber/oxalsyra...somsagt 100 biodlare...100 olika svar... ;)
Försöker leva självhushåll sen 2002

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #30 skrivet: 06 sep-07 kl 21:40 »
jag har än så länge bara två samhällen och det räcker för mig, har bina för att jag vill ha surr i blommorna och egen honung på bordet. (en ren biprodukt)
är Återprenumerant såklart.

wictor

  • Inlägg: 763
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #31 skrivet: 06 sep-07 kl 23:17 »
Hej på er Susanne och Lena.

Nej, jag lever inte på min biodling. Men det är en del av mitt liv. Jag skördar bara cirka två ton honung per år, och det kan man inte leva av. Jag började med bin för att få mer frukt för många år sedan i ångermanland, honungen är mer en bi-produkt som jag lärt mig leva med.

Och jag har inte påstått att man skall använda apistan som svar på allas våra böner.
Och jag har aldrig påstått att DDT varit något undermedel, dessutom tror jag att Susanne1 blandar ihop DDT med hormoslyr som ju var något helt annat.

Och så sade jag inte heller att oxalsyra inte dödade varroa. Det jag sade var att den låga dosen oxalsyra som finns i rabarber är alltför låg för att döda varroa, däremot kan låga doser leda till att varroan blir resistent mot oxalsyra.

Jag tar det en gång till:
Oxalsyra utblandat i en sockerlag droppas på bina i kakgatorna. Detta leder till att ph-halten SÄNKS drastiskt och MOMENTANT i bikupan. Detta dödar varroa.
EXAKT samma sak sker med såväl myrsyra som mjölksyra.
Sänkning av ph, snabbt och drastiskt. Varroa dör.
Och det fungerar. Det fungerar absolut. På kuppen får vi en massa döda bin också, speciellt med oxalsyran för den kristalliserar och finns därmed kvar i kupan lång tid. I vart fall en biodlingsredskapsfirma i sverige har slutat sälja oxalsyra pga dess dödlighet på bina. Heder åt denna firma. Många tycker det är tråkigt med döda drottningar i bisamhällen, vilket alltför ofta sker efter syrabehandlingar.

Fundera ett ögonblick över varför användaren skall ha så många skydd på sig när han applicerar medlen? Syratåliga handskar, andningsmask, skyddsglasögon? Tål vi människor mindre än bina? Skulle du spraya samma sak på din hund när den får fästingar? Eller sprayar du samma medel på dina barn om de skulle råka få huvudlöss? Tror inte det...

Men oxalsyra i rabarber är för låg dos, även med gamla sorter. Då sänks inte ph DRASTISKT och MOMENTANT i kupans luft.

Tvärtom så sänks ph något lite under lång tid, vilket leder till att varroa utvecklar resistens. Knappast det vi ville.

Det är också därför kvalster utvecklar resistens mot apistan. En del använder apistan felaktigt, vilket leder till för låga doser. Varroa utvecklar då resistens. Läs t.ex vad biodlarförbundet säger i Nya Zeeland, som hittills levererat världens renaste honung...

Det jag säger är att vårt riksförbund SBR bör följa den internationella utvecklingen, den nya forskningen och se vad som händer i "stora" biodlarländer. Vi har mycket att lära av dem.
Även jag.

Ja, jag använder bl.a fluvalinat. Vart tredje år. Som en del i en varierad bekämpningsmetod. Dessemellan använder jag andra medel, varav något är helt "ekologiskt". Fluvalinat får alla biodlare in i sina kupor som har ett gult rapsfält inom ett par/tre kilometers radie. Men de absolut giftiga syrorna som kräver att jag närmast kläder mig i heltäckande skydd, de ger jag varken åt mina husdjur, mina husinsekter "bina", mina barn eller mig själv.

Och att vissa östrogenliknande bekämpningsmedel kan göra att män blir sterila, det förändrar INTE det faktum att för mycket oxalsyra från t.ex rabarber eller spenat gör att män får njursten pga att oxalsyra och testosteron bildar just njursten. Man kan välja bort det som går, i detta fallet ett överdrivet intag av oxalsyra. Att välja bort testosteronet skulle min hustru inte gå med på, jag frågade henne nyss...

Att någon haft bisamhällen i varroadistrikt under tio år och enbart använt rabarberremsor, det är totalt nonsens - alternativt en total nyhet för hela världen som omgående bör utsättas för vetenskaplig prövning.

Lena skriver: 100 biodlare - 100 olika svar. Nja, det stämmer nog inte.
100 grisfarmare betyder inte lika många olika svar. Lika många nötbönder likaså, oavsett detta gäller mjölk eller köttproduktion.
Att ha några få bisamhällen som "hobby" ställer inte stora krav. Jämför med att ha en ko för lite mjölk, eller ett får för att kunna slakta ett par lamm per år. Vissa år blev det inte så mycket mjölk så vatten fick bli drycken, vissa år blev det bara ett lamm jämfört med ett annat när det blev tre lamm. Helt slumpmässigt. Eller...???
Exakt likadant är det med bin. Vi kan selektera, vi kan använda metoder som optimerar det vi sysslar med.

För ett par hundra år sedan var hunger den ständiga närvaron hos alla människor. Alla föräldrar visste hur brist på mat fick svältande barn att gny. Undernärdheten ledde till att många dukade under av små bagatellartade sjukdomar. Så kom tack och lov den industriella revolutionen som mekaniserade jordbruket och gav större skördar, samtidigt kom den medicinska revolutionen som gav oss bl.a penicillin.

Vi skulle inte acceptera idag att sköta våra djur på det äldre sättet.

Vi skulle inte idag acceptera att vägra våra barn medicin när de blir sjuka.

Men våra insekter bina - dom kan vi tydligen enligt vissa behandla på detta sätt - förvägra de mediciner som finns tillgängliga.

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #32 skrivet: 07 sep-07 kl 11:07 »
där satt den!
ja, jag menade hormoslyr, jag vet ju egentligen inte om fluvalinatet är östrogenliknande men det spelar egentligen ingen roll för det är ju som du också menar att varroan (idet här fallet) blir resistent så småningom oavsett egentligen vad man använder, jämför med penicillin och resistensproblemen där.
jag visste inte att det var den ph-sänkande effekten man eftersträvade med syrabehandlingarna.
dock den enda slutsats jag egentligen kan dra nu är att vi egentligen är överens. med en liten skillnad, jag vägrar använda kemiska bekämpningsmedel, (och närmaste bonden är ekologisk så där blir det ingen raps alls :)) dödar hellre både bin och varroa med syror, fast jag måste erkänna att den årliga oxalsyrabehandlingen egentligen har pådyvlats mig då jag inte vet något annat.
Rabarberremsorna var ett sätt att försöka slippa syran men ok, jag låter bli i fortsättningen.
är Återprenumerant såklart.

wictor

  • Inlägg: 763
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #33 skrivet: 07 sep-07 kl 11:29 »
Visst Susanne. Man kan använda oxalsyra.

Men tro inte att du då inte använder "kemiska" medel, alla syror är "kemiska". Ingen tror väl att man framställer oxalsyra genom att pressa rabarber eller spenat? Eller att man springer runt i skogen och hämtar myrsyra ur myrstackarna? Nejdå, dessa syror framställs i stora kemi-fabriker.

Om du nu föredrar att använda syra, använd i alla fall den betydligt skonsammare mjölksyran. Bina mår bättre av det, du mår bättre av det. Den kan du spraya på lite då och då under våren, sommaren i yngelrummet, till avläggarna, på hösten... Gör inget om lite mjölksyra hamnar i honungen, det är ett rent livsmedel. Samma syra som finns i exempelvis Sauerkraut, surkål.

Till skillnad från oxalsyran bildar inte mjölksyran kristaller som blir kvar i kupan efter behandling, oxalsyrans kristaller dödar bina under lång tid.

Och så skall du använda drönarram under försommaren, tvådelad som skärs ut var tionde dag så länge bina bygger nytt drönarvax, när bina slutar bygga i ramen kan du ta bort den. Frys vaxet, och skär sedan itu det, man kan bli skrämd över hur mycket varroa där kan finnas.

Annars kan man ju kontrollera vad de rekommenderar på biforskningsinstitutet i Prag, ett välrenommerat ställe med levande bin. Även Nya Zeelands biodlarförbund har många goda råd att ge.

Vårt eget svenska biforskningsuniversitet "råkade" ju ut för att alla bisamhällen dog senaste vintern, men de använde ju förstås oxalsyra...

Jag tycker att det är rent djurplågeri att avrätta värnlösa insekter på så grymt sätt.

Susannett

  • Inlägg: 982
  • L.A.B.A.T.Y.D
    • Uppland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #34 skrivet: 07 sep-07 kl 13:14 »
 :-X igen!
och tack för råden
men att gå och småspruta mjölksyra blir inte det samma sak som att lägga i rabarberremsor, jag menar att om "alla" syror är ph-sänkande och det finns en risk för att varroan anpassar sig till en liten ph-sänkning så borde det gälla även mjölksyra.
är Återprenumerant såklart.

wictor

  • Inlägg: 763
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #35 skrivet: 07 sep-07 kl 13:34 »
nej du skall inte gå och småspruta, du skall spruta rejält varje gång...

Mjölksyrebehandlingen görs när samhället är yngelfritt på hösten. Mjölksyra finns att köpa 80% som spädes till 15% (2 dl Mjölksyra 9 dl vatten) som sprayas direkt på bina 4-5 sprayningar per ramsida. 3 behandlingar med 3 -4 dagar i mellan.
Men mjölksyra kan även sprayas tidigt på våren innan alltför kraftig yngelsättning påbörjats, och någon behandling under sommaren är inte heller fel.
Svärmar skall sprayas innan de slås in i ny bostad, och därefter några dagar senare. Avläggare skall helst göras med "skakbin" som också sprayas och ges odlad drottning. (Men "skaka" inte ner bina från kakor, då dör ynglet som finns täckt i kakorna, borsta hellre ner bina i en tratt och vidare ner i nätlåda) Både natursvärmar och skaksvärmar som sprayas några gånger innan de hamnar i ny bostad kan man gärna ha tre dygn i sval källare. Spraya dagligen, och man får ett nytt samhälle som är så gott som varroafritt.

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #36 skrivet: 07 sep-07 kl 23:14 »
Hm.

Här kör man oxalsyra stenhårt varje höst. Jag har redan gjort upp med min mentor (runt 80 år) om en behandling i slutet av oktober. Den lokala biodlarföreningen rekommenderar det stenhårt.

Jag känner mig inte i position att ta upp striden med dem om det härm eftersom jag är förstaårsnybörjare.  Hur skall jag föra diskussionen? Mina bin är nästan fria från varroa, men det finns ett och annat kvalster i nedfallet.




mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #37 skrivet: 08 sep-07 kl 08:50 »
Hos oss är det istället myrsyra både höst och vår som alla kör med. Under sommaren mjölksyra vid behöv och drönarrramar. Jag känner som du suresh, att som nybörjare är det svårt att göra annorlunda, men jag tänker helt klart läsa på ordentligt om det här under vintern och skaffa mig en egen strategi.

I något nummer av bitidningen, som jag nu inte hittar, så läste jag om ett sjuårsprogram för varroabekämpnig. Det borde finnas andra sätt en ensidig syrabekämpning..

Jag hittade en sida häromdan med lite intressanta tips, bl.a. toppavläggare. Kika här: http://www.ekologiskbiodling.se/

/mille, som skall ut o börja sin första slutskattning.... :D

Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #38 skrivet: 08 sep-07 kl 09:08 »
Problemet med myrsyraanvändningen härikring, är att det är vanligt att det är myrsyra från någon vallskördande bonde som används (gratis är gott ::)).
Med hänvisning till vår påläste veterinär så är sammansättningen i biodlarmyrsyra och ensileringsmyrsyra inte densamma. Ensileringsmyrsyra innehåller mer, för bina skadliga ämnen men är mindre effektiv mot varroan.

Men så ser vi stora varroaangrepp hos de gamla biodlarna härikring också.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

beekeepern

  • Inlägg: 1225
  • Biodling honung. Säljer bin och avläggare.
    • Värmland
Re:Vad hände med honungsskörden???
« Svar #39 skrivet: 09 sep-07 kl 20:22 »
Årets skörd är färdigslungad.
Den blev hela 6 kg /kupa.
Nödår eller vad kan man säga...
Man måste sätta sig ner ibland, så att själen hinner i fatt.
Sökare...
Eller så kan det vara bättre att resa sig från datorn och göra något praktiskt ett tag, för att rensa skallen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

695 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser