Att kombinera den snabba värmen från en lätt kamin med den långsamma från något tungt är trevligt och lågteknologiskt, fungerar jämt. Vi kör med en lätt kamin i köket, och murstocken är riktigt tung. När det bara behövs skrämma bort nattkylan från köket räcker det med en liten brasa till morgonkaffet, och när det är kallare får kaminen fortsätta värma murstocken och huset.
På vintern krävs dock att man eldar ett par timmar på morgonen för att huset inte skall tappa för mycket till dess man kan elda under kvällen. Och är det -20 så åker man inte bort och missar den långa kvällseldningen, för då tar det ett tag att få det behagligt i hela huset.
Ett driftsäkert, billigt system som går att kallställa är att bygga upp med mer sten för att öka värmemagasinet. Kan man då lägga in en ny rök-kanal som går lågt och ser till att man utnyttjar mer av magasinet, gärna med ett spjäll så det både blir lättstartat och urkopplingsbart på sommaren, så har man en bra och billig lösning. Vatten är annars bästa magasinet, men är lite pilligare att få bra.