Kärnmjölksost
1 liter kärnmjölk
Kärnmjölken hettas upp till 40 grader - lite mer än fingervarmt. Vid denna temperatur utskiljes kärnmjölken i vita klumpar, som är ostmassan, och i en klar gröngul vätska som är vasslan. Nu kan vasslan silas ifrån ostmassan, eventuellt. genom ett löst vävt tyg. Vid uppvärmningen bör man försöka fördela värmen i kärlet genom att försiktigt dra en sked igenom mjölken med jämna mellanrum. Rör man för häftigt eller för mycket förhindrar man att vätskan skiljer sig.
Man kan tillsätta olika smakämne som timjan, mynta, kummin, dillkvistar eller hackad löktrav. Osten kan också röras ihop med lite grädde, salt och en klick smör. Finhackat äpple och nötter kan också tillsättas och då får det hela karaktären av en fruktsallad.
Det finns recept på kärnmjölkskallskål i äldre kokböcker.(kan det vara samma sak som i inlägget ovan?)
Det går att koka soppa på kärnmjölk
kärnmjölk och rismjöl kokas ihop till lagom soppa, blanda i katrinplommon och servera med vispad grädde