Vi foder upp ullgrisar pa Aland. Om ni ar intresserade sa ar det bara att hora av er. Latthanterliga, sociala och alldeles underbar ras! Far tjock pals till vintern och kan pa sa vis bo utomhus aret om. Vaxer langsammare an andra raser och kottet blir pa sa vis mycket godare och halsosammare.
Massor att tänka på om man ska importera gris:
Du måste vara registrerad för införsel
För att du ska få föra in djuren måste du vara registrerad för införsel hos Jordbruksverket. Anmälan om registrering ska lämnas in sju dagar före första beräknade införseltillfället. Blankett för anmälan finns till höger.
Registreringen gäller under två år från den dag du blir registrerad hos Jordbruksverket. Det kostar 500 kronor. Du får en faktura per post.
Införsel från EU-länder samt Norge, Andorra, Färöarna och Schweiz
Djuren får bara föras in över en tullstation. När djuren passerar gränsen ska du anmäla införseln till den aktuella tullstationen.
Djuren ska vara undersökta av veterinär
Djur som förs in i Sverige ska ha undersökts av en officiell veterinär i det land de kommer ifrån.
•Det ska finnas ett hälsointyg som visar att djuren är godkända enligt de hälsokrav som EU slagit fast.
•I hälsointyget ska veterinären intyga att djuren är fria från ett antal sjukdomar som är vanliga bland grisar.
•Innan djuren sätts in i en svensk besättning ska salmonellaprov tas.
•Sverige kan även kräva att prover tas för att visa eventuell annan smitta.
Djuren måste vistas i karantän eller hållas isolerade
Sedan grisarna förts in i Sverige måste de hållas i karantän där prover för vissa sjukdomar tas. De ska efter tullkontrollen transporteras direkt till karantänen. Om grisarna kommer från Danmark, Finland eller Norge kan karantänen i Sverige ersättas med att de hålls isolerade i avsändarlandet innan de förs in i Sverige.
Det är den som tar in grisarna som i förväg ska ordna med karantän. Karantänen ska inspekteras av länsveterinär och godkännas av Jordbruksverket.
Det här måste du också tänka på vid införsel av grisar
•Djuren ska vara märkta med godkänd ID-märkning från det land de kommer ifrån.
•När grisarna kommer till den första svenska produktionsplatsen ska en veterinär märka dem med svenska öronbrickor. Du måste kontakta en officiell veterinär i god tid innan djuren kommer. Observera att detta bara gäller när djuren förs in från länder utanför EU.
•Införda grisar ska rapporteras till centrala grisregistret.
•Grisar som ska användas för avel eller produktion måste ha funnits i samma besättning minst 30 dagar innan de förs in ur Sverige.
•Om djuren ska användas för avel måste det finnas ett härstamningsbevis.
•Grisar som är avsedda för slakt måste föras direkt till slakteri.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/grisar/grisarinforsel.4.4b00b7db11efe58e66b8000388.htmlInformation om Införsel av gris till Sverige.
http://www.jordbruksverket.se/download/18.23f3563314184096e0d9458/1383289782099/Information+gris+inf%C3%B6rsel.pdf