Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.  (läst 1194 gånger)

Skogsvilde

  • Inlägg: 13769
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #20 skrivet: 22 jan-21 kl 14:44 »
Jo det ska väl roteras när det går så klart men när skiten händer så måste varorna i lagret ha en hållbarhet för de 2 år de inte kan roteras. Lite sent att tänka på det den dagen skiten händer och du står där med ett lager av vanligt smör.

Nu är smör ett ganska trevligt att ha och man har för lagrat det ganska länge. Tex när man gav sig ut på expeditioner söderut och norröver.
Då var metoden att salta det ganska rejält och sedan förvara det svalt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1434
    • Ångermanland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #21 skrivet: 22 jan-21 kl 16:39 »
Men även hårt saltat smör håller max ett år. Ghee som är konserverat håller kanske längre men bästföre datumet på burken tror jag inte är längre än 1 år ändå.

Pateras

  • Inlägg: 37
    • Uppland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #22 skrivet: 22 jan-21 kl 16:48 »
Satingen vad denna tråd tog skruv  Yess  ;)
Jag tänker lite så att man preppar ifall att man inte skulle få tag på varorna man brukar använda så det spelar ju ingen roll
om varan är från Filippinerna då jag kommer ändå inte få tag på den om det sker något oförutsättbart.
Tex om jag har massa makaroner i ett förråd så har jag ju det ifall att jag inte skulle kunna få tag på just makaroner under en kris.
Sen så finns ju denna vara att beställa här i Sverige så det är ju inget vi har köpt med hem från Filippinerna.
Min sambo är från just Filippinerna och hon vill också ha något som hon gillar så det känns inte mer än rätt att ha något där ifrån också preppat och vi roterar självklart allt vi har.
Det folk glömmer ganska ofta som jag ser på nätet är att man ska även preppa sånt som man gillar att äta eller som är en moralhöjare som tex denna produkt.
Självklart skulle man klara sig utan den men som sagt för moralen så är den värd sin vikt i guld för vem vill leva på bönor och ris tex i flera månader även fast man kan?
Sen vill jag avsluta med att säga att man bör preppa sånt man äter i vanliga fall så att allt kan roteras utan att maten börjar växa i munnen för att köpa på sig massa av en viss
produkt bara för att den har lite mer näring eller lite mer av det ena eller det andra känns inte så genomtänkt för då kommer man stå där med massa varor som bara kommer att slängas när dom blir dåliga.

MickeMård

  • Inlägg: 1627
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #23 skrivet: 22 jan-21 kl 18:35 »
Verkar ju bero på vad man peppar inför. Men det känns ibland som att folk peppar för att kunna bibehålla en västerländsk standard. Ja menar det finns folk som lever på ris och knappt på något annat, inte ens salt och då är det inte ens någon samhällskolapps. När man är hungrig på riktigt så kan man äta va fan som helst :) jag lovar.

Kan det inte bli lite skevt? Att man ska ha el och 23 grader inne och massa göttiga grejer. Blir det inte lite dyrt att preppa för en sådan standard?
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Skogsvilde

  • Inlägg: 13769
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #24 skrivet: 22 jan-21 kl 19:09 »
Verkar ju bero på vad man peppar inför. Men det känns ibland som att folk peppar för att kunna bibehålla en västerländsk standard. Ja menar det finns folk som lever på ris och knappt på något annat, inte ens salt och då är det inte ens någon samhällskolapps. När man är hungrig på riktigt så kan man äta va fan som helst :) jag lovar.

Kan det inte bli lite skevt? Att man ska ha el och 23 grader inne och massa göttiga grejer. Blir det inte lite dyrt att preppa för en sådan standard?

Precis...
Vi har mat så vi klarar oss ett bra tag... 
men absolut ingen lyx...
Basvaror mest.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Pateras

  • Inlägg: 37
    • Uppland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #25 skrivet: 22 jan-21 kl 20:16 »
Om man preppar för en eventuell längre kollaps så kommer alla dessa "lyxvaror" vara något man saknar enormt mycket och som kommer vara väldigt eftertraktade.
Men som sagt var person gör som den vill.
Jag ville bara vara snäll och tipsa om en produkt som håller länge och som smakar bra.
Trodde i min enfald att ett enkelt tips på en produkt skulle vara uppskattat men tji fick man  :'(

MickeMård

  • Inlägg: 1627
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #26 skrivet: 22 jan-21 kl 21:41 »
Om man preppar för en eventuell längre kollaps så kommer alla dessa "lyxvaror" vara något man saknar enormt mycket och som kommer vara väldigt eftertraktade.
Men som sagt var person gör som den vill.
Jag ville bara vara snäll och tipsa om en produkt som håller länge och som smakar bra.
Trodde i min enfald att ett enkelt tips på en produkt skulle vara uppskattat men tji fick man  :'(

Jag tänker att det är en diskussion och att bara för att någon inte är för smör så betyder det inte att den är emot dig ;)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Carolus

  • Inlägg: 434
    • Skåne
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #27 skrivet: 23 jan-21 kl 01:42 »
Nu är smör ett ganska trevligt att ha och man har för lagrat det ganska länge. Tex när man gav sig ut på expeditioner söderut och norröver.
Då var metoden att salta det ganska rejält och sedan förvara det svalt.

Frågan är om att salta smöret var enda sättet för att få lång hållbarhet. Kan man ha gjort på andra sätt, ex lagt det i saltlake?

Skogsvilde

  • Inlägg: 13769
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #28 skrivet: 23 jan-21 kl 11:05 »
Frågan är om att salta smöret var enda sättet för att få lång hållbarhet. Kan man ha gjort på andra sätt, ex lagt det i saltlake?

Saltlake är bra... det dödar juh allt om det är tillräckligt hög salthalt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1434
    • Ångermanland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #29 skrivet: 23 jan-21 kl 11:21 »
Det är det det inte gör. Det finns saltälskande bakterier också. Om inte det saltade förvaras rätt så blir det förstört. De som jobbar inom charkindustri och saltar kött i saltlake kan berätta hur lätt saltlaken blir skämd. Fanns mycket regler förr om hur man saltade maten i hemmet och hur saltlake skulle kontrolleras och kokas om vid behov osv.

torbjorn

  • Inlägg: 12020
    • Medelpad
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #30 skrivet: 23 jan-21 kl 12:16 »
Man kan väl tillägga litegrann kemi angående salt.
Klor och klorföreningar brukar som bekant vara ganska effektiva på att döda mikroorganismer och annan växtlighet. Men de mer aktiva av dem - t ex natriumhypoklorit eller natriumklorat - bryts ganska snabbt ner till natriumklorid, alltså koksalt, som väl är den minst biocid-mässiga men i gengäld mest kemiskt stabila av dem.

Skogsvilde

  • Inlägg: 13769
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #31 skrivet: 23 jan-21 kl 13:12 »
Det är det det inte gör. Det finns saltälskande bakterier också. Om inte det saltade förvaras rätt så blir det förstört. De som jobbar inom charkindustri och saltar kött i saltlake kan berätta hur lätt saltlaken blir skämd. Fanns mycket regler förr om hur man saltade maten i hemmet och hur saltlake skulle kontrolleras och kokas om vid behov osv.

Jo....   men samtidigt så använder ostmakande mejerier samma saltbad till sina ostar år efter år då det är det som ger deras ost deras egna karaktär.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

 

Karlsdotter

  • Inlägg: 1434
    • Ångermanland
SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
« Svar #32 skrivet: 23 jan-21 kl 14:22 »
Jo tills de får bakterier som sabbar allt. Alt att det kan gå att koka om saltlaken. Samma inom charkindustrin, de använder sin saltlake år efter år och får samma resultat som inom ostindustrin. Men laken får stå i max 8 grader C. Och man måste hålla noga koll.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser