Om det är ett gammalt hus där underlaget kan tänkas röra på sig, så är det mindre risk för sprickor ju mindre plattorna är.
ett proffs lägger inte plattor på underlag som kan röra sig.
Träbjälklag: ett så litet utrymme som 1,5x1,0 förstärks golvet upp med enklast en limmad golvgips. (limmas med ett specialfix avsett för golvgips,100% täckning) . Alternativet är att gjuta flytspackel men tjockleken på detta blir större än golvgipsen så det alternativet kräver att utrymme finns. bägge alternativen förutsätter ett underlag av golvspånskiva. kostnadsmässigt är också golvgips att fördra. Kakel/klinker går inte att montera direkt på organiskt material då detta rör sig och plattorna kommer att lossa med tiden.
Man bör dessutom tätskikta ytan mot vatten innan plattan så inte vatten kan tränga ner i gipset vid t.ex spill från vask,mindre läckage m.m . Tänk på att både flytspackel och fix (det som plattan limmas med) suger vatten och sprider ut det över hela ytan. Vid mindre läckage som kanske inte märks direkt kan det leda till stora skador innan det upptäcks. jag rekommenderar dels en vattenhindrande primening men också att nederdelen av väggen tätas med tätskiktning. Alltså inga springor mellan vägg o golv.
betongsula funkar på samma sätt gällande vattenupptag.
Är underlaget en betongsula funkar det att sätta plattan direkt efter primening. Dock skall ytan vara väl rengjord,inga limrester eller annat. proffs betongslipar först.
Vill man ha golvvärme i utrymmet blir det nästan alltid automatiskt gjutning. Elgolv kräver dessutom tätskiktning samt jordfelsbrytare.
Annars är toautrymmen (utrymme utan golvbrunn) inte belagda med krav på tätskiktning. Dock gör jag alltid en vattenavstötande primening både på golv o vägg för säkerhetsskull. kolla med fabrikatet som används att det verkligen är vattenskyddande. En del funkar bara som dammbindare och släpper igenom fukt.