När googlar Norrbottnisk lantråg så blir det träff i en excell-fil som verkar ha sitt ursprung i lantbruksforskningsvärlden. Så Lantbruksuniversiteten i Uppsala eller Alnarp borde ha koll.
Fröodlarföreningen Sesam har en sektion för spannmål. Denna förening har också lokalavdelningar, inte för Norrbotten, men väl för Västerbotten med 73 medlemmar. Där kan mycket väl finnas en del Norrbottningar.
www.facebook.com/groups/319812075149987/Norrland hade en särskild sorts byggnader för att tröska spannmål, rundlogen. Några av dem finns kvar och bevaras av hembygdsföreningar, t e x Nätra hembygdsförening vid Bjästa. Kanske de har kunskap om lokala spannmål, och odlar dem vissa år för att visa i verksamheten med byggnader och redskap?
https://natrahembygd.se/För hela Sverige finns föreningen Allkorn,
www.allkorn.se .
Om det går att köpa ekologiskt bröd i Norrbotten, så kanske de bakar på lokalt odlat?
När jag googlar runt lite så hittar jag:
https://www.ja.se/artikel/2225938/rent-norrlandskt-mjol-i-pasen.htmlDet verkar som Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen i Umeå vid Olofsfors kvarn har ett projekt att ta fram spannmålssorter för att öka odlingen av spannmål i Norrland. Kanske de jobbar med din rågsort.