Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Arrende för äppleträd?  (läst 992 gånger)

Per Buhre

 • Inlägg: 2
Arrende för äppleträd?
« skrivet: 13 jun-20 kl 11:54 »
Hej,
Jag är sugen på att arrendera grannens åker för att plantera äppleträd på ca. en halv hektar. Hon är positiv. Hur i herrans namn gör man ett sånt arrende? Tanken är att plantera riktiga träd som ger frukt sent och håller länge. Alltså borde ju arrendet vara på väldigt lång tid. Är det någon som har tankar eller erfarenheter kring detta?


malarmaster

 • Inlägg: 4425
  • Småland
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #1 skrivet: 13 jun-20 kl 13:06 »
ett femtioårskontrakt ? det beror ju lite på din egen ålder och om du menar att det skall leva vidare efter dig. det tar ju några år också innan du kan börja skörda. ser ju hur äppelodlingarna kring Urshult idag förfaller då intresset att odla yrkesmässigt är litet. kivik har väl lyckats bättre men det är nog tack vare musteriet. Bästa är ju alltid att äga marken då ändrade ägarförhållanden kan ställa till det.

borsdorfer

 • Inlägg: 196
  • Skåne
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #2 skrivet: 13 jun-20 kl 14:01 »
Var skall Du sälja äpplena ? Om 10 år får Du förmodligen 5-10 ton per år.
I Skåne finns ett stort intresse för äpple.
Fler träd har nyligen planterats vid Solnäs gård (konventionell odling).
Två ekologiska odlingar är relativt nystartade Gyegården och Helenelust.
Även i Norrland planteras äppleträd. Brännland Cider planterar 12.000 träd på 10 hektar.

Om du vill ha lång livslängd på träden plantera gärna träd på grundstam A2.
« Senast ändrad: 14 jun-20 kl 11:23 av borsdorfer »

Per Buhre

 • Inlägg: 2
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #3 skrivet: 16 jun-20 kl 20:19 »
Tack för svar. Jag undrar alltså främst hur själva avtalet kan se ut. Givetvis är det bättre att äga marken, men kostnaden för avstyckning är ca 60000 kr och med tanken på att marken är värd halva det så känns det inte som en klockren idé.

malarmaster

 • Inlägg: 4425
  • Småland
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #4 skrivet: 16 jun-20 kl 21:49 »
här måste du tänka långsiktigt. Utgå från din egen ålder. ett arrendekontrakt bör ju skrivas på det antal år du bedömer att du själv är aktiv. sedan måste du tänka på investeringskostnaden. kommer du att få tillbaks den innan kontraktet går ut? och det tar ju ett antal år innan det blir skörd. hur ställer sig markägaren till antal år? Och för att skydda din investering måste kontraktet skrivas så att det inte kan brytas av markförsäljning,ägarbyte m.m . Här kan behövas juridisk hjälp så att allt täcks. givetvis lär markägaren också vilja ha garantier för skötsel,vad händer om arrendet inte betalas,återställning av mark m.m .det är inte alls okomplicerat . Avstyckning 60000+ markvärde 30000 är långt mindre än vad en villatomt idag kostar.  Jag hade för min egen trygghet satsat på köp istället. om arrende bör ju också en klausul om framtida köp finnas med.

skogaliten

 • Inlägg: 1133
  • -
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #5 skrivet: 17 jun-20 kl 02:14 »
Grannen kanske inte bor kvar för evigt, och om det är en lantbruksfastighet, som tyngs av ett ovanligt utformat arrendekontrakt som är svårt att bryta, så riskerar fastigheten att bli svårsåld.

Vid arrendekontrakt för jordbruksändamål, så kan en ny ägare till den fastighet som arrenderat ut marken, begära s.k. självinträde, för att själv kunna bruka marken. Då tvingas arrendatorn bort mot sin vilja.

Att ha en äppelodling på lång sikt, på arrenderad mark låter riskabelt för äppelodlaren, och även för markägaren.

Köp istället, om det verkligen finns en långsiktig tanke med äppelodlingen. Mycket besvär och risker för framtiden elimineras på så sätt.

Har markägaren verkligen förstått att det handlar om 20-30-40 års brukande som inte bör avbrytas? Kommer markägaren att behålla fastigheten så länge? Risken är uppenbar, att en något äldre ägare helt enkelt avlider under så lång tid, och då finns risker att arvingarna, eller köparen av fastigheten vill ha tillbaka markbiten för att bruka den själv.
Vad är tänkt om TS (äppelodlaren) måste avbryta av det ena eller andra skälet? Hur ska marken återgå till ägaren? Ska den återställas?

Hade jag varit markägare, eller för den potentiell arrendator, och haft seriösa funderingar runt långtidsarrende för äppelodling på en markbit, så hade jag nog propsat på att diskutera igenom frågan med en person kunnig inom juridiken runt lantbruksarrende.

Det finns specialiserade jurister inom området.

javill

 • Inlägg: 10098
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #6 skrivet: 18 jun-20 kl 08:50 »
Hade nog funderat en vända till på att köpa loss marken istället. Även om avstyckningen är dyr så borde det öka värdet på din fastighet. Kanske stycka en större bit när ni ändå är igång.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Ricbot

 • Inlägg: 15
  • Uppland
SV: Arrende för äppleträd?
« Svar #7 skrivet: 04 dec-20 kl 00:07 »
Jordbruksverket har data på arrende kostnader i ditt område, medel är 1850:-/hektar och det är nog där du bör vara tror jag, ev lite högre. Du bör nog även prata med Länstyrelsen om vad för bidrag en sån typ av mark får, det ska vara värt hennes möda också men över 2000:-/hektar blir lite märkligt kan jag tycka men jag är inget proffs. 5års avtal som ni förlänger varje år eller varannat så att ni hela tiden tänker framåt utan att göra dig sårbar och blir du less på det så bör du få lämna avtalet i förtid iom att hon får sitt bidrag igen. Blir du tvingad att lämna före du vill lämna så får du prata med dom om trädens värde och få ersättning för dom men det är en senare fråga.
Sen behöver du ev få arrendet godkänt som med skogsvägar vid avverkning så det behöver du kolla upp, troligen Länstyrelsen i sånna fall.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser