Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling  (läst 333 gånger)

arnestein

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
Hej,

Jag vill skriva här lite om det projekt jag sen några år känner att jag vill utföra - och står i startgropar med nu.

Under olika längre resor i andra länder har jag besökt gårdar, retreatcenter, kloster... ja sådana platser som är för att odla en "djupare mänsklig utveckling" och dit man kan komma, en kortare eller längre tid, besöka eller bo. Genom åren, har besökt sådana platser i Nepal, Thailand, Indien, England, Spanien och Frankrike.  (Jag bodde under förra året på en sådan plats i norra Spanien).

En sådan plats är ofta drivet på vänsklaplig, frivillig, ideel basis, men med någon form av ekonomisk backning oxå. Männsikor besöker på sina villkor och bidrar på olika sätt, enligt förmåga. En del platser är lite smalare inriktad på "sin linje" andra har ett mer öppet fokus. På alla platser jag besökt har jag träffat människor som på olika sätt påverkat mig.

De platser som har tilltalat mig mest har varit där där man poängterat att vi människor har ett ansvar att lära oss "på djupet" och att platsen har en empatisk, vänskaplig känsla. Och att man får lära sig, hålla på med praktiska saker, och möta andra människor - lite mer på djupet.

Så nu vill jag göra det här själv, i Sverige, ja, förstås med andra oxå. Det känns som om jag vill lägga merparten av min energi på detta under ett antal år framåt.

Så min plan i nuläget är ungefär denna...

1 - Hitta andra människor som är intresserade av en sådan plats. Att på något sätt vara involverad med, besöka eller stödja.

2 - Få fram en realistisk ekonomisk plan. Gårdar, hus på landet är ju (i våra årtionden) inte så hiskeligt dyra... jämfört med tre-rummare i stan... Så på något sätt ska man väl kunna komma framåt där oxå.

3 - Hitta en intressant plats på landet som man vill köpa och börja rusta upp och anpassa efter syftet.

En viktig aspekt är att jag inte vill låta det ekonomiska, "företagsmässiga" dominera över känslan av nytta, tillgänglighet och vänskap på platsen. D.v.s. jag vill att det ska vara måttliga priser för att besöka eller bo på platsen en kortare eller längre period. Det är något annant än ekonomi som är viktigast, och som platsen vill uppmuntra.

Vad gäller självförsörjning (och att lösa problem lokalt) så så vill jag stödja det, och att olika personer får möjlighet att prova saker lokalt på platsen (jag har inget stort förflutet med att odla, däremot har jag byggt och renoverat hus). Jag känner att målsättningen är "medmänsklig" och så länge självförsörjning hjälper i den riktningen, så är jag för det.

Jag har gjort Facebooksida om det hela: https://www.facebook.com/groups/ekogemenskap... lagt upp några dokument där, som beskriver det från några vinklar (mer kommer).
 
Frågor, koommentarer, intresse, feedback här ... allt är välkommet! Ser fram emot att höras.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser