Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Solceller på stugans skorsten?  (läst 1790 gånger)

Nooahaaa

 • Inlägg: 1
  • -
SV: Solceller på stugans skorsten?
« Svar #20 skrivet: 18 dec-19 kl 16:16 »
Jag går lite i samma tankar..fast med en husvägg så jag lånar tråden lite.

På huset har jag en sydost-vänd vägg som bör vara lämplig för solceller. Taket mitt måste troligen bytas om ett par år (det har säkert 5-10 år kvar dock), så det är inte riktigt aktuellt att montera solceller ovanpå det.

Efter ha gjort en del research så har jag fått lite olika besked. Har funderat lite på det faktum att taket snart ska bytas i kombination med hur mycket väggmontage slår på produktionen.

Vissa avråder från att investera eftersom jag potentiellt skulle kunna installera cellerna på taket om ett par år. Andra säger att takmonterat är 100% lugnt.

Satt bland annat och laborerade lite med kalkylen på https://hemsol.se/  och där blir produktionen ungefär detsamma oberoende av lutning. Fått liknande resultat på andra kalkyler också.

Någon som kan ge råd hur man ska tänka?

Alexn72

 • Moderator
 • Inlägg: 1324
  • Skåne
SV: Solceller på stugans skorsten?
« Svar #21 skrivet: 18 dec-19 kl 19:06 »
Byt taket och sätt dem där är mitt råd.
Vintertid är dock väggen bättre.

 

sayerbýr

 • Inlägg: 596
 • sayerbýr - woodcutter settlement
  • -
  • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Solceller på stugans skorsten?
« Svar #22 skrivet: 18 dec-19 kl 20:45 »
Jag skulle sätta dem på ställning närmare marken. Men vill klättra på taket och borsta bort snön om vintern? Eller klättra på taket för att laga om så behövs?

Om det inte finns buskar, träd etc i vägen förstås.
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser