Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning  (läst 2866 gånger)

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Hej, för tre år sedan köpte jag mer mark i drömmen av självhushåll.
Nu är det tre år som min självhushållnings-odling går ”rätt i dasset” ☹


Jag stått på och odlat massa grönsaker, kämpat med ogräs, också skött allt annat;
Ca 50 olika sorters bärbuskar; vita, röda, svarta vinbär, vin-hallon, rosa, vita och vanliga hallon, 4 olika amerikanska blåbär, 4 sorters krusbär (små gröna, stora gröna, röda och svartvinbärskrusbär), 2 sorters björnbär, björnbärs-hallon. Vita och svarta vindruvor. Goja-bär, havtorn, fläder, tranbär, 2 sorters kivi, fikon, jordgubbar och rabarber.


Ca 25 fruktträd; 6-7 sorters olika äppelträd, 3 sorters päronträd, plommonträd (Opal, Reine Claude, Violetta, små gula och någon mer som jag inte vet namnet på). Mullbärsträd, hasselträ (stora hasselnötter) 3 sorters bigarråträd (gul-röda, svarta, röda) Surkörsbär finns också. Planerat också ett stort växthus. (allt material till ett sådant finns)


Trädgården har också massa blomst, vit och gul jasmin, syren, kaprifol och massa annat…
Höns och kat finns och vill också ha bin, get och ankor, kanske gris…


Men så har jag INTE ENS TID TILL att skörda det som växer ☹


Är ensam om allt så allt jag får till är underhåll men inte ens tid till att ta vara på skörden.


Tidigare snickrade jag massa och utvecklade fastigheten. Jag har redan plockat fram timmerväggarna och resverket från 1909 i huset och alla hela väggar byggda av massiva granitblock på 1,5 m x 50 cm x 60 cm. Även massa, massa annan charm av gammal snickerikonst som jag har tagit fram och tagit vara på. Eldstäder i nästan varje rum, etc… en pool av massiva granitblock är nästan färdig…
Nu står också alla snickar-projekt helt stilla… och de antika möblerna ”väntar på” att någon får tid till de.


Jag är en kvinnlig snickarmästare och har massa idéer till förbättring av fastigheten, lite i stil som killen i TV4 programmet ”Uppfinnaren”. Ingen ”snickerifabrik” har jag här som han, nej men massa snickeriverktyg, maskiner och kunskap som ger exakt lika stora bygg och snickerikapaciteter.
Massa roliga projekt kan verkställas, varför inte en grotta, ett hus i ett träd, ett enormt växthus, mm…
Fortsätta och skapa drömbostaden.... Här finns all sorts byggmaterial i överflöd till att skapa allt detta. All sorts virke, till VVS, el, allt till förfogan och kan användas till bostaden eller massa kommande projekt. Huvudhuset har många möjligheter, den kan till exempel inredas till 3-4 lägenheter (bli upp till ca 300 kvm boyta) och uthuset kan inredas till 3 sovrum, kök-vardagsrum och bad. Det estetiska i all den gamla konstruktionskonsten är verkligen tillvaratagen. Allt detta utförandet kan användas till självförsörjning eller till ett helt eget bruk.


Samtidigt som boendet utvecklas till en känsla av ett paradis kan fastigheten också göras helt självhushållande. I planen finns bland annat solceller och vindkraft. Fastighetens alla dessa skapande-möjligheterna är så inspirerande och den andra stora inspirationskälla är trädgårdens ca 6 000 kvm som dröms att användas som i programmet ”Mandelmannens gård” men i mycket, mycket mindre skala.


Jag har nu kommit till insikt att alla dessa planer och drömmar går ”RÄTT I DASSET” som ensam om allt… Finns det någon här, en barnfamilj eller ensamstående förälder med barn, etc., etc., person/personer av natur och självhushållnings intresse som skulle vilja att delta?


I första hand som självförsörjande, om intresset finns också till andra projekt, det är ju också välkommet.


Belägenheten av fastigheten är i norra västra Götaland, nära hav och den norska gränsen. Inga synliga grannar men nära till köpcentra, mm. Åt söder, äng och norra sidan är skog. Det speciellt intressanta är att arbetsmöjligheterna utanför fastigheten i just detta området är mycket stora om man bara vill vara självförsörjande till endast eget bruk. Här är norskhandeln kraftigt stor och kustbelägenheten gör också området till en stor turistort. Jobb i Norge är lätt att få, 5 min till gränsen.


Fastighetens läge har stora potential och resurser som kan utveckla den till en dröm och ge den en framtid helt efter önskade intressen om man är flera. I första hand självförsörjning på mat och personliga välbehag. Nästa, varför inte en drömbostad och härliga projekt, gratis boende sen om man kan tjäna "någon slant" på projekten är ju det bara bra men först och främst kommer välbehaget 😊


Låter ett deltagande intressant för någon här inne? Känner ni någon ni kan tipsa?

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Har nu fått av en vän allt utstyr till mjölkning av en ko så det kommer också att bli en Dexter ko (googla på rasen, en mininko) och en get :-)

Självförsörjningen må byggas upp, i dagsläge försörjer gården inte alla behov så något extrajobb eller en deltid tills vidare kan behövas. Tanken är att skapa en tillvaro som på "Mandelmannens gård" och leva i stil med de i programmet "Uppfinnaren". Är det en livsstil som ni brinner för och som passar? Den stora fördelen är att allt material finns. Fler och större boenden kan byggas upp. Möjligheterna är många via husets placering och bygg-och skapmöjligheterna är enorma.

Är inte här så ofta men sänd en e-mail adress och ett telefon nummer så att jag kan sända bilder och att vi kan få kontakt :-)

IdaEvelina

 • Inlägg: 3
  • Södermanland
Hej Johanna! Låter som ett helt fantastiskt ställe du har där! Hur är förbindelser med buss o tåg? Vill du skicka bild på boendet? Jag har precis gått klart en trädgårdsutbildning så alla bärbuskar o fruktträd lät som himmelriket för mig, jag vill också jobba mot en självhushållande livsstil och lite som mandelmans som du nämnde. Om det finns bra förbindelser kommer jag gärna och hjälper till! Vad skulle hyra ligga på?

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Hej, tack för ditt intresse, säns dina kontaktuppgifter (mail o tel nr) på pm så kan jag sända dig bilder o vi kan pratas vid. Kollektiv trafik o bil finns. Häls. J

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Sänd ett meddelande med en vanlig email o ett tel nr så kan bilder sändas och så kan vi pratas vid 😊

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
...hämtade hem en väv som väver 2 m brädd just här om dagen 😊

Yvon Asselmeyer

 • Inlägg: 3
 Yvonne i Stockholm skriver ! ( vi har talat i telefon och även här i forumet) Hoppas projektet utvecklas. I mitt nuläge undrar jag, är det möjligt att deltaga som lantställe gäst? återkommande vid olika årstider Någon vecka. några dagar. betala ungefär vandrarhemspris för en sovplats men även deltaga i årstiders olika sysslor. MVH yvona3@yahoo.se   mobnr: 0739076253
                 

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Hej, Just nu så händer det inte mycket på gården så jag är sällan här. Sänd ändå ett meddelande med era kontaktuppgifter, ett telefonnummer och en vanlig e-mail. Skriv också några rader om er själva. Ju med desto trevligare. Hör av mig så snart som jag har läst det. Hör ni inget så har jag inte sett meddelandet. Svarar alla. Häls. J

Rickard Anderholm

 • Inlägg: 4
Hej Johanna,
Jag är jätte intresserad av att vara delaktig i din vision.
Jag har erfarenhet av kollektivt boende, snickeri och odling.
Jag tror att självhushållning och kollektivt samarbete är framtiden om man vill leva hälsosamt och i en positiv anda.
Jag arbetar nuförtiden med kursverksamhet och föredrag som även ämnar sig för Norge.
Jag vill gärna prata med dig om möjlighet för att bli del
i kollektivet.
Mitt tel är 0706416445(smsa gärna först då jag sällan svarar på tel utan ID)
Email:svensk.orv@gmail.com
Varma hälsningar!
Rickard A

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Hej Rickard
tack för trevliga rader och intresset, skall ringa när jag får möjlighet. Skriv gärna lite mer om dig på PM. Vart du bor just nu och om till exempel dina framtidsplaner i Norge, etc. Häls. J

Rickard Anderholm

 • Inlägg: 4
Hej Johanna,
Jag skrev ett email för några veckor sedan.
Nu blev jag lite osäker på om du fick det, då du
inte har svarat?
Jag kan ha gjort fel när jag skickade, vill bara checka om du fått emailet?
Med vänlig hälsning,
Rickard

Elin Andersson

 • Inlägg: 1
Hej! Detta låter helt fantastiskt! Då detta är postat för ett tag sedan undrar jag hur det går och om du fortfarande sker folk och hjälp? Jag är intresserad av att komma när mina studier är klara i början av juni. jag letar efter just något sånt här ! min mail är eliningridanderson@gmail.com för lättare kontakt kanske.
Hoppas vi hörs framöver!

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Oj, ser att några har skrivit, skall se på mailen! Har inte varit inne här på länge!

Johanna Felt

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
Ni ovan som skriver, svara om ni är fortfarande intresserade. Nu efterlyses det vårdpersonal till ålderomsorgen i Norge, en o-utbildad kan lätt få en helgtjänst med nästan dubbelt betalt än i Sverige. 30 min till jobbet. Pyssla med självförsörjning i veckan o jobba var 3:e helg, kan det vara något för någon här?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

481 gäster, 7 användare (1 dolda)
Gröfre Slissing, Ett svart får, Radar, Bösahusarn, Be, javill

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser