Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Takfärg till väggar?  (läst 296 gånger)

Ingela Boo

  • Inlägg: 2
Takfärg till väggar?
« skrivet: 11 feb-19 kl 20:08 »
Någon som vet om det går bra att även måla väggar inomhus med s.k. takfärg?

Bianca Castafiore

  • Inlägg: 3009
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Takfärg till väggar?
« Svar #1 skrivet: 11 feb-19 kl 20:17 »
Det går, men den är inte lika hållbar och blir lättare smutsig.
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

 

malarmaster

  • Inlägg: 3909
    • Småland
SV: Takfärg till väggar?
« Svar #2 skrivet: 12 feb-19 kl 12:35 »
Finns ju olika kvaliteter på takfärg. Gemensamt är att de oftast är helmatta. En billig takfärg innehåller mindre pigment samt är oftast tillverkad med akrylatbindemedel. Andel krita i färgen brukar också vara hög vilket ger mindre slittålighet. alltså inte lämplig att tvätta. Smuts fastnar dessutom bättre på en sådan yta.En premiumtakfärg har ofta akryl som bindemedel samt innehåller mer pigment än krita. ytan är oftast tvättbar även om det är svårt att tvätta bort viss smuts.
Nackdelen med att måla en matt färg på vägg är oftast att den är svår att hålla ren. just därför är de flesta väggfärger uppbyggda med glans,vanligast är glans 7 (på en hundragradig skala där takfärg ligger på 2-3 och en högblank snickerifärg på runt 90). just glansen och bindemedlet gör färgen tvättbar. det finns matta väggfärger och de är oftast gjorda på akrylbindemedel och innehåller inga fyllnadsmedel typ krita. Men även de kan vara svåra att tvätta bort fläckar m.m.
jag skulle inte rekommendera att måla vägg med en billig takfärg just pga svårt att hålla rent. Men om man nu har en burk stående och vill använda den till vägg skulle jag köpa 1 eller två liter väggfärg,samma kulör med glans 20. Blandas det med t.ex 8 liter billig takfärg brukar man få en burk med glans runt 6 vilket duger gott till väggar.

Ingela Boo

  • Inlägg: 2
SV: Takfärg till väggar?
« Svar #3 skrivet: 12 feb-19 kl 15:27 »
Stort tack för ditt utförliga svar!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser