Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vattenpump och frost  (läst 220 gånger)

pota

  • Inlägg: 1
    • Västergötland
Vattenpump och frost
« skrivet: 04 nov-18 kl 22:33 »
   
Hej!

Vi var idag och tittade på ett torp. Där finns inget kommunalt vatten och avlopp. Vattenpumpen till den grävda brunnen finns i jordkällaren och tas in vintertid. Vi vill gärna kunna ha tillgång till vatten även under vinterhalvåret. Enligt säljaren går det att isolera vattenpumpen. Hur fungerar detta?

Jag får då utgå från att vattenledningarna ligger på frostfritt djup (information ägarna borde ha?) vilket verkar vara på 1.1 m där torpet ligger enligt den här kartan:
https://www.byggahus.se/forum/data/attachments/122/122542-6417e0a002ebe53241a8956eb5313479.jpg

Ett alternativ är ju en sänkpump har jag nyligen lärt mig :) kan man installera sådan i grävda brunnar? Vad kan ett sådant ingrepp kosta?

Tack!
     


torbjorn

  • Inlägg: 10681
    • Medelpad
SV: Vattenpump och frost
« Svar #1 skrivet: 04 nov-18 kl 22:47 »
Nu vet vi ju inte hur det ser ut i jordkällaren, och vi vet inte heller hur stora problemen med frost i den verkligen är. Bra jordkällare brukar ju hålla sig frostfria.

Men om man ska isolera en vattenpump mot frost, så får man nog bygga en isolerad låda runt den. Kanske ställa vattenpumpen på en markisoleringsskiva och bygga en huv av plywood som isoleras med cellplast eller mineralull på insidan. Tillsammans med vattenpumpen ställer man en frostvakt (liten elradiator med termostat ställd på t ex +5 grader).  Lämpligen ordnar man en temperaturövervakning i lådan, t ex en digitaltermometer med trådlös utegivare, för att hålla koll så att inte pumpens värmeutveckling gör att det blir otrevligt varmt i den.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

315 gäster, 8 användare
ärt, Bo, Liisa, JohannaMaria, Grow2Tall, flo, statustrött, Kronhjorten

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser