Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vedspis - ny eller äldre renoverad?  (läst 4192 gånger)

Kreacon

  • Inlägg: 243
    • Övriga världen
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #40 skrivet: 30 okt-18 kl 21:16 »
Bestämt mig för att behålla min Husqvarna 3026. Samma som dungar i torpet say. Beställt brännjärn och mellanläggsjärn eller vad det heter. Lera har jag sen tidigare. Lycka till med renoveringen!

Skogsvilde

  • Inlägg: 11046
  • Raka puckar!
    • -
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #41 skrivet: 30 okt-18 kl 22:01 »
Skämt åsido, Du har helt rätt! Det handlar om att hålla kvar värmen vare sig om det är kamin eller spis man använder för att värma upp ytan. Mitt problem är att jag är en hopplös romantiker vad gäller gamla nordiska träbyggnader. Den här stugan är byggd på ca två hundra år sedan av finska gruvarbetare enligt uppgifter. Av riktiga timmerstockar och mossa och lera som tätning. Alla andra samtida byggnader är borta och bara grunderna kvarstår så om jag isolerar ordentligt med nutida metoder finns risk att jag förstör den här också men sedan att den själv ruttnar så småningom på naturlig väg är en annan sak. Istället anpassa stugan för mig, anpassar jag mig efter stugan. Det är tanken.

Jag såg att spisen har gått i Donnie Trumps öde, fått lite oförtjänt kritik. Kamin är bra men spisen är mer allsidigt, uppvärmning-matlagning-varmvatten allt i ett. Och sett från självhushållar syn vinkel är det mycket enklare än att tillverka gasol själv ;D och ger också möjligheter att snåla med ved.         

En dylik stuga behöverinte tilläggsisoleras enligt moderna metoder.
Man drevar helt enkelt alla springor, vill man så kan man tapetsera med tidningar, lumpapp eller liknade för extra vindtätning.
Ett sätt man använde förr var att elda rejält under kvällen och sova under rejäla täcken.
Det är inte så jäkla kul att kliva upp på morgonen men man får fort upp värmen genom att snabbt tända.

Jag bodde i vagn kallvintern -10 och enda värmen var vedspis, den var faktiskt inte ens avsett att elda med ved utan det var en gammal kokskamin.
Det var inget ovanligt att vakna med ishinna på vattnet.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

sayerbýr

  • Inlägg: 236
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #42 skrivet: 31 okt-18 kl 15:31 »
Har nu flyttat allt till min tråd om torpet.
Där finns dokumentationen. Nu behöver jag er input.

https://www.alternativ.nu/index.php?topic=191016.msg1796129#msg1796129
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.

VS

  • Gäst
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #43 skrivet: 31 okt-18 kl 17:05 »
En dylik stuga behöverinte tilläggsisoleras enligt moderna metoder.
Man drevar helt enkelt alla springor, vill man så kan man tapetsera med tidningar, lumpapp eller liknade för extra vindtätning.
Ett sätt man använde förr var att elda rejält under kvällen och sova under rejäla täcken.
Det är inte så jäkla kul att kliva upp på morgonen men man får fort upp värmen genom att snabbt tända.

Jag bodde i vagn kallvintern -10 och enda värmen var vedspis, den var faktiskt inte ens avsett att elda med ved utan det var en gammal kokskamin.
Det var inget ovanligt att vakna med ishinna på vattnet.
Där ser man! det är exakt så de tidigare boenden har gjort här. Jag som var skeptiskt pga mitt eget okunskap började riva den vita lumpapp lagret (eller nåt som är väldigt likt det) för att se vad som fanns inuti och se hur timret såg ut från insidan, tänkte då sedan riva allting men tack och lov ringde telefonen och det var chefens chef och det var kris på jobbet, ställde upp för dem och "rivnings jobbet" blev liggandes kvar flera dar tills en jobbarkompis råkade titta in och konstaterade att det är så det ska vara och ingenting annat. Och nu fick jag det bekräftad även skriftligt.

Sorry sayer för vår OT snack!

sayerbýr

  • Inlägg: 236
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #44 skrivet: 31 okt-18 kl 19:21 »
No hard feelings VS!
Alltid nyttigt med annan input. Sitter i lite samma sits som dig med mitt torp. Ska nog hälsa på vid tillfälle och få mer input.

Läs gärna mitt senaste inlägg i bloggen om förstudien jag gjorde idag. Verkar inte lönt att skrämma liv i den gamla spisen. Behöver tid till att riva golvet över vintern och en bättre begagnad, renoverad har jag hittat för halva priset samt en begagnad 1,5 mil från mig för 1000:- som jag kan byta järn i själv.
Här prioriterar jag alltså tid och värderar inte tid i pengar.
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.

VS

  • Gäst
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #45 skrivet: 01 nov-18 kl 18:32 »
Kom gärna förbi! Bjuder gärna på god Sri Lankesisk mat som lagar på Svensk vedspis med lite Fransk rött vin på en Finskbyggd torpstuga  8)
Det är så att jag faktiskt råkar ha en likadan spis Husqvarna 3027 som du håller på att renovera. Jag använder inte den utan kör med en spis som heter Velox 02 en värsting gjutjärn spis från början av 1900 talet. Så om du vill kan du ta med Husqvarna spisen på hemvägen. Som betalning kan du hjälpa mig med ett litet tak jobb som kan ta max ca 2 timmar. Jag vill undvika att göra höjdhoppar jobb själv  :D   

sayerbýr

  • Inlägg: 236
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #46 skrivet: 01 nov-18 kl 22:15 »
Nice, kommer hänga på annan ort under hela november i stort sätt. Åker måndag. Men i december ska vi nog kunna hitta på en tid.
Har du något schema då du fladdrar iväg på jobb stadigt?

Vad tror du om mitt resonemang om spisen då? Du som har en tänker jag.
Lägga samma pengar på en renoverad gjutjärn och lägga tiden på skorsten och golvet. Eller lägga tiden på spisen och vänta med golv och skorsten?
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.

Rolle 007

  • Inlägg: 47
    • Medelpad
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #47 skrivet: 02 nov-18 kl 00:09 »
Din renovering kommer nog att kräva massor av tid, pengar och energi. Köp en begagnad och renoverad spis. Satsa på andra saker som du måste göra istället. Att renovera hus tar alltid dubbelt så lång tid som man kalkylerar med och det kostar det alltid dubbelt så mycket också. Så hushålla om du kan.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu

VS

  • Gäst
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #48 skrivet: 02 nov-18 kl 20:49 »
Nice, kommer hänga på annan ort under hela november i stort sätt. Åker måndag. Men i december ska vi nog kunna hitta på en tid.
Har du något schema då du fladdrar iväg på jobb stadigt?

Vad tror du om mitt resonemang om spisen då? Du som har en tänker jag.
Lägga samma pengar på en renoverad gjutjärn och lägga tiden på skorsten och golvet. Eller lägga tiden på spisen och vänta med golv och skorsten?

Jag förstår att det är roligt att fixa och återskapa gamla grejer men då måste man också kunna improvisera och hitta eller fixa fram det mesta som behövs till det på plats utan en större tidförlust, kostnad, transport mm. annars hamnar man nästan i samma nivå som hobby jägare, mycket oväsen för ingenting. Jag personligen är inte heller så förtjust i emaljerad, som värme källa duger dem inte lika bra som gjutjärn, man tappar värdefulla värme relativt snabbare. Ett torp utan en funktionsduglig skorsten är som en bil utan motor, kan inte komma nån vart med det. En spis utan fungerande skorsten är ingen spis utan bara en järnhög. Eftersom du nu har ställt en direkt fråga kan jag svara så här om jag vore du hade jag satsat all min tid på skorstenen och en gjutjärn spis utan det minsta tvekan.

     

Landet

  • Inlägg: 520
    • Västerbotten
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #49 skrivet: 02 nov-18 kl 21:50 »
 "är inte heller så förtjust i emaljerad, som värme källa duger dem inte lika bra som gjutjärn, man tappar värdefulla värme relativt snabbare"

Blir det sämre förbränning/verkningsgrad i en emaljerad spis? Eller vart tar inmatad energi/ved vägen?

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk


VS

  • Gäst
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #50 skrivet: 02 nov-18 kl 23:23 »
Jag förstår vissa saker är svårt att förstå ibland om man enbart är en teoretiker som oftast bara är ute efter att hitta andras fel.
Energi mängden går ingenstans! Det handlar inte om energi mängden som produceras i eldstaden utan vilket material spisen är klädd med och hur tjock det materialet är. Det är naturligtvis för att lagra värmen som produceras. Emaljerad spisen i fråga precis som många andra sådana spisar är av tunn plåt jämfört med tjockare gjutna järnet som många järnspisar är klädd med som därmed också lagrar värmen längre. Got it?

Landet

  • Inlägg: 520
    • Västerbotten
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #51 skrivet: 02 nov-18 kl 23:41 »
Jag förstår vissa saker är svårt att förstå ibland om man enbart är en teoretiker som oftast bara är ute efter att hitta andras fel.
Energi mängden går ingenstans! Det handlar inte om energi mängden som produceras i eldstaden utan vilket material spisen är klädd med och hur tjock det materialet är. Det är naturligtvis för att lagra värmen som produceras. Emaljerad spisen i fråga precis som många andra sådana spisar är av tunn plåt jämfört med tjockare gjutna järnet som många järnspisar är klädd med som därmed också lagrar värmen längre. Got it?
Är det försök till någon härskarteknik här nu då?
Vågar utan att veta din bakgrund påstå att jag har praktiserat bygg mer och längre än dig både på fritid och professionellt. Förstår heller inte hur jag letar andras fel om jag vill veta hur en emaljerad spis är sämre än någon annan.

Du stoppar in (och eldar upp) ett vedträd med en viss energi om det går rakt upp i skorsten tillgodogör du dig inte energin om en gjutjärnsspis är varm längre så kan ju det vara  bra om man har ett dåligt isolerat hus. Vart tappar man då värmen som du påstår?

Men när du då säger att en emaljerad spis kontra en utan emalj (allt annat oförändrat) skulle vara sämre så blir jag ju nyfiken då jag inte märkt det. Det finns ju de som letar erfarenheter här och då vore det väl bra om de får flera åsikter?

Vet jättemånga gjutjärnsspisar som är totalt värdelösa och emaljerade som är kanonbra och vice versa.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

torbjorn

  • Inlägg: 10195
    • Medelpad
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #52 skrivet: 03 nov-18 kl 09:44 »
Det är synd att så många har glömt bort allt de fick lära sig i fysiken på högstadiet.

Mängden gjutjärn eller plåt i en vanlig vedspis spelar ingen större roll för dess värmelagrande förmåga. Oavsett konstruktion så väger ju en vedspis sällan mer än 150 kg.  Antag att en tredjedel av denna metallmassa värms upp av elden och kan avge värme sedan elden har slocknat.
Järn har en värmekapacitivitet på ungefär 500 J/(kg*K) (lite varierande beroende på om det är stål eller gjutjärn, kolhalt, legeringsämnen mm). Alltså grovt räknat en tiondel av vattens värmekapacitivitet.

Låt oss nu anta att du har värmt upp 50 kg järn (alltså en tredjedel av spisens massa) till 200 °C och du kan ta vara på den lagrade värmeenergin tills temperaturen har sjunkit till 20 °C.  Temperaturskillnaden är alltså 180 °C.  Då får du ut 180 * 50 * 500 = 4500000 J = 4500 kJ. Eller om man så vill 1,25 kWh. Den lagrade energin i spisen motsvarar alltså elström värd drygt en krona.

Slutsats: I en vedspis eller kamin gjord av någon form av järn eller stål, fyller dess värmelagrande egenskaper ingen funktion alls, och är alltså inte värt att ta hänsyn till när man väljer spistyp.

Anledningen till att moderna, vanligvis emaljerade vedspisar värmer sämre än äldre modeller är, som tidigare skrivet i antingen denna eller en annan aktuell vedspistråd, att de moderna spisarna är avsiktligt värmeisolerade för att det inte ska bli odrägligt varmt att stå och laga mat vid dem sommartid. Värmeisoleringen bidrar också till jämnare värme i ugnen än på en gammal oisolerad spis, och mer förutsägbart resultat när man t ex gräddar bröd.
På en emaljerad spis är det mest strålningsvärmen från hällen och plattorna som bidrar till att värma upp rummet. Vill man ta vara på mer värme, så kan man t ex göra det genom att utforma rökgången som en rörspis. En enkel lösning i en befintlig spis vid befintlig skorsten är att ha ugnsluckan öppen när man inte använder ugnen för matlagning.

Men denna värmeisolering har ingenting med eldstadens verkningsgrad att göra. Hur effektiv eldstaden är, beror ju på hur genomtänkt den är med tanke på var draget släpps in, risk att spisen kyls av okontrollerad tjuvluft, väl placerade insläpp för sekundärluft mm.  Och ännu mer än av konstruktionen, beror verkningsgraden på att den som eldar spisen känner till hur förbränningsprocessen går till och begriper hur hen ska  kontrollera eldning och drag på optimalt sätt.

 

VS

  • Gäst
SV: Vedspis - ny eller äldre renoverad?
« Svar #53 skrivet: 03 nov-18 kl 10:21 »



Är det försök till någon härskarteknik här nu då?
Vågar utan att veta din bakgrund påstå att jag har praktiserat bygg mer och längre än dig både på fritid och professionellt. Förstår heller inte hur jag letar andras fel om jag vill veta hur en emaljerad spis är sämre än någon annan.

Du stoppar in (och eldar upp) ett vedträd med en viss energi om det går rakt upp i skorsten tillgodogör du dig inte energin om en gjutjärnsspis är varm längre så kan ju det vara  bra om man har ett dåligt isolerat hus. Vart tappar man då värmen som du påstår?

Men när du då säger att en emaljerad spis kontra en utan emalj (allt annat oförändrat) skulle vara sämre så blir jag ju nyfiken då jag inte märkt det. Det finns ju de som letar erfarenheter här och då vore det väl bra om de får flera åsikter?

Vet jättemånga gjutjärnsspisar som är totalt värdelösa och emaljerade som är kanonbra och vice versa.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

Nej nej jag har inga som helst avsikter för att ifrågasätta eller döma ditt yrkeskunnande utan det här gäller bara spisen. Jag vet också att de flesta användare här har växt upp med de information som jag håller på att läsa mig till och provar mig fram i praktiken.
Apropå härskarteknik känsla du fick kan den bero på det lite halv bra förflutet du och jag har som två användare. Du har rätt angående flera åsikter är bra för oss alla användare, just tack vare det fick vi Torbjörns lärorika inlägg som avgör alla oklarheter.

Att den emaljerade Husqvarna spisen var sämre än gamla Velox 02 gjutjärnspisen som värmekälla är nåt som jag kunde uppleva här i praktiken. Att sedan den berodde mer på isoleringen på Husqvarna spisen har än värmelagringen på järnspisen är nu ett faktum.               


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

209 gäster, 15 användare (5 dolda)
Berberis, Liisa, Bankiren, skogaliten, Vispen74, TEF 20, hofboss, fri, Landet, LimJans

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser