Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Diesel aggregat elverk  (läst 1726 gånger)

Lagnehamn Tollheim

 • Inlägg: 10
  • Västmanland
Diesel aggregat elverk
« skrivet: 03 sep-18 kl 13:56 »
Funderar på att säkra upp med ett elverk i hemmet.
Främst driva vattenpumpen få lite ljus och ladda mobil eller liknande.

Vad har ni för förslag?
Vad ska jag tänka på?

Priser?

Postat med Alternativ.nu´s app


Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10796
  • Östergötland
SV: Diesel aggregat elverk
« Svar #1 skrivet: 03 sep-18 kl 15:42 »
Om du inte vill binda mycket pengar och bara skall ha ett par kilowatt enfas så skulle jag rekommendera ett bensinelverk, ett så kallat Kinaverk som kan heta lite olika. Det sitter en Hondakopiemotor i dem och de är förvånansvärt slitstarka och pålitliga. Och billiga, oftast 2000 kr.

Har sett trefas elverk med dieselmotor för 10 000 kr, men har inte provat sådana. Har trefas generator till traktorn om det kniper, men det är en tung och lite jobbig lösning. Det finns även enfas dieselverk, både Kinaverk och finare. Ett begagnat Perkins är nog en pärla om du kommer över.

torbjorn

 • Inlägg: 11775
  • Medelpad
SV: Diesel aggregat elverk
« Svar #2 skrivet: 03 sep-18 kl 18:24 »
Som redan antytt, börja med att bestämma om du ska ha enfas eller trefas. Gör en effektbudget för att få klart för dig hur hög effekt du måste ha på elverket. Se över om du bara har enfasutrustning eller om det finns någon trefaspryl (t ex pump i borrad brunn) som måste hållas igång. Tänk på att en del enfas elmotorer (asynkronmotorer) kräver mycket hög startström och kan vara svåra att få igång om de ska matas från ett klent elverk. Billiga vattenpumpautomater, kompressorer i kyl- och frysskåp mm är exempel på sådana.

Billiga trefaselverk fungerar bäst om de huvudsakligen får mata symmetriska trefaslaster, de mår inte bra om man tar ut mycket ström på en enda fas. Man kan t o m bränna sönder generatorn innan någon säkring löser ut om det vill sig illa.

Ett tips beträffande alla billiga elverk med kinesisk kopia av någon japansk motor (vanligtvis Honda när det gäller bensinmotorer, Yanmar för dieslar) är att kolla och om nödvändigt justera ventilspelet det första man gör.  Ofta är det slarvigt inställt från fabrik, och om spelet är för litet på avgasventilen kan den brännas första gången motorn belastas hårt och länge.
Det är också vanligt på dessa motorer att de är dåligt rengjorda från spån mm från tillverkningen. Det kan vara lämpligt att göra en "riktig" inkörning av motorn och göra flera oljebyten under den första tiden, så är risken mindre att motorn skär efter några timmar den dag det är skarpt läge och elverket verkligen behövs.
Tänk på att de små dieslarna brukar ha ett oljefilter av typ nylonsil, som sitter innanför en plastplugg på vevhuset och som MÅSTE rengöras i samband med oljebyte. Ofta står det inget om det där filtret i bruksanvisningarna för kinaelverken, det syns inte på en gång att det är ett filter innanför pluggen, och om man slarvar med rengöringen dröjer det inte länge förrän man har ett haveri.
Efter att ha varmkört motorn ordentligt några gånger kan det vara idé att efterdra topplocksmuttrarna och samtidigt justera ventilspelet en gång till.

torpjens

 • Inlägg: 2209
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Diesel aggregat elverk
« Svar #3 skrivet: 03 sep-18 kl 18:54 »
Finns enfas elverk med äkta Hondamotor som inte är ohyggligt dyra. Ett exempel https://kvanumsjarn.se/product.html/kvm-h-3000?category_id=13 som klarar mycket enfaslast och har en bra motor. Jag har ett liknande, samma motorfabrikat men annan generator.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

349 gäster, 11 användare (4 dolda)
hofboss, alternaiv, [nomnom], Banelinjen, skogaliten, anders flix, Alexn72

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser