Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bevattningspump  (läst 3025 gånger)

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
Bevattningspump
« skrivet: 16 jun-18 kl 20:26 »
Vi vattnar från en bevattningsdamm ca 50 från odlingarna. Köpte ny pump och den fungerade bra tills den tippade och lutade framåt. Vet inte hur länge den stod och gick i den positionen. Vattnet slutade komma. Den pumpade tomt, inte länge men tillräckligt, den vägrar nu att starta. Vi dvs maken får upp trycket jättebra - men det stannar inte kvar utan pyser ut allt på en gång.
Pumpen var ganska dyr och den måste stå plant. Det är inga problem med smuts i vattnet för silen satt kvar som den ska. Den gamla pumpen råkade ut för samma sak så det kanske är någon som vet hur man ska göra med lutande ovilliga pumpar? Annars får vi vänta tills "han som vet på Bauhaus" är tillbaka på måndag. Det går ju också bra även om det mesta slokar nu och frösådden den mår så klart inte heller bra. Här på Öland har det inte regnat en droppe på åtskilliga veckor.

torbjorn

 • Inlägg: 10826
  • Medelpad
SV: Bevattningspump
« Svar #1 skrivet: 16 jun-18 kl 21:39 »
Vad är det för slags pump? Kolvpump, centrifugalpump, någon annan slags anordning? Är den handdriven eller motordriven (el eller bensin)? Är det en komplett pumpautomat med pressostat, hydropress mm eller bara en pump?
Bilder på den?

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Bevattningspump
« Svar #2 skrivet: 17 jun-18 kl 10:52 »
Den heter Neptun 700W  Behållarvolym 18 l och eldrift 230 Volt Med manometer avtappningsplugg tryckställare mm. Kan det vara en sugpump?  Förfilter använder vi så klart. Det står om pumphjul och termosensor och sen vet jag inte mer. Den är rengjord.

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Bevattningspump
« Svar #3 skrivet: 17 jun-18 kl 11:06 »
Här är den. Tog bilden från Bauhaus vågar inte gå ner till den stressade maken och ta bilder just nu.

ensamhet

 • Inlägg: 3600
  • Lappland
SV: Bevattningspump
« Svar #4 skrivet: 17 jun-18 kl 12:23 »
Pumpar av den där modellen står ganska ostadigt.
Om ni får igång den eller köper en ny, sätt fast den i något så den inte tippar.
En SJ pall kanske?

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Bevattningspump
« Svar #5 skrivet: 17 jun-18 kl 15:15 »
Går det att få ordning på den igen? Den är igång nu efter timmavis övertalningsförsök men när vi stänger av den nu blir det ett elände att starta den igen.

torbjorn

 • Inlägg: 10826
  • Medelpad
SV: Bevattningspump
« Svar #6 skrivet: 17 jun-18 kl 17:17 »
Finns det bottenventil i änden av sugledningen, och fungerar den och håller tätt? Och är hela sugledningen perfekt tät så att pumpen inte kan suga luft någonstans?

Hur stor är sughöjden (höjden från vattenytan i dammen till platsen där pumpen står) ? Hur lång är sugledningen och vilken dimension är det?

Den där pumpen ser ut ungefär som alla andra billiga pumpautomater, både sådana för bevattningsbruk och sådana som är godkända för dricksvatten.

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Bevattningspump
« Svar #7 skrivet: 17 jun-18 kl 19:27 »
Maken tror att det är genom bottenventilen trycket försvinner. Trycket försvinner först långsamt och reste sedan blixsnabbt. Nu har pumpen  gått flera timmar men när vi sedan stänger av den måste man göra en återstart med vatten och cykelpump. Sughöjden är ca 1.5 m. Slangen vet vi inte men i morgon köper maken en ny slang. Men den funkade innan pumpen tippade.
Vad händer när den tippar eller kalla det gärna för  "står på näsan"? vår tidigare pump tippade också och blev efter det så besvärlig att få igång så vi köpte den här.

torbjorn

 • Inlägg: 10826
  • Medelpad
SV: Bevattningspump
« Svar #8 skrivet: 17 jun-18 kl 21:09 »
Kan det vara så att anslutningen för sugledningen har fått en törn och nästan brutits loss från pumpen när den tippade? Antingen kan det då ha blivit en spricka i pumphuset där den suger luft, eller också har slang, kopplingar och övergångar blivit tilltufsade.
Ett fel jag har sett på pumpar där pumphuset är av tunn rostfri plåt, är att på insidan finns en O-ring som ska täta mellan suganslutningen och det "inre" pumphuset, den kan glida ur läge om det yttre huset har fått en smäll och sedan blir pumpen hopplös att få att "ta" tills man har plockat isär och lagt O-ringen i rätt läge igen.

Om bottenventilen är otät, så är det väl bara att plocka isär den och se om man hittar en orsak till det, och sedan åtgärda detta. Enklaste sättet att kolla den saken är att lyfta upp bottenventilen omedelbart när pumpen har stängt av, och se om det rinner ut vatten ur den.

Kerstin Stiby

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Bevattningspump
« Svar #9 skrivet: 18 jun-18 kl 09:04 »
Tack snälla Torbjörn för all hjälp och goda råd. Vi återkommer här om vi hur det gick. Maken är mycket teknisk men när han är pressad då fungerar han sämre (svår torka här på Öland och nysådd nyplanteringar mm) . Men din hjälp och tips har han i alla fall något att hålla sig i. Han tröstar sig med att han inte kan vara bra på allt. Men det är han faktiskt nästan i alla fall när han sansat sig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser