Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slowcooker  (läst 3967 gånger)

javill

  • Inlägg: 9382
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #40 skrivet: 16 okt-19 kl 03:24 »
Det funkar bra att göra ärtsoppa i en slow cooker. Bruna bönor och Boston baked beans har jag också gjort med ok resultat.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

malarmaster

  • Inlägg: 3823
    • Småland
SV: Slowcooker
« Svar #41 skrivet: 16 okt-19 kl 10:20 »
Vad gäller möjligheterna till att själv tillreda mina älskade vita bönor med tex tryckkokare eller  slow cooker fick mig att tänka till.  När jag har försökt att själv koka bönor är det inte bara den långa koktiden, som jag upplever negativ utan också smaken.  Jag  tycker alltid att köpta bönor är mycket godare.
I onsdags gjorde jag ett nytt försök med pintobönor.  Blötläggning ett dygn och så kryddade jag med vit- och svartpeppar, lagerblad, spiskummin, salt.  Jag följde proceduren att byta vatten osv.  Det blev betydligt längre koktid och jag lyckades inte heller den här gången få till en smaklig pintobönsröra, som den smakar på Tacorestaurangerna.

En annan älsklingsmat jag inte klarar är det indiska kökets dhall.  Om jag kunde få till denna som det smakar på restauranger skulle jag berika min kost.  Där är det inte koktiden utan kryddorna.  Jag lyckas inte heller med Dhall då jag använder färdiköpta kryddor. 

 
Något man upptäckt i London (där det finns indiska kök på varje gata) är att det krävs en indisk kock för att lyckas. samma slutsats har man kommit till i Sverige då de få indiska restauranger som finns importerar kockar. Har provat flera kök med andra kockar bl.a ett ställe med afgansk kökspersonal och de har inte lyckats. Något med det indiska köket kräver fingertoppskänsla som man tydligen bara kan få med indiska lärare.

mattias_33

  • Inlägg: 315
    • Hälsingland
SV: Slowcooker
« Svar #42 skrivet: 16 okt-19 kl 13:49 »
Det funkar bra att göra ärtsoppa i en slow cooker. Bruna bönor och Boston baked beans har jag också gjort med ok resultat.

Hur är det med vatten bortfall ala ånga?
Hur lång tid tog det för en ärtsoppa?  På spisen är det ju snitt 3-4 timmar.
Dang Dang We!

javill

  • Inlägg: 9382
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #43 skrivet: 16 okt-19 kl 16:31 »
Hur är det med vatten bortfall ala ånga?
Hur lång tid tog det för en ärtsoppa?  På spisen är det ju snitt 3-4 timmar.

Jag minns inte receptet riktigt men brukar googla upp recept på nätet. Provade ett ärtsopperecept med morötter men gillade inte att soppan blev så orange. Vet inte om man brukar ha i morötter i ärtsoppa i vissa delar av Sverige.
Jag har använt mindre vatten än vanliga ärtsopperecept från början och tillsatt mer i slutet vid behov.
När jag använder slow cookern laddar jag den på morgonen/förmiddagen sätter på low så är det klart på kvällen. 7-9 timmar kanske. Har jag fläsk i brukar jag ta upp biten tidigare så det inte kokar sönder helt. Delar det i bitar och tillsätter i slutet igen. Smakar av och slutkryddar.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Sommartorparn

  • Inlägg: 2830
SV: Slowcooker
« Svar #44 skrivet: 16 okt-19 kl 22:23 »
Som flera har skrivit: Det går jättebra att koka ärtsoppa och risgrynsgröt i koklåda. Det går åt lite mindre vätska har jag för mig. I princip kokar man maten några minuter på spisen och ställer sedan ner grytan i något isolerat. En del kör med hö i en trälåda. Jag har använt en helt vanlig kylväska, men då måste man skydda plastbotten och sidor, tex med grytunderlägg i botten och en badhandduk eller tidningar runt den heta kastrullen. Det fanns en bra artikel i tidningen Vi för årtionden sedan om den här metoden och några recept. Dock ska man vara försiktig med köttkokning, har jag för mig.

Palle500

  • Inlägg: 80
SV: Slowcooker
« Svar #45 skrivet: 17 okt-19 kl 01:05 »
Prova att lägga några brickor/mynt under kastrullen så kanske du kan få till ett sjudande läge?

mattias_33

  • Inlägg: 315
    • Hälsingland
SV: Slowcooker
« Svar #46 skrivet: 17 okt-19 kl 08:37 »
Prova att lägga några brickor/mynt under kastrullen så kanske du kan få till ett sjudande läge?

Är inte det tricket till för äkta gjutjärns plattor?
Dang Dang We!

mattias_33

  • Inlägg: 315
    • Hälsingland
SV: Slowcooker
« Svar #47 skrivet: 17 okt-19 kl 16:45 »
Jag var in på Lidl när jag ändå var in till storstan. En slow cooker vid namn SILVERCREST. 6 liter och 3 år garanti.
Duger den till ärtsoppa så blir jag glad. Kostade ju mindre än en begagnad på blocket.
Dang Dang We!

 

Berberis

  • Inlägg: 742
    • Närke
SV: Slowcooker
« Svar #48 skrivet: 17 okt-19 kl 18:12 »
Prova att lägga några brickor/mynt under kastrullen så kanske du kan få till ett sjudande läge?
Det har jag också funderat på. Någonstans i mitt minne kom jag på att husmödrarna kunde sticka in brödkniven en bit under kastrullen. I så fall en ganska tunn kniv med trähandtag. (Kanske rentav en gammal brödkniv från Karlsson och Nilsson?) Jag kan bara inte minnas var jag läst eller hört om det. Maken hade aldrig hört talas om det knepet. Det är alla fall ett knep som måste hållas absolut hemligt för små barn.

javill

  • Inlägg: 9382
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #49 skrivet: 18 okt-19 kl 04:07 »
Jag var in på Lidl när jag ändå var in till storstan. En slow cooker vid namn SILVERCREST. 6 liter och 3 år garanti.
Duger den till ärtsoppa så blir jag glad. Kostade ju mindre än en begagnad på blocket.
Det kan den säkert. Jag har en liknande med gryta/skål i keramik. Gav 300kr för den och den funkar bra för de behoven jag har.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

mattias_33

  • Inlägg: 315
    • Hälsingland
SV: Slowcooker
« Svar #50 skrivet: 11 nov-19 kl 20:00 »
Jag gjorde då min första ärtsoppa i slowcookern. Och jäklar vilken bra maskin. Ett paket ärtor, en fin hackad rökt fläskbit, 2 hackade gula lökar, 2 liter vatten, lite kryddpeppar, blev tvungen att ta 3 st köttbuljonger för att få en smak jag uppskattar. När jag kokade på spisen så behövde jag alltid 2 st. Så det var ju annorlunda.
Men va paff jag blev då jag såg att lökbitarna fanns kvar! På spisen så kokade dom alltid bort.
Ca 6 timmar tog det på medeltemp i  5 timmar och en timme i slutet på högsta för att ånga bort lite mer vätska.
En skål ärtsoppa till frukost nu sålänge maskinen puffar å går som den ska. Ett kok räcker en vecka ungefär.
Dang Dang We!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

243 gäster, 8 användare (1 dolda)
Milla71, redkite, karsan, lommeland, Torparsjäl, dr.blom, Bokesliden

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser