Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bästa torkapparaten?  (läst 1040 gånger)

Bergamott

 • Inlägg: 9
  • Södermanland
Bästa torkapparaten?
« skrivet: 07 okt-17 kl 17:02 »
Hej! Jag skulle vilja veta vad ni som torkat mycket bär, frukt, svamp, grönsaker....har för tips om bästa sättet att torka samt bästa torkapparat, om ni tycker att det behövs sådana.

Tacksam för svar! :)
/B
Flyttbar stadslantis

lichiplommon

 • Inlägg: 485
  • Hälsingland
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #1 skrivet: 07 okt-17 kl 17:24 »
Jag har för första gången i mitt liv skaffat en torkapparat av märke stöckli. Jag tycker den funkar bra. Kvaliten av grönsakerna och kryddorna är bra. Det går fint att torka även annars svårtorkade kryddor som tex basilika utan att tappa arom. Jag har odlat i många år och torkat 'på traditionellt' sätt. Men med denna manick går det även att torka tex purjolök eller lök. Purjo och selleri tänker jag mig som soppbas på vintern och lökpulver som krydda på varma mackor och liknande.  Tomaterna blir mycket bättre än i en bakugn på låg värme. Jag tror att lönar sig på sikt. Jag hade tänkt torka blåbär men det blev inte av eftersom det i princip inte fanns några bläbär hos mig......

christelle

 • Inlägg: 7463
  • Blekinge
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #2 skrivet: 09 okt-17 kl 07:48 »
Hej! Jag skulle vilja veta vad ni som torkat mycket bär, frukt, svamp, grönsaker....har för tips om bästa sättet att torka samt bästa torkapparat, om ni tycker att det behövs sådana.

Tacksam för svar! :)
/B
Om du söker tex "torkapparat" i googlefältet uppe till höger så får du upp flera trådar som handlar om torkapparater och torkning.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

ärt

 • Inlägg: 492
  • Halland
  • www.lillanabben.se
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #3 skrivet: 09 okt-17 kl 07:56 »
Det finns många typer av torkapparater att köpa. Sist jag såg en hos en bekant så var det ett plastinferno med el värme. Efter torkningen lades de torkade äpplena in i en vakumpackare. sedan förvarades de vakumpackade äpplena i frysen.
 Man vill ju få torknings processen att gå så fort som möjligt. Därför värmen och fläckt för att få bort den fukt berikade luften. Processen bör ske i mörker och inte överstiga max 40 grader.
 Har byggt några torkar. Det är ramar med nät (ollor). Här har jag inte löst problemet med vilket material näten bör ha men för närvarande använder jag mest de av metall. Ollorna står ovanpå varandra i en trälåda. I botten som är ett hål lika stort som ollorna är ett tyg spänt för att inte få med allt dam o annat elände som virvlar runt i hemmet. Toppen av lådan har ett uttag som kopplas till ventilationskanalen i skorstenen. Fungerar med någon typ av grövre slang.
 När jag torkar sådant med tjocka blad el stjälkar håller jag dem i ett knippe och skär med kniv strimlor på ca. två cm innan det som ska torkas läggs på ollorna
 När so torkningen är klar (stjälkarna knäcks) smular jag det torkade i en på loppis köpt rund aluminium bunke. Bunken har hål. Storleken på hålen beror på vad som ska beredas. Det är avstånden mellan hålen som är grejen. Sitter hålen tätt följer det mesta med men är där en yta mellan lägger sej stjälkar o annat där. är man inte nöjd med det som kommer ut ur "sikten" är det bara till att upprepa. Under sikten är en annan bunke som passar i den övre.
 Svåras har jag tyckt det är att bereda kummin. Antingen får man vara ute efter det at man siktat det torkade eller inne och blåsa på det man "kastar". Ute en dag när det är lite vind, då drar den med sej damm och det små bösiga.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

kretslopp

 • Inlägg: 1092
 • 66 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #4 skrivet: 09 okt-17 kl 12:21 »
Våran heter Evermat. Den har termostat med gradantal och taimer. Viola min sambo torkar mycket på den av alla sorter. Nu senast var det trattkantarell. För att det ska hålla sej strör vi grovsalt i burkar med svamp och grönsaker och pärlsocker i fruktburkar. Vi ar haft den här modellen i 20 år nu, den fungerar mycket bra.
kretslopp

Bergamott

 • Inlägg: 9
  • Södermanland
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #5 skrivet: 09 okt-17 kl 14:15 »
Tack för era svar!  :)
Flyttbar stadslantis

TL

 • Inlägg: 826
  • Östergötland
SV: Bästa torkapparaten?
« Svar #6 skrivet: 09 okt-17 kl 20:29 »
byggt själv torkar ca 25 liter trattkantarell per gång torrt över natta.
10 cm höga ramar med ett polyester nät tror ja de e av.
mvh Thomas
lev väl
Livet e hårt grymt orättvist.
Men en kan göra skillnad.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

67 gäster, 3 användare
Toll, busholle, t_n

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser