Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Behöver jag fårstängsel?  (läst 1999 gånger)

Hönsmorsan

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
Behöver jag fårstängsel?
« skrivet: 06 maj-16 kl 07:36 »
Hej.

Jag har idag 5 st Shropshire tackor, som går i hage med 4 st eltrådar. Funkar hur bra som helst.
Har nu tänkt köpa klövsjö- eller Värmlands får.

Hit är dessa att stängsla in? Är det rymmare?
Vi har vinterhagen med blandning av berg, skog och gräs. På sommaren går de på rena ängsmarker.

Tacksam för svar 😏

matte666

  • Inlägg: 1
SV: Behöver jag fårstängsel?
« Svar #1 skrivet: 06 maj-16 kl 11:08 »
Första året jag hade får så funkade eltråden som jag haft till hästarna inga problem alls. Men året efter blev det total kaos vilket slutade i mycket pengar som skulle fram fort och mycket jobb som snabbt skulle göras. Tänk på det grannen vill inte ha andras kreatur i sin gräsmatta  ;D

 

skogaliten

  • Inlägg: 1117
    • -
SV: Behöver jag fårstängsel?
« Svar #2 skrivet: 06 maj-16 kl 13:55 »
Dina stängsel fungerar säkert, 4-eltrådar är väl ett bra standardstängsel för får. Eventuellt behövs ett starkare aggregat och/eller bättre jordning.

Har man ordentlig "sprutt" på elen, så behöver man absolut inte fårstängsel. Jag vill t.o.m. påstå att dåliga fårnätstängsel (som saggar, och har billiga knutar på maskorna som kan flytta sig) är sämre än halvdana elstängsel om det är bra kräm på elen.

Mycket välbyggda fårnätstängsel, gjorda med Titannät (eller mots. annat märke),  som har hög kvalitet på tråden och fasta knutar som inte kan glida, kompletterade med eltråd över och nertill, är väl det mest "kassaskåpssäkra" stängsel man kan ha, både för att hålla fåren inne, och för att skydda sig mot rovdjur. Men dessa är dyra, både i materialkostnad och komplicerade att sätta upp på ett bra sätt.

Det är antagligen lätt för dig att uppgradera ditt elstängsel om det är lite klent elmässigt. Något nytt stängsel behövs antagligen inte. Räcker inte elaggregatet till, byt upp dig, eller komplettera jordningen om den är dålig.

Mät spänningen på eltrådarna, bör var minst 4-5000 volt, och att aggregatet kan ge stötar på minst 8-10 joule. Byta elaggregat är arbetsmässigt enkelt, jämfört med att bygga nytt stängsel.

Vi har haft Allmogefår (Helsinge) i över 10 år, och har, förutom på vinterrasthagen, uteslutande elstängsel. Vi har runt 20 tackor över vintern, och mer än 10 hektar stängslade. Vi har inga rymningar alls.

Våra stängsel håller 8-9000 volt när det är helt rent med växtlighet under nedersta tråden, och vi låter aldrig elen falla under 3500 volt. Då trimmar vi.

Hästar är väldigt känsliga för el, och håller sig innanför stängsel som fåren knappt märker att de finns. Aggregat som ger 1000-1500 volt och någon enstaka joule i stötarna räcker bra för att hålla hästar inne (utom notoriska rymmarponnies).

Hönsmorsan

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Behöver jag fårstängsel?
« Svar #3 skrivet: 07 maj-16 kl 08:19 »
Tack för ett informativt och bra svar.
Det gjorde ett stort sparande på på både kropp och ekonomi.☀️😀


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

197 gäster, 2 användare
camedriz, javill

* Forum

* Om tidningen Åter- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser