Gjutjärnet i sig är mer en nostalgikänsla och förbränningsmässigt ligger de vanliga gamla h-qvarna,kockum,thermia,klaverström,ankarsrum,nävekvarn mfl. långt efter de modernare spisvarianterna. Eldar man bara nån enstaka gång eller bara när det är strömavbrott och dessemellan ser den som en assessoir till huset finns en del charm med dem men som brukbar värmekälla för dagens livsstil.....nä nä. Det var förr som det alltid satt nån med en sprucken kaffekopp och stoppade in småpinnar var 7:nde minut som den var av nöden tvungen. Var man borta 10 min hade det slocknat. AGA-spisen började så smått likna nåt och finns i nytillverkning om nån har råd. En köksspis är gjord för att laga mat på och har som regel en effekt på 4-6 kw som i huvudsak är koncentrerat till kokplattorna där det ska lagas mat. Ska man värma huset väljer man en kökspanna som kopplas till radiatorsystemet.