Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saft från 91  (läst 6930 gånger)

Gilbert

  • Gäst
SV: Saft från 91
« Svar #20 skrivet: 11 okt-15 kl 17:44 »
På landet kan man köpa/handla/byta en styckad hjort i vakuum förpackningar helt utan problem. Det byts och säljs genom vänner och bekanta. Hjortfärs gillar många när jägaren använder blyfritt.
I älgjakt tider (start i morgon) finns många förfrågningar om att få köpa älgkött.

Länkarna till Livsmedelsverket hjälper lixom inte här.

Jag har blåbär och hallonsaft från 97, tänkte testa den.


Gilbert

  • Gäst
SV: Saft från 91
« Svar #21 skrivet: 11 okt-15 kl 17:49 »
Den smakar blåbär och hallon!!!

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft från 91
« Svar #22 skrivet: 11 okt-15 kl 18:03 »

...

Jag har blåbär och hallonsaft från 97, tänkte testa den.
På nån ovetande kund då?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft från 91
« Svar #23 skrivet: 11 okt-15 kl 19:07 »
På landet kan man köpa/handla/byta en styckad hjort i vakuum förpackningar helt utan problem. Det byts och säljs genom vänner och bekanta. Hjortfärs gillar många när jägaren använder blyfritt.
I älgjakt tider (start i morgon) finns många förfrågningar om att få köpa älgkött.

Länkarna till Livsmedelsverket hjälper lixom inte här...

Även om du inte är medveten om det så har du ett ansvar.
"När jägaren vill leverera sitt eget nedlagda vilt utanför sitt eget hushåll uppstår dock ett juridiskt ansvar för jägaren att inte utsätta den mottagande parten för risker (se förordning (EG) nr 178/2002, artikel 14). Detta gäller alltid oavsett om det är fråga om vilt med päls/fjäderdräkt eller kött av vilt, och oavsett om det handlar om små eller större mängder". http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/jakt/#Lagstiftning om vilt
Hjortar kan ha tuberkulos, vildsvin trikiner etc
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Saft från 91
« Svar #24 skrivet: 11 okt-15 kl 21:06 »
;) Det är för att det ska gå att se exakt när den är tillverkad, om det skulle bli något fel i produktionen.
Ja.  Visst.  Men varför inte då stämpla vilken dag varan är slaktad, mjölkad, värpt, skördad?  Och i den tryckta texten en, just det, hint om hur länge varan kan tänkas vara god och hälsosam?

  Och kanske en liten instruktion om hur man luktar sig fram  ...

  Hur gick det med saften. Joxaren?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

torbjorn

  • Inlägg: 14003
    • Medelpad
SV: Saft från 91
« Svar #25 skrivet: 11 okt-15 kl 22:24 »
Min mor gjorde kopiösa mängder svartvinbärsgelé hösten 1974, och jag tror den sista burken inte gick åt förrän en bit in på 90-talet.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14829
    • Östergötland
SV: Saft från 91
« Svar #26 skrivet: 11 okt-15 kl 22:30 »
  Hur gick det med saften. Joxaren?

-Joxaren! -Vakna! Ligg inte där och larva dig!

Gilbert

  • Gäst
SV: Saft från 91
« Svar #27 skrivet: 12 okt-15 kl 01:14 »
Senaste militära leverpastejen var nog från 1947.

Lever är bra för synen!!


"Den som lever får se ...."

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3964
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Saft från 91
« Svar #28 skrivet: 12 okt-15 kl 07:17 »
Sylt, saft och gelé hemmatillverkade på gängse sett genom kokning av bär, och med direkt upptappning på ren burk/flaska lär svårligen innehålla några campylobacter. Och fanns inte campylobacterna där 1991 när locket skruvades på, lär de inte finnas där 2015. Alkemi fungerar lika lite på bakterier som på grundämnen!
En betydligt värre produkt är kycklingkött från mataffären, som ändå producerats av stora företag som har godkännande av Livsmedelsverket - där bara hoppar det av campylobacter!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Saft från 91
« Svar #29 skrivet: 12 okt-15 kl 07:34 »
I de smaktester som tränade personer utför så uppfattar de flesta mat som dålig när det är 107-108 bakterier per gram. Därmed fungerar våra sinnen för de bakterier som kräver en hög dos för att vi skall bli sjuka. Medan de bakterier som kan göra oss sjuka med bara ett hundratal bakterier naturligtvis aldrig kan uppfattas av några sinnen, halterna kan vara så låga att de nästan inte ens kan detekteras med traditionella labbmetoder och ändå orsaka sjukdom.

I det senaste stora salmonellautbrottet, då kryddor innehöll Salmonella, var halterna så låga att de i flera fall missades i labbet, men folk blev ändå sjuka! Kanske saknade dessa personer supersmaksinne?

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21194


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

430 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser