Större delen av effektiviseringen av frysar sedan 1990 är just effektivare isoleringsmaterial som dessutom är tunnare än de gamla materialen.
Vanlig billig typ av uretan 30mm kan vara effektivare än 110mm mineralull. Idag finns ännu effektivare material i de mest energisnålaste frysarna.
Nja. Uretanskum har använts som isolering i frysar åtminstone sedan 70-talet. Äldre typer av uretanskum skrumpnade ihop med tiden och förlorade sina isolerande egenskaper, men tillverkarna har väl lärt sig med åren. Mineralull är ytterst sällsynt, man upptäckte redan på 60-talet att den drog åt sig för mycket fukt och var i praktiken oanvändbar. En del gamla Electrolux-frysar (och kylskåp) hade på 60-talet en mycket effektiv, men dyr, isolering av många lager paraffinerad wellpapp.
Jag skulle vilja påstå att de saker som har gjort frysar mer energieffektiva framför allt är följande:
1) Tidiga missbildade automatavfrostningsanordningar med elektriska värmeelement har avskaffats.
2) När man gick över från det gamla kylmediet R12 till R134 omkring 1992-93, så fick hela kylmediekretsen en uppryckning och omdimensionering som förbättrade verkningsgraden en hel del. Samma sak har skett en gång till på senare år när en del tillverkare har gått över till R600a.
3) Kompressormotorer med ständigt inkopplad driftkondensator utöver den startlindning som användes sedan tidigare, infördes i mitten av 90-talet. Ger dels bättre verkningsgrad hos motorn tack vare lägre järnförluster i statorn (roterande magnetfält istället för pulserande) och dels bättre effektfaktor.
4) Elektroniska termostater som ger bättre kontroll på drift- och paustider, det ger mindre risk att vissa exemplar av frysar startar och stoppar med alltför korta intervall som det kan bli med mekaniska termostater där varje exemplar har sina individuella egenheter, som kanske blir ännu värre efter ett antal års åldring. Började införas på 90-talet men så sent som omkring 2008 fanns det fortfarande kyl och frys - som regel billiga modeller - med mekanisk termostat.
5) Mer avancerad kompressor- och kylteknik övertagen från luftvärmepumpsbranschen, t ex frekvensstyrd kompressor och elektroniskt styrd expansionsventil istället för det gamla kapillärröret. Sådan teknik hittar man i de dyra och bra energiklassade frysarna idag, men inte i billiga modeller.