Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Cider (Ciderboken)  (läst 6678 gånger)

Gilbert

  • Gäst
Cider (Ciderboken)
« skrivet: 31 jul-15 kl 10:23 »
Äntligen fått tag på Ciderboken och några Spidel jästankar på 30 liter.

Precis lagom till Äpple-säsongen. Eftersom saften från körsbären (bigarråerna) blev blek så kanske Cider blir bättre. Mindre socker och mera smak från bären.


Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #1 skrivet: 31 jul-15 kl 11:01 »
Att jäsa grejer är roligt, särskilt resultatet är kul att ta del av  :)
Vill du delge något recept? Vilken jäst använder du till cider?
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

 

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #2 skrivet: 31 jul-15 kl 11:23 »
Jag har kontaktat humle.se om jästsorter. Jag är inte intresserad av alkoholstarka turbojäster utan sådant som mest bevarar fruktkaraktären så mycket som möjligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #3 skrivet: 07 aug-15 kl 17:21 »
Det bubblar i Spidel tankarna!!

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #4 skrivet: 07 aug-15 kl 19:40 »
Om du bara har äpplen avsedda att äta, så är det risk att du får liknande problem som med sötkörsbären!

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #5 skrivet: 07 aug-15 kl 20:41 »
Sötkörsbärens saft blandades med osockrad röda vinbärssaft och blev helt ok!

Brygger man cider på t ex körsbär och rabarber så är större delen av basen äpplen (äppelmust).

Jag tänker inte använda "spontanjäsning" fler gånger, tänkte prova champagne jäst.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #6 skrivet: 10 aug-15 kl 16:30 »
3 st nya jästankar på 30 liter. Fabrikat Spidel med tillhörande jäsrör som många stör sig på men inte jag. Många vill ha den vanliga glas/plast röret där man kan se varenda bubbla.
I dessa så pyser/bubblar det till ca 1 gång i minuten med lite mera varje gång. Det både syns och hörs och det räcker.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #7 skrivet: 10 aug-15 kl 17:33 »
Det kanske syns bättre så här.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #8 skrivet: 11 aug-15 kl 12:02 »
Ofta används olika blandningar till cider.

2 delar söta äpplen
2 delar syrliga äpplen
1 del vildapel (lite beska)

Man kan även lösa problemet med "rätt" äpplen för cider genom att använda Rabarber, då behövs ingen vinsyra och Rönnbär som ger beskhet (tannin).

1/2 kg rönnbär och 2 kg rabarber till varje sats vanliga äpplen.

Man skär rabarbern i bitar och kokar upp i 2 liter vatten. Låt dra över natten.
Sila av och koka upp igen. Häll avkoket över rabarbern igen och låt det svalna. Sila av igen och häll saften i jästanken.

Gör lika dant med 1/2 kg rönnbär i 1/2 liter vatten.

För oss som har matäpplen mm men lite rabarber och rönnbär runt knuten.



Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #9 skrivet: 14 aug-15 kl 12:15 »
Sista rabern, men när alla stora gamla blad tas bort kommer det en ny generation späda rabarber igen till kräm och paj. Dags att städa bland rabarberbladen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

510 gäster, 1 användare
köksträdgård

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser