Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Björksav  (läst 15415 gånger)

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Björksav
« skrivet: 08 apr-07 kl 10:43 »
Jag sitter med två PET-flaskor björksav som jag har fått av en kompis. Han får 15 liter om dagen ur ett litet borrat hål vid stamroten.

Det kallades visst fattig-mans-mjölk förr i tiden och gav näring åt dem vars kor gått i sin på våren.

Det smakar som friskt vatten, eller svag söt citrondricka. Men om man häller det i glaset ser man att det är segare än vatten, åt glycerol-hållet.

Någon annan som har provat?
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 10:44 av Suresh »

Marieberg

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #1 skrivet: 08 apr-07 kl 10:52 »
Ja, men det var åratal sen.
Vin av björksav lär vara väldigt gott. Jag försökte tillverka det en gång i tiden, men tydligen räckte hygienen inte till. Det började vildjäsa. ::)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #2 skrivet: 08 apr-07 kl 11:03 »
Oja, och det finns gott om diskussioner om detta i tidigare trådar.

Vill du ha det jäst får du en mindre söt frisk dryck, men den tävlar med lättöl i styrka.

Kokar du in den så att den då blir sötare, och smakämnena koncentreras, kan du få ett underbart vin med både smak och styrka.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 11:03 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Patrik i Skåneland

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #3 skrivet: 08 apr-07 kl 11:18 »
Björksav är ett gott komplement till vatten så här års, jag har aldrig borrat hål utan har bara gjort ett litet hål med knivspetsen och satt dit en liten pinne med en behållare under. Men man får ju mer om borrar ca 2-3 cm in i stammen och savstigningen är intensivare ju längre norrut man kommer har jag hört (kan inte bekräfta det själv eftersom jag bara tappat sav i Skåne).

Björksav är en färskvara och ska därför drickas direkt.

Björken tål inte att tappas för mycket, och tänk på att plugga igen hålet efter du tagit några liter.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 11:23 av Patrik i Skåneland »
Gå inte och dö förrän du har levt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #4 skrivet: 08 apr-07 kl 11:53 »
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra.  De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.

Jäst eller inkokt , kan den förvaras länge.

Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.
« Senast ändrad: 09 apr-07 kl 07:01 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Marieberg

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #5 skrivet: 08 apr-07 kl 12:02 »

Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.

Det är väl inte grannens träd...?  ;)

Jag har hört att vuxna björkar dricker upp till 30 l vatten per dag. Vet någon om detta stämmer?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #6 skrivet: 08 apr-07 kl 12:04 »
Ett träd kan sluka mer än 100 liter en vanlig dag. Detta är inte grannens träd, men de går inte heller fria.

När björken får nog, så slutar det att droppa, och då får den vila ett par dar, och då blir den generösare.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 12:06 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Patrik i Skåneland

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #7 skrivet: 08 apr-07 kl 12:20 »
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra.  De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.

Jag tänkte mest på om man borrar långt in och tappar väldigt mycket sav, en björk kan ju inte ha oändligt med sav.
Gå inte och dö förrän du har levt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #8 skrivet: 08 apr-07 kl 12:24 »
Nej, men den vet hur man hanterar giriga, den ger inte för mycket, det slutar komma, tror inte det går att ta dö på den om man glömmer att täppa hålet, men man börjar leverera saven till andra varelser, om man inte passar den.

Hålet man borrar ska inte vara för djupt, det ska vara rimliga sår som kan läka, och det blir inte mer för att man borrar ända till mitten,.

Vissa gör flera hål, men jag brukar göra ett, och plugga igen, sen "filar" jag lite på det nästa år.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 12:31 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #9 skrivet: 08 apr-07 kl 18:46 »
Gjorde ett experiment som blev mycket lyckat.

Kokte in saven till ca 5% av volymen, blandade in 35% alkohol.
Redan en obeskrivbart god likör, utan att den ens lagrats.
Smakade vår och försommar på en gång.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

queer

  • Inlägg: 195
Re:Björksav
« Svar #10 skrivet: 08 apr-07 kl 18:49 »
Nu hängde jag inte med riktigt ...

Hur mycket inkokt björksav blandade Du med hur mycket Brännvin Special?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #11 skrivet: 08 apr-07 kl 20:00 »
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.

Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 20:01 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #12 skrivet: 09 apr-07 kl 07:12 »
Det är hög tid för den som vill skörda björksav i år, i södra sverige, gissar jag att det är sista veckan nu, efter lövsprickningen är det försent, men det går att börja i slutet av februari 2008 igen.

Späda björkblad är god och nyttig "sallad."
« Senast ändrad: 09 apr-07 kl 07:21 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Björksav
« Svar #13 skrivet: 09 apr-07 kl 09:50 »
Det går bra at frysa björksav! Fast jag tror nte man bör tina det i mickro... ;D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Björksav
« Svar #14 skrivet: 11 apr-07 kl 09:09 »
Men guedeh, buhu, jag vill också ha björksav. Riktigt gott. Här är det ju massviss med snö och inte blir det några 'björkar' på ett tag heller.  >:(

Många menar att det funkar bra mot pollenallergi att dricka sav, någon som testat?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #15 skrivet: 17 apr-07 kl 17:22 »
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.

Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
70 + 35 = 105  ???  Fast, jag föredrar den färsk, bara lätt uppvärmd så att all smaken kommer fram, så mig gör matematiken detsamma.  :)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Björksav
« Svar #16 skrivet: 17 apr-07 kl 17:49 »
Starksprit?

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #17 skrivet: 18 apr-07 kl 06:55 »
 8)

- Nej, matematiken...
« Senast ändrad: 19 apr-07 kl 20:03 av Trollmor »
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #18 skrivet: 19 apr-07 kl 13:13 »
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland  18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.

Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl  egalt.

en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.


Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #19 skrivet: 19 apr-07 kl 20:01 »
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland  18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.

Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl  egalt.

en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.
Fast hennes inkomst var visst inte heller så fixerad, en eller två miljoner så där, det visste hon ju inte så noga.

Att räkna med annat antal hundradelar än just hundra må vara fullt möligt, men jag tycker det är förvirrande.  Om Du säger "delar" i stället så fattar jag lättare!!

Och att låta en flaska med björksav flöda över låter som ett kriminellt slöseri! :o
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

505 gäster, 2 användare
eremit1, torpjens

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser