Var hemma hos en "riktig" griskännare igår kväll och fick lite tips och råd till min egna grishållning och lite ritningar på grishyddor som man transportera bak på traktorn.
Gubben ifråga har hållt KRAV-Grisar i 7 år, men nu avvecklat verksamheten och när jag frågade varför, Så sa han att lönsamheten minskade till en sådan grad att det inte gick att bedriva verksamheten längre, och detta pågrund av en sjukdom som jag tror han kallade "Ödem Koli" ( möjligt att jag missuppfattade) Enligt honom är det en sjukdom som blir allt vanligare bland utomhusgrisar.
Sjukdomen drabbar de största kultingarna i en kull, de som äter mest ( för mycket) och skulle därmed ge upphov till en Mag/tarm bakterie av KOLI-typ, Viruset ( eller bakterien) gick enligt honom därefter upp till hjärnan där den gör grisen oförmögen att röra sig korrekt.
Inom 8 timmar efter detta symptom är grisen död.
Han berättade att i de sista kullarna han fick dog 6% av djuren, och som sagt, alltid de största och finaste, och det drabbade alltid djuren precis innan vidareleverans till andra uppfödare. ( 25 kg´s djur)
Är det nån som hört talas om detta?
Han höll djur av raserna PiggHam / YorkShire / Svensk Lantras.