Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Majonnäs  (läst 1322 gånger)

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
Majonnäs
« skrivet: 19 feb-15 kl 10:46 »
Igår gjorde jag majonnäs för första gången. Så lätt och smidigt. Begriper inte varför jag någonsin köpt färdig majonnäs. Vi som har egna ägg dessutom. Hur dum får man vara?

Ingen fråga alltså utan bara en uppmaning till alla som är lika låsta som jag.
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

 

Radar

  • Inlägg: 1694
    • Jämtland
SV: Majonnäs
« Svar #1 skrivet: 20 feb-15 kl 14:50 »
Men då måste vi väl få reda på hur du gör också?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Majonnäs
« Svar #2 skrivet: 02 mar-15 kl 12:44 »
Lätt som en plätt!

Blanda 2 st äggulor, 1 tsk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger i en skål där du kan köra mixerstaven. Tillsätt 2,5 dl matolja (neutral) lite i taget samtidigt som du mixar. Krydda med salt och peppar. Klart! Busenkelt. Har man ingen mixerstav går det att köra med vanlig visp men då tar det lite längre tid att få ihop den.
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Quercus

  • Inlägg: 518
  • Jag blir aldrig yngre än vad jag är idag
    • Skåne
SV: Majonnäs
« Svar #3 skrivet: 02 mar-15 kl 14:19 »
Och slår man ihop det förhand blir det ännu fluffigare - och får tränat underarmarna. Oljan ska bara droppas i början, sedan kan man öka till en tunn stråle då man ser att det binder ihop. Tillsätter man sedan lite pepparrot, färsk hackad dill och färska skalade räkor + rostad brödskiva har man en fantastisk toast Skagen!
Glad ateist med stort "back to nature" intresse - jakt, fiske, snickeri, biodling...

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Majonnäs
« Svar #4 skrivet: 02 mar-15 kl 15:02 »
Med några klyftor vitlök får du också en fin Aioli sås till kokta eller stekta grönsaker. (perfekt höstmat när frosten börjar komma och man behöver ta rätt på alla rotfrukter ute)
Hemligheten är som sagt det med oljan att man tar det försiktigt i början så att det blir fluffigt och fint.  :)
Vill man ha det extra lyxigt kör man bara äggulor men det går med hela ägget också men det blir vitt och tråkigt då men smakar helt ok ändå tycker jag.

Vi Odlat egen pepparrot också de sista åren, den blir mycket starkare och friskare i smaken än den köpta.
(pepparrot är en option, men till Aioli är det gott med mycket färskriven pepparrot i, vi brukar även ställa fram ett litet fat med en bit pepparrot och ett rivjärn till den som önskar ha mer pepparrot (barn och andra kanske inte vill ha det knallstarkt i basutförandet menar jag).)  :)



Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

625 gäster, 3 användare (1 dolda)
LimJans, eka

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser