Har det torkat till en hård "skorpa" hjälper inte mjukgörning, du måste blöta upp det igen. Sprayflaska, vik ihop, tyngd på. Hela skinnet skall vara uppblött och "rått" igen, annars mer vatten. Så länge det är en hård yta på är det svårt att göra något med skinnet. Hur viker du ihop dina skinn? Du har väl kött mot kött?
Det låter märkligt att skinnet var torrt under alundegen, var det torrt redan då du la på? Jag tror att det är lättaste sättet att göra, man kan ju ha alunbad också, men då har du problemet med den blöta pälsen igen.
Att få skinnen torra på pälssidan samtidigt som de fortfarande är fuktiga på köttsidan är en svår konst. Man skall undvika direkt sol/värmestrålning och man kan lägga på blöta disktrasor där det börjar bli torrt och hårt.
Var inte rädd för att blöta upp om det behövs! Infettningen består i att man byter ut vattnet i skinnet mot fett. Du måste alltså ha det fuktigt under infettning och mjukgörning. Blir det hårt efter infettning och mjukgörning var det vatten kvar i skinnet, du hade inte lyckats få ut allt. Mjukgörningen skall fortgå tills skinnet är helt torrt. Man kan pausa några timmar, då viker man antingen ihop skinnet med en tyngd på, eller så stoppar man det i frysen. Frysen sätter lite extra sprutt på mjukgörningen då vattenmolekylerna bildar ringar när de fryser till is = spränger sönder hårda bindningar i skinnet. Dessutom avdunstar vatten genom frystorkning.
Sitt ute i solen nu när det går, UV-ljus skyndar också på processen.
Tycker för övrigt att du är jätteduktig som kämpar på, det är stor skillnad att göra hemma mot att stå i ett fint garveri där alla hjälpmedel inklusive lärare finns tillgängligt!
/Martina